You are here

Ένας χρόνος Υφυπουργείο Ναυτιλίας

19/04/2019 07:24

Σημαντική είναι η αύξηση των εταιρειών που επιλέγουν την Κύπρο για να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ναυτιλίας δημιουργώντας αυξημένες προσδοκίες για την κυπριακή ναυτιλία, μόλις ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του υφυπουργείου ναυτιλίας. 

«Η αύξηση αυτή καταγράφεται μετά τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, πριν από ένα χρόνο», δηλώνει η Υφυπουργός Νατάσα Πηλείδου, και εκφράζει την αισιοδοξία της για το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας.

«Ως Υφυπουργείο Ναυτιλίας εργαζόμαστε με ένα στοχοπροσηλωμένο πλάνο το οποίο βασίζεται σε στρατηγική, η οποία είχε διαμορφωθεί από διεθνή οίκο, αλλά και με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και της εμπειρίας του δημόσιου τομέα», τονίζει.

Ένα χρόνος ζωής

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας δημιουργήθηκε την 1η Μαρτίου 2018. Ημέρα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ιστορική ημέρα για την κυπριακή ναυτιλία». Το Υφυπουργείο γεννήθηκε ουσιαστικά από την αναδιάρθρωση του πρώην Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας με κύριο στόχο να καταστήσει την κυπριακή ναυτιλιακή διοίκηση ακόμα πιο σύγχρονη, αποδοτική και ευέλικτη προς τις υπηρεσίες που παρέχει σε ναυτιλιακές εταιρείες που σχετίζονται με την Κύπρο.

Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου και του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος, η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, η σύσφιγξη των διεθνών σχέσεων, η βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και η προστασία του περιβάλλοντος, η στρατηγική για την γαλάζια ανάπτυξη και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Το Υφυπουργείο, ακολούθησε μια ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της Κύπρου ως κορυφαίου ναυτιλιακού κέντρου που συνδυάζει μια σημαία ποιότητας με ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα όπου παρέχεται όλο το φάσμα ναυτιλιακών και συναφών υπηρεσιών», αναφέρει η Υφυπουργός Ναυτιλίας. 

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, έγιναν προωθητικές δράσεις που επικεντρώνονταν στην έντονη παρουσία της Κύπρου σε σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα, σε αποστολές μεταξύ άλλων σε Αθήνα, Λονδίνο, Αμβούργο, Νέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη.

«To 2018, τόνισε, πραγματοποιήθηκαν πέραν των 5 “road shows” και πέραν των 60 συναντήσεων με σημαντικές ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Επίσης, η Κύπρος συμμετείχε σε πέραν των 20 ναυτιλιακών εκθέσεων και συνεδρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό».

Η ήρεμη δύναμη της οικονομίας

Σημαντική είναι η συνεισφορά της ναυτιλίας στην κυπριακή οικονομία, καθώς με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας, τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση ανέρχονται στο 5,1% του ΑΕΠ.  Εκτιμάται ωστόσο ότι τα έσοδα ξεπερνούν το 7% καθώς υπάρχουν και τα άλλα έσοδα όπως η ιδιοκτησία πλοίων, η παροχή καυσίμων, και άλλες υπηρεσιών.

Ο αριθμός ατόμων που εργοδοτούνται στη ναυτιλία φτάνει σήμερα τις 9 χιλιάδες για εργασίες στη ξηρά σε αντίθεση με τις 5 χιλιάδες που ήταν πριν ένα χρόνο.

Στη θάλασσα δε, εργοδοτούνται περίπου 55 χιλιάδες ναυτικοί που εργάζονται σε πλοία εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο, εκ των οποίων δυστυχώς η μειοψηφία είναι κύπριοι.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των εταιρειών ενταγμένων στο Κυπριακό Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας, ανέρχονται σήμερα στις 203, ενώ το 2018 έκλεισε με 196.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται 48 εταιρείες διαχειριστών πλοίων, 45 εταιρείες ναυλωτές και 110 πλοιοκτήτριες εταιρείες αλλοδαπών πλοίων. Επίσης, ο αριθμός των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο ανήλθαν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 στα 1725 σε σχέση με 1653 που ήταν εγγεγραμμένα μέχρι το τέλος του 2017.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ καλά με τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει, τόσο όσον αφορά στην προβολή και αναβάθμιση της εικόνας της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου και όσον αφορά στην αύξηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο», αναφέρει η κ. Πηλείδου.

Να καταστεί η Κύπρος ναυτιλιακός προορισμός

Η αναβάθμιση της Κύπρου ως ναυτιλιακός προορισμός, αποτελεί κύριο μέλημα του υφυπουργείου για το άμεσο μέλλον.  Για την ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων, το Υφυπουργείο συμμετέχει ενεργά στις εργασίες διεθνών και ευρωπαϊκών ναυτιλιακών οργανισμών όπως ΔΝΟ, ΕΕ, EMSA, AMSA, REMPEC, έχει πραγματοποιήσει τριμερείς συναντήσεις με Ελλάδα και Μάλτα καθώς και διμερείς με ναυτιλιακά κράτη όπως Κίνα, Σιγκαπούρη, Αίγυπτος, Γεωργία, Πολωνία. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις και συναντήσεις για την προώθηση της επανεκλογής της Κύπρου στο Συμβούλιο του ΔΝΟ. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες διορισμού αντιπροσώπου στην Ασία για την προώθηση της κυπριακής σημαίας.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα, η οποία περιλαμβάνει ως κύριο στόχο τη διατήρηση και διαφύλαξη του σταθερού, φιλικού προς τις επιχειρήσεις πλαισίου που διατίθεται στους ξένους επενδυτές στη ναυτιλία. Ενέργειες όπως η ομαλή και επιτυχημένη παράταση του κυπριακού φόρου χωρητικότητας, ο εξορθολογισμός και την απλοποίηση των ναυτιλιακών τελών, η αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής για εγγραφή πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, η μείωση της γραφειοκρατίας, η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και υποστήριξης στους πελάτες.  Ιδιαίτερα σημαντικό για μας είναι το μεγαλύτερο συνέδριο που διοργανώνεται εδώ και 30 χρόνια στην Κύπρο, το Maritime Cyprus, το οποίο θα διοργανωθεί για πρώτη φορά φέτος από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στις 6-9 Οκτωβρίου 2019, με στόχο την προσέλκυση πέραν των χιλίων ατόμων ως ομιλητές, συμμετέχοντες και εκθέτες», αναφέρει η Υφυπουργός.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου