You are here

Ενώπιον περιβαλλοντικής αρχής το πολυώροφο «Τρόπαιον» στη Λάρνακα

18/07/2020 06:49

Μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), η οποία αφορά την κατασκευή και λειτουργία πολυώροφου κτηρίου με την ονομασία «Τρόπαιον» στην περιοχή Σωτήρος στη  Λάρνακα, εξετάζει η περιβαλλοντική αρχή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το προτεινόμενο έργο αφορά πολυώροφο κτίριο 12 ορόφων με 2 υπόγειους χώρους στάθμευσης. Το ύψος του κτιρίου είναι 60 μ. από τη βάση του ισογείου.

Ειδικότερα περιλαμβάνει καταστήματα, γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους, 2 υπόγειους χώρους στάθμευσης, κοινόχρηστους χώρους, μηχανολογικές εγκαταστάσεις και χώρους πρασίνου.

Οι αποθήκες, οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι χώροι στάθμευσης θα βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων αποτελείται συνολικά από 34 χώρους στάθμευσης για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων στο έργο, εκ των οποίων 4 χώροι είναι για άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Στο επίπεδο του ισογείου έχουν σχεδιαστεί ακόμη 3 χώροι στάθμευσης.

Το έργο αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει 18 μήνες από την έναρξη των κατασκευαστικών έργων.

Το τεμάχιο που θα φιλοξενεί το προτεινόμενο έργο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Χωροθετείτε περίπου 15 χιλ. νοτιοδυτικά από τη μαρίνα Λάρνακας και ανατολικά από το κέντρο της πόλης της Λάρνακας.

Η περιοχή που θα φιλοξενεί το προτεινόμενο έργο είναι επίπεδη με υψόμετρο περίπου 5 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες.

Νοτιοδυτικά από το προτεινόμενο έργο σε απόσταση 8 χιλ. χωροθετείται η Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας «Αλυκές Λάρνακας» που ανήκει στο δίκτυο «Φύση 2000».

Η υλοποίηση του έργου δεν αναμένεται να επηρεάσει την προστατευόμενη περιοχή.

Η περιοχή μελέτης εμπίπτει στο δήμο Λάρνακας και σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού η οποία έγινε το 2011, ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου Λάρνακας ανέρχεται στους 51468 κατοίκους. Ο πληθυσμός των κατοίκων των γειτονικών κοινοτήτων ανέρχεται στους 33123 κατοίκους.

Οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου εκτιμώνται μικρές, βραχυπρόθεσμες και αναστρέψιμες καθώς η ευρύτερη περιοχή μελέτης είναι πλήρως αναπτυγμένη.

Της Ηρώς Ευθυμίου