You are here

Ενώπιον ΠτΔ, ΥΠΕΞ το θέμα των αιθέρων

02/03/2022 12:26

Στην εξωτερική πολιτική του κάθε κράτους άπτεται το θέμα της εφαρμογής των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος, σημειώνοντας ότι θα συζητηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, η απόφαση της Τουρκίας να μην εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο κ. Καρούσος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της ευρωπαϊκής απόφασης για κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για ρωσικά αεροσκάφη, μετά την αναφορά από πλευράς Τουρκία ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική κυρώσεων της ΕΕ, είπε ότι όταν τέθηκε το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ η Κύπρος πέτυχε να καταγραφεί η συγκεκριμένη επιφύλαξη ότι διατηρεί το δικαίωμα να επανεξετάσει τη θέση της εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το μέτρο ή εάν προσπαθήσει να εργαλιοποιήσει το θέμα μεταφέροντας τουρίστες από τη Ρωσία στα κατεχόμενα.

Σημείωσε ότι «το όλο ζήτημα είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής και θα συζητηθεί αναλόγως των εξελίξεων με τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, ώστε να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Για την ώρα όμως, ισχύει η απόφαση μας και αυτό που έχει καθoριστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ».

Ο κ. Καρούσος, σημείωσε επίσης ότι ανεξαρτήτως των κυρώσεων, δεν θα υπήρχε εισροή τουριστών προς την Κύπρο από μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, πόσο μάλλον με τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

«Για το λόγο αυτό προβαίνουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες με τον υφυπουργό Τουρισμού ώστε να αναπληρώσουμε στο βαθμό που είναι δυνατόν το κενό που θα δημιουργηθεί από την απώλεια των τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, απαντώντας στην ίδια ερώτηση είπε ότι «πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα συγκρατημένοι όσον αφορά τις ρωσόφωνες αγορές διότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πόλεμος που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει και πότε θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τους αιθέρες μας για την αγορά της Ρωσίας και αν μετά που θα ανοίξουμε τους αιθέρες μας, θα μας επιτρέψουν οι ίδιοι να υπάρχουν εκατέρωθεν πτήσεις».

Τόνισε ότι «δεν πρέπει επίσης να υποτιμούμε τη σημασία της υποτίμησης του ρωσικού ρουβλιού, καθώς στο σημείο που υποχώρησε η αξία του ρουβλιού αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν υπήρχαν πτήσεις πολύ αμφιβάλω εάν θα είχαμε τουρισμό από τη Ρωσία», είπε.

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό να βλέπουμε, ένα σενάριο βάσει του οποίου ελάχιστες ως ανύπαρκτες θα είναι οι αφίξεις από τη Ρωσία και Ουκρανία. Γι’ αυτό εμείς έχουμε υποχρέωση προς τους εαυτούς μας και τους τουριστικούς φορείς να σκεφτόμαστε το χείριστο σενάριο από αυτές τις δύο αγορές ώστε να μπορούμε να προβαίνουμε έγκαιρα στις κινήσεις που πρέπει, ώστε να αναπληρώσουμε ότι αναπληρώνεται», ανέφερε.

Ο κ. Περδίος, εστιάζοντας στα νέα δρομολόγια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αγορά της Γαλλίας λέγοντας ότι «είναι η καλύτερη αγορά της Ευρώπης και στο θέμα της δαπάνης και στο θέμα της ποιότητας του τουρισμού». Τόνισε ότι πρόκειται για την νούμερο ένα αγορά στην οποία το υφυπουργείο Τουρισμού κάνει μάρκετινγκ.

Νέα δρομολόγια TUS από το Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Μεταφορών εξήρε τη συνεισφορά της TUS Airways στην υλοποίηση της στρατηγικής του Υπουργείου τον τελευταίο χρόνο, ανακοινώνοντας την παραχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων στην εταιρεία για το δρομολόγιο Λάρνακα – Πεκίνο – Λάρνακα με δύο συχνότητες τη εβδομάδα. «Είμαι βέβαιος πως πολύ σύντομα το δρομολόγιο θα υλοποιηθεί με πολλαπλά οφέλη τόσο για το επιβατικό κοινό, αλλά και τη μεταφορά φορτίου, όπως και για την οικονομία της χώρας», ανέφερε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τουρισμού, αφού ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία τους στη διάσωση του τομέα του τουρισμού τα τελευταία τρία χρόνια, σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό για εμάς αεροπορικές εταιρείες να συμπορεύονται με την εθνική στρατηγική τουρισμού, τους στόχους για άνοιγμα νέων αγορών και την αύξηση της δέουσας συνδεσιμότητας, μια στρατηγική η οποία παρουσιάστηκε μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς», ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να στηρίξουν «όλες τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν από και προς την Κύπρο με περισσότερο μάρκετινγκ, περισσότερη στόχευση, πιο δυναμικές συνεργασίες με οργανωτές ταξιδίων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα στηρίξουν τις αεροπορικές εταιρείες».

Στην παρέμβασή του ο Γενικός Διευθυντής της TUS Μίκαελ Βαϊνστάιν ανέφερε πως η εταιρεία πιστεύει στην Κύπρο και πως με τη βοήθεια της TUS η χώρα θα καταστεί κόμβος από τον Σεπτέμβριο του 2022 χάρη στα νέα δρομολόγια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, το 2022 θα ξεκινήσουν εποχιακά δρομολόγια από Λάρνακα προς Ελλάδα (Κεφαλλονιά, Σκιάθος, Καλαμάτα, Πρέβεζα) και Κεντρική Ευρώπη (Λυών, Στρασβούργο, Τουλούζη), καθώς και μόνιμα δρομολόγια προς Βρυξέλλες, Παρίσι, Τελ Αβίβ και Εϊλάτ, ενώ από την Πάφο έχουν σχεδιαστεί εποχιακά δρομολόγια για Παρίσι, Ντίσελντορφ, Νυρεμβέργη και μόνιμα προς Αθήνα και Τελ Αβίβ.

Σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Βαϊνστάιν, είναι η μετατροπή του αεροδρομίου της Λάρνακας σε «διαμετακομιστικό σταθμό, συμπεριλαμβάνοντας νέους προορισμούς από τον Σεπτέμβριο, όπως το Σαρμ Ελ Σέικ στην Αίγυπτο, το Μαρακές στο Μαρόκο, το Ντουμπάι στα ΗΑΕ, καθώς και την Τζέντα και το Ριάντ στη Σαουδική Αραβία».

Της Ηρώς Ευθυμίου