You are here

Έντονη αντίθεση ΚΕΒΕ με απεργία στο λιμάνι Λάρνακας

09/11/2022 18:22

Τη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες ζητά το ΚΕΒΕ, με αφορμή την αυθαίρετη, όπως την χαρακτηρίζει, απεργία στο Λιμάνι Λάρνακας.

Σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του «στις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις και παράτυπες αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με τις οποίες δημιουργείται αναταραχή και δυσλειτουργία στο λιμάνι Λάρνακας,».

Συγκεκριμένα, το ΚΕΒΕ καταδικάζει έντονα την απεργία στην οποία «αυθόρμητα, αδικαιολόγητα, αυθαίρετα και ετσιθελικά κατήλθαν σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 οι λιμενεργάτες στο Λιμάνι Λάρνακας».

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι εμπορευόμενοι από το Λιμάνι Λάρνακας βρίσκονται δέσμιοι μιας ανεξέλεγκτης επαγγελματικής ομάδας, η οποία βλέπει αποκλειστικά το δικό της συμφέρον, αγνοώντας τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που δημιουργεί η δική της στάση, κρατώντας σε ομηρία την οικονομία αφού έχει παραλύσει το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο», αναφέρει.

Προσθέτει ότι η απόφαση αυτή των λιμενεργατών και των Συντεχνιών «είναι παντελώς αδικαιολόγητη, παράτυπη και παραβιάζει με ετσιθελικό τρόπο τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, όσο και τη συμφωνία  για ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες». Δεν είναι δυνατόν, προσθέτει, μικρές ομάδες εργαζομένων, αυθαίρετα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα εργασιακά θέσμια, να προκαλούν παράλυση ζωτικών τομέων της οικονομίας, επιφέροντας μεγάλα πλήγματα στην ανάπτυξη της χώρας.

Η διαχρονική θέση του ΚΕΒΕ, σημειώνει, είναι όπως επιβληθεί η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Μόνο με αυτό το αναγκαστικό μέτρο, προσθέτει, θα υποχρεωθούν όλοι να συμμορφωθούν και να τηρούν τα εργασιακά θέσμια, έτσι ώστε να σταματήσουν να υπονομεύουν την οικονομία και να επισωρεύουν προβλήματα στο σύνολο του λαού.

Το ΚΕΒΕ καλεί την Κυβέρνηση και τη Βουλή, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση προώθηση της σχετικής νομοθεσίας, για αποτροπή παρόμοιων απαράδεκτων καταστάσεων στο μέλλον.

Επίσης το ΚΕΒΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σεβαστούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων που έχουν υπογράψει και να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα, έτσι ώστε το λιμάνι να λειτουργήσει απρόσκοπτα.