You are here

Έντονος ανταγωνισμός στους κυπριακούς αιθέρες

14/01/2019 06:15

Χρονιά έντονου ανταγωνισμού στους κυπριακούς αιθέρες αναμένεται να είναι φετινή, με τους βασικούς παίκτες να λαμβάνουν θέση «απογείωσης» για να εκμεταλλευτούν το κενό από τη Cobalt.

Ενόψει άλλης μιας καλής σεζόν, όπως αναμένεται η φετινή, οι εταιρείες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέα δρομολόγια και συνεργασίες.

Τρεις μήνες μετά το κλείσιμο της Cobalt οι τιμές παραμένουν σε αρκετά πιο ψηλά επίπεδα από ότι ήταν τον Οκτώβριο, ιδίως για προορισμούς με μεγάλη ζήτηση, όπως το Λονδίνο και η Αθήνα.

Την πρωτιά στους κυπριακούς αιθέρες είχε το 2018 η ελληνική Aegean Airlines, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη Stockwatch η Hermes Airports.

Σε άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό και σε μια σχετικά καλή χρονικά για την επιβατική κίνηση των κυπρίων, η Aegean Airlines διακίνησε συνολικά 932,9 χιλ. επιβάτες, δηλαδή περίπου το 8,5% του συνόλου των επιβατών στα δύο κυπριακά αεροδρόμια.

Τη δεύτερη θέση συγκεντρώνει η ιρλανδική Ryanair με 870,6 χιλ. επιβάτες ακολουθώντας σε κοντινή απόσταση την ελληνικών συμφερόντων Aegean.

Το σημαντικό μερίδιο των Ρώσων στον κυπριακό τουρισμό φαίνεται, φυσικά, και στα στοιχεία της αεροπορικής κίνησης με τη Rossiya να ακολουθεί την Ryanair, μεταφέροντας 799,9 χιλ. επιβάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes, μεγάλος αριθμός επιβατών διακινήθηκαν και από την EasyJet (781,6 χιλ.), TUI Airways (743 χιλ.) και Wizz Air (564 χιλ.).

Στην πρώτη δεκάδα με το μεγαλύτερο αριθμό επιβατών περιλαμβάνονται επίσης η Blue Air, British Airways και Thomas Cook World.

Το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την κυπριακή αγορά, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός στις τιμές κόστισε την άδεια της Cobalt, που έκλεισε τον Οκτώβριο αφήνοντας κληρονομιά €100 εκ. σε περίπου 30 μήνες.

Το κενό που άφησε σπεύδουν να καλύψουν αρκετές εταιρείες με πτήσεις που έχουν βάλει για δημοφιλείς προορισμούς όπως το Λονδίνο και η Ελλάδα. Γίνονται επίσης για κεφαλαιακή ενίσχυση άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιούργησε το λουκέτο της Cobalt.

Την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2018 ο αριθμός των επιβατών στα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ανήλθε στα 10,9 εκ. σημειώνοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με το 2017 καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Της Γεωργίας Χαννή