You are here

ΕΠΑ: Βαρύς ο πέλεκυς προς την ΑΤΗΚ

20/01/2006 18:28
• Πρόστιμο £2,2 εκ.

Έπεσε τελικά βαρύς ο πέλεκυς προς την ΑΤΗΚ καθώς η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) της επέβαλε σήμερα πρόστιμο £2,2 εκ. ελέω της καταχρηστικής συμπεριφοράς που υπέδειξε παραβιάζοντας παράλληλα και το άρθρο 6(1) του Νόμου, ως επιχείρηση που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

Η ΕΠΑ επίσης αποφάσισε την παρακολούθηση της συμπεριφοράς της ΑΤΗΚ ως επιχείρηση που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, για σκοπούς διατήρησης εκ μέρους της Αρχής των προνοιών της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού.

Τι καθόρισε το πρόστιμο

Για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου λήφθηκαν υπόψη 9 παράγοντες:

1) Η αγόρευση του συνηγόρου της ΑΤΗΚ Κώστα Χατζηϊωάννου για μετριασμό της ποινής που έγινε ενώπιον της Επιτροπής στις 18/1/2006.

2) Οι εξουσίες της Επιτροπής επί των διαπιστώσεων παραβάσεων των άρθρων 4 και 6 του Νόμου, που καθορίζονται από το άρθρο 22 εδάφιο 3. Η Επιτροπή στα πλαίσια της δικαιοδοσίας της είχε δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο ανερχόμενο μέχρι 10% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το έτος μέσα στο οποίο συντελέστηκε η παράβαση ή κατά το αμέσως προηγούμενο έτος της παράβασης. Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές της StockWatch η ΕΠΑ άσκησε μόλις το 1% της εξουσίας της, καθώς μπορούσε να υποβάλει πρόστιμο μέχρι £22 εκ.

3) Το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου διαπράχθηκε η παράβαση της καταχρηστικής συμπεριφοράς, οι συνθήκες της αγοράς, η χρονική διάρκεια και η βαρύτητα της εν λόγω παράβασης, καθώς και ο συγκεκριμένος ρόλος της εμπλεκόμενης επιχείρησης στη παράβαση και η οικονομική και τεχνολογική δυνατότητα της, να νοθεύσει σημαντικά τον ανταγωνισμό.

4) Το γεγονός ότι η ΑΤΗΚ είναι ο μόνος δημόσιος φορέας παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο και με βάση τον περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμο 19(1)/2002, έχει την υποχρέωση να προσφέρει υπηρεσίες πρόσβασης ή διασύνδεσης σε εναλλακτικούς παρόχους.

5) Η κρισιμότητα της σχετικής αγοράς της κινητής τηλεφωνίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και οι επιδράσεις των αποφάσεων της ΑΤΗΚ στην εν λόγω αγορά.

6) Η μη συμμόρφωση της ΑΤΗΚ μέχρι σήμερα στην απόφαση της Επιτροπής 5/7/2005, σε σχέση με τα προσωρινά μέτρα που η ΑΤΗΚ διατάχθηκε να εφαρμόσει.

7) Η έλλειψη προθυμίας από πλευράς της ΑΤΗΚ να ανταποκριθεί άμεσα στην έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί καθυστέρηση στη συλλογή όλων των αναγκαίων στοιχείων που ζήτησε η ΕΠΑ από την ΑΤΗΚ.

8) Η πολύχρονη προσφορά της ΑΤΗΚ ως παροχέας υπηρεσιών γενικής δημοσίας ωφελείας.

9) Τα ακαθάριστα έσοδα της ΑΤΗΚ για το 2004.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι και το γεγονός ότι ένα από τα τρία μέλη της Επιτροπής και συγκεκριμένα ο κ. Κωστής Ευσταθίου διαφώνησε με την πλειοψηφία για αυτή την απόφαση (Γιώργος Χριστοφίδης και Λεόντιος Περικλέους έκριναν ένοχη την ΑΤΗΚ).

Ο Πρόεδρος της ΕΠΑ Γιώργος Χριστοφίδης κληθείς από τη StockWatch να σχολιάσει αν ειπώθηκε από την ΑΤΗΚ το ενδεχόμενο να εφεσιβάλουν αυτή την απόφαση δεν ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο, αλλά αν η ΑΤΗΚ κρίνει ότι ήταν άδικο το ύψος του προστίμου που της επιβλήθηκε μπορεί να το πράξει», είπε.

Τέλος όσον αφορά την έφεση που προτίθετο να υποβάλει η ΑΗΚ για το πρόστιμο των £693 χιλ. που της επιβλήθηκε από την ΕΠΑ ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάμπια πληροφόρηση για τέτοιο ενδεχόμενο».

Του Σωκράτη Ιωακείμ