You are here

Επιτροπή προώθησης ναυτιλιακής κουλτούρας

12/09/2022 15:53

Πιο κοντά στους νέους και γενικότερα στην κοινωνία, προσδοκεί να φέρει τη ναυτιλία το αρμόδιο Υφυπουργείο, δημιουργώντας την Επιτροπή ανάπτυξης ναυτιλιακής κουλτούρας και προώθησης ναυτικών και ναυτιλιακών σπουδών στην Κύπρο και μιας 16μελούς ομάδας νέων εργαζομένων της ναυτιλίας, οι οποίοι θα ενεργούν ως καθοδηγητές.

Την πρωτοβουλία, η οποία χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο D.I.S.C.O (Dive Into Shipping Career Opportunities)  και με σύνθημα «Let’s Disco», παρουσίασε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, στην παρουσία των εταίρων της εκστρατείας, την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και Ναυτιλία, καθώς και εκπροσώπων της Wista Cyprus (Γυναικών της Κυπριακής Ναυτιλίας) και Youngship Cyprus (νέων της Κυπριακής Ναυτιλίας).

Σκοπός της Επιτροπής, όπως επισημάνθηκε, είναι ο συντονισμός των δράσεων όλων των φορέων που απαρτίζουν την ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου με στόχο την ανάπτυξη ναυτιλιακής κουλτούρας και την προώθηση ναυτιλιακών και ναυτικών σπουδών και επαγγελμάτων.

Επιπρόσθετα, η επιτροπή στοχεύει στην από κοινού διαμόρφωση προτάσεων και εισηγήσεων προς τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τις Ναυτικές Ακαδημίες, έτσι που τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται ή τα όποια νέα θα διαμορφωθούν, να ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες που αντιμετωπίζει η ναυτιλία σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός, παρουσίασε τα 16 μέλη της ομάδας καθοδήγησης, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε νέους, γονείς και εκπαιδευτικούς, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ενημερώσουν για τις προοπτικές της ναυτιλίας.

«Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα καθοδήγησης από 16 στελέχη της ναυτιλίας, νέα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον τομέα, από διαφορετικά ακαδημαϊκά υπόβαθρα, για να αναδείξουμε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της ναυτιλίας», είπε ο Βασίλης Δημητριάδης.

«Έχουμε μεγάλη αγάπη και πάθος γι αυτόν τον τομέα και θέλουμε να τον μοιραστούμε με τους υπόλοιπους, για να δημιουργήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον τόπο μας», συμπλήρωσε ο Υφυπουργός.

Τα στοιχεία επικοινωνίας των 16 νέων εργαζόμενων της ναυτιλίας, θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου, ενώ στο πλαίσιο της εκστρατείας θα γίνονται επισκέψεις σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.

Τη στήριξη τους στην πρωτοβουλία του Υφυπουργείου για ενίσχυση των προσπαθειών παρουσίασης και προώθησης των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την ναυτιλία, εξέφρασαν ο ΓΔ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Νίκος Κρατημένως και η εκπρόσωπος του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, Ραφαέλα Γιάγκου.