You are here

Επτά χρόνια φαγούρας για μαρίνες

20/01/2009 13:03
Στην τελική ευθεία βρίσκονται σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη οι διαδικασίες για την ανέγερση μαρίνων στην Κύπρο.

Ο κ. Πασχαλίδης κλήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου της βουλής να ενημερώσει για την πορεία ανέγερσης της μαρίνας της Αγίας Νάπας.

Αύριο, όπως ανέφερε στην Επιτροπή, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την ήδη συσταθείσα διαχειριστική επιτροπή η οποία θα διαπραγματευτεί το συμβόλαιο το οποίο ήδη ανατέθηκε στην εταιρεία ΜΕΤΚΟ και στις 6 Φεβρουαρίου αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια για την κατασκευή της μαρίνας.

Η κυβέρνηση δέχτηκε πάντως επικρίσεις για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου από όλα τα μέλη της επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λευτέρης Χριστοφόρου, υποστήριξε ότι το έργο διαχειριζόταν από το 2001 που ξεκίνησαν οι διαδικασίες ένας λειτουργός αποσπασμένος από τον ΚΟΤ, ο οποίος είχε στην ευθύνη του και τις υπόλοιπες μαρίνες. Καταγγελία που δεν αρνήθηκε ο υπουργός Εμπορίου.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε φόβους ότι η όλη διαδικασία δεν θα κυλήσει ομαλά παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι τα πράγματα έχουν διορθωθεί. Πονεμένη ιστορία που θυμίζει το σκηνικό με τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου χαρακτήρισε τις διαδικασίες της νέας μαρίνας Αγίας Νάπας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, ο οποίος κάκισε τη στάση διαχρονικά των κυβερνήσεων στο θέμα κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής στη ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου. Μία περιοχή, όπως υποστήριξε, η οποία δίδει εκατοντάδες εκατομμύρια στο τουριστικό προϊόν.

Για τη μαρίνα της Πάφου το υπουργείο Εμπορίου αναμένει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να προχωρήσουν τα έργα, ενώ τα έργα στη μαρίνα Λεμεσού, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, προχωρούν με κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία ξεπερνιούνται στην πορεία.

Μ.Σ.