You are here

Επτά «πτήσεις διάσωσης» από αεροδρόμια Κύπρου

21/04/2010 13:05
Επτά αποκαλούμενες «πτήσεις διάσωσης» έχουν δρομολογηθεί και θα πραγματοποιηθούν σήμερα από τα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Δανία. Οι πτήσεις έχουν σκοπό να μεταφέρουν επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί μακριά από την πατρίδα τους, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία και του νέφους της στάχτης που έχει καλύψει τις χώρες αυτές.

Ωστόσο, εννέα πτήσεις από και προς διάφορους προορισμούς της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης προς και από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, επηρεάζονται από τα μεσάνυκτα μέχρι και τις 3 το απόγευμα σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου.

Συνολικά 370 πτήσεις έχουν επηρεαστεί από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από την περασμένη Πέμπτη 15 Απριλίου, ημέρα έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports, Αδάμος Ασπρής, ανέφερε ότι «υπάρχουν πάρα πολύ θετικές ενδείξεις για ομαλοποίηση των αεροπορικών δρομολογίων. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή και η αεροπορική δραστηριότητα στηρίζεται σε δεδομένα τα οποία μεταβάλλονται διαρκώς».

Πρόσθεσε ότι «σχεδόν όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης έχουν επαναρχίσει τη λειτουργία τους, εντούτοις αναμένεται να υπάρξουν και σήμερα, για έβδομη μέρα, ακυρώσεις πτήσεων. Για το λόγω αυτό, η Hermes Airports καλεί το ταξιδιωτικό κοινό όπως επικοινωνεί απευθείας με τις αεροπορικές εταιρείες ή τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιβεβαιώνει την ώρα εκτέλεσης των πτήσεων για τις οποίες ενδιαφέρεται, πριν την προσέλευση του στα δύο διεθνή αεροδρόμια, Λάρνακας και Πάφου».

Αναφερόμενος στον επηρεασμό των πτήσεων, ο κ. Ασπρής είπε ότι «από τα μεσάνυκτα σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 μέχρι τις 3.00 το απόγευμα, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής: Στο διεθνή αερολιμένα Λάρνακας αναμένεται να επηρεαστεί η εκτέλεση επτά πτήσεων. Όλες οι πτήσεις είναι αναχωρήσεις προς Heathrow, Stansted, Birmingham, Manchester, Άμστερνταμ και Παρίσι».

Όσον αφορά το «διεθνή αερολιμένα Πάφου, αναμένεται να επηρεαστεί η εκτέλεση δύο πτήσεων εκ των οποίων η μία είναι αναχώρηση και άλλη μια είναι άφιξη. Πρόκειται για πτήσεις από και προς τη Βαρσοβία».

Είπε ακόμα ότι «μέχρι τις 3 το απόγευμα αναμένεται και στα δύο αεροδρόμια να επηρεαστούν συνολικά εννέα πτήσεις, ενώ από το πρωί της 15ης Απριλίου που παρουσιάστηκε το φαινόμενο, ο συνολικός αριθμός των πτήσεων που επηρεάζονται ανέρχεται στις 370».

Ερωτηθείς γιατί υπάρχουν και σήμερα ακυρωμένες πτήσεις προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια που έχουν ήδη ανοίξει, ο κ. Ασπρής διευκρίνισε ότι «αυτό συμβαίνει είτε επειδή κάποιες αερογραμμές έχουν οι ίδιες επιλέξει να μην προχωρήσουν για την ώρα στη διενέργεια των πτήσεων τους, είτε επειδή κάποιες χώρες δίνουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των αποκαλούμενων «πτήσεων διάσωσης», που μεταφέρουν επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί μακριά από την πατρίδα τους».

Σημείωσε επίσης ότι «μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί επτά τέτοιες πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών από την Κύπρο προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Δανία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ασπρής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των «πτήσεων διάσωσης» στη διάρκεια της ημέρας.