You are here

Έργα €1,78 δισ. από το Υπουργείο Μεταφορών

28/11/2022 15:02

Στην υλοποίηση έργων αξίας περίπου €1,78 δισ. έχει προχωρήσει το Υπουργείο Μεταφορών , Επικοινωνιών και Έργων, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Καρούσο.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2023, ο κ. Καρούσος είπε ότι πρόκειται για έργα τα οποία έχουν παραδοθεί τους τελευταίους μήνες, είτε εκτελούνται, είτε είναι σε διαδικασία προσφορών ή θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες και τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου, αλλά και στους προϋπολογισμούς άλλων Υπουργείων.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι, παρά τις ανά το παγκόσμιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αναπτυξιακή πολιτική του κράτους συνεχίζεται με ανοδικούς ρυθμούς σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Μεταφορών και προβλέπεται αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών του από €109,8 εκατ. το 2022 σε €141,1 εκατ. το 2025, μια αύξηση της τάξης του 29,1%.

Συγκεκριμένα είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το 2023 έφτασε στα €434,5 εκατ. έναντι €391,1 εκατ. το 2022.

Πρόσθεσε ότι οι πάγιες και τακτικές δαπάνες για το έτος 2023, ανέρχονται σε €292,6 εκατ. έναντι €281,3 εκατ. το 2022 (αύξηση 4%) και οι αναπτυξιακές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των συγχρηματοδοτούμενων έργων, ανέρχονται σε €176,8 εκατ. έναντι €144,8 εκατ. το 2022 (αύξηση 22%). 

Σημείωσε επίσης, ότι το Υπουργείο Μεταφορών, θα εκτελέσει έργα στον τομέα της υγείας και δικαιοσύνης που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους€ 54,58 εκατ.

Όσον αφορά τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του Υπουργείου Μεταφορών για το έτος 2023, σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, ανέρχονται στα €368,6 εκατ. σε σχέση με €265,9 εκ. το 2022.

Συνέχισε λέγοντας ότι «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ολοκληρώσαμε, υλοποιούμε και συνεχίζουμε να προκηρύσσουμε πολυαναμενόμενα εδώ και δεκαετίες έργα από τις τοπικές κοινωνίες. Έργα τα οποία έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα έχει θέσει στις προτεραιότητές του».

Σημαντικά έργα

Πρόσθεσε ότι το 2022 ολοκλήρωσαν έργα ύψους €76,36 εκατ. ενώ βρίσκονται υπό εκτέλεση έργα ύψους €460,78 εκατ., όπως οι αυτοκινητόδρομοι Αστρομερίτη – Ευρύχου, Πάφου – Πόλης, Λεμεσού – Σαϊττά και η αναβάθμιση των οδικών δικτύων Λάρνακας – Δεκέλειας και Δερύνειας – Σωτήρας.

Πρόσθεσε ότι πολύ σημαντικά έργα αναμένεται να υπογραφούν τους προσεχείς μήνες ύψους €366,43 εκατ., μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού στη χώρα μας το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία ύψους €144 εκατ. που αναμένεται να υπογραφεί πριν το τέλος του έτους, ο αυτοκινητόδρομος Παλαιχωρίου – Λευκωσίας με προϋπολογισμό 71,4 εκατ., ο οποίος θα υπογραφεί περί τα τέλη Ιανουαρίου 2023 και η βελτίωση και κατασκευή των λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως αξίας €30,7 εκατ. όπου αναμένεται η υπογραφή το Δεκέμβριο 2022.

Σε ό,τι αφορά το 2023, είπε ότι τα σημαντικότερα έργα που θα προκηρυχθούν είναι το κέντρο μεταναστών στις Λίμνες (€96 εκατ.), η Ανάπτυξη Κτηριακού Συμπλέγματος για τη στέγαση των τριών Υπουργείων (ΥΠΕΣ, ΥΜΕΕ και ΥΔΔΤ) (€90 εκατ.), το κρατικό χημείο (€77 εκατ.), το νέο κτήριο της νομικής υπηρεσίας (€48 εκατ.), το έργο επίλυσης καθιζήσεων Πισσουρίου – Φάση Β (€39,6 εκατ.) και η επόμενη φάση του περιμετρικού (€26 εκατ.)».

Στα 9,1 εκ. επιβατική κίνηση

Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε επίσης και στην αεροπορική συνδεσιμότητα και στην έντονη δράση που αναπτύχθηκε από την Κύπρο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είχε ως αποτέλεσμα τη συμπερίληψη εισηγήσεων της Κύπρου στην προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ Fit for 55, για μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στα νησιωτικά και περιφερειακά κράτη της ΕΕ στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αφού θα καλύπτεται η διαφορά της τιμής μεταξύ του βιώσιμου καυσίμου (SAF) και του συμβατικού κατά 100% για νησιά όπως η Κύπρος.

Όπως επεσήμανε, «παρά την απώλεια πτήσεων από Ρωσία και Ουκρανία καταφέραμε, με συντονισμένες ενέργειες από κοινού με το Υφυπουργείου Τουρισμού και την εταιρεία HERMES, να έχουμε το 2022 γύρω στα 9,1 εκ. επιβάτες, αεροπορικές εταιρείες να ενισχύσουν τις βάσεις τους με 5 νέα αεροσκάφη και με τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς για τις υπηρεσίες εδάφους στα αεροδρόμια και την εφαρμογή των νέων κινήτρων για την περίοδο 2023-2027 ύψους €165 εκατ., αναμένουμε την αύξηση της επιβατικής κίνησης μέχρι το 2027 κατά 52% (από 9,1 εκ. σε 13,7 εκ.)».

Αύξηση 71,8% της κρουαζιέρας

Σε σχέση με την ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας, o κ. Καρούσος τόνισε ότι έχει επιτευχθεί το 2022 αύξηση σε σχέση με το 2019 της τάξης του 71,8% (από 109 χιλ. σε 188 χιλ. επιβάτες) και ότι προβλέπεται μια σημαντική αύξηση για το 2023, αφού οι κρατήσεις κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια υπολογίζονται στις 207, σε σχέση με 159 κλήσεις το 2022 και 106 κλήσεις το 2019.

Επίσης είπε πως, υλοποιείται η ανάπτυξη της μαρίνας και λιμανιού Λάρνακας, η μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε σήμερα στην Κύπρο, ύψους €1,2 δισ. και αναμένεται να αποφέρει €120 εκατ. ανά έτος στην οικονομία και 4,000 πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Έργα μέσω ταμείου Ανάκαμψης

Συνεχίζοντας, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η πλήρης αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2026.

Μεταξύ άλλων είπε ότι έχουν αναλάβει την υλοποίηση έργων και δράσεων συνολικού προϋπολογισμού €89,3 εκατ., μεταξύ αυτών η υλοποίηση έργων του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα €31,5 εκατ., η εφαρμογή του Σχεδίου Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων με προϋπολογισμό €30 εκατ. και η εφαρμογή του Σχεδίου Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων και Παραχώρησης Κινήτρων για Εναλλακτικούς, Χαμηλών Εκπομπών Τρόπους Διακίνησης με προϋπολογισμό €15 εκατ.

 Επίσης την εφαρμογή του Σχεδίου Επιδότησης για Εγκατάσταση χιλίων Σημείων Επαναφόρτισης σε Δημοσίως Προσβάσιμους Χώρους, σε Επιχειρήσεις και Τοπικές Αρχές με προϋπολογισμό €4 εκατ. και η Ολοκληρωμένη Εφαρμογή Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών με τη Χρήση Τεχνολογίας Ψηφιακού Δίδυμου Digital Twin με προϋπολογισμό €4 εκατ.

Κυκλοφοριακό και κάμερες

Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό, είπε ότι με τις νέες συμβάσεις επιβατικών μεταφορών ύψους €72 εκατ. ανά έτος, «θα έχουμε αυξημένα χιλιόμετρα και πιο αποτελεσματικό δίκτυο και αναμένουμε ουσιαστική αύξηση της επιβατικής κίνησης και καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου λεωφορείο - λωρίδων στην Λευκωσία αλλά και στη Λεμεσό και Λάρνακα μέσων των ΣΒΑΚ».

Επίσης, είπε ότι θα ενισχύσουν το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών δημοτικού σχολείου από «Πόρτα σε Πόρτα», το οποίο λειτούργησε πιλοτικά φέτος και προωθούμε έργα όπως ο περιμετρικός Λευκωσίας, οδοί Ιπποκράτους - Αργυρουπόλεως, Κόμβος Σταυρού και οδός Κωνσταντινουπόλεως που στοχεύουν στην αποσυμφόρηση κύριων οδικών αρτηριών

«Ταυτόχρονα, προχωρούμε και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη διαχείριση της τροχαίας κίνησης και τη χρήση ενός συστήματος περιφερειακού ελέγχου και διαχείρισης της αστικής κυκλοφορίας με την προσφορά για τα «έξυπνα φώτα» να ανακοινώνεται τον επόμενο μήνα, αλλά και με την εφαρμογή του ευέλικτου ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία», είπε ο κ. Καρούσος.

Όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Καμερών Φωτοεπισήμανσης ύψους €34,08 εκατ., στην αύξηση του προϋπολογισμού για την οδική ασφάλεια από €150 χιλ. σε €1 εκατ., στο Σχέδιο Επιχορήγησης Αγοράς Προστατευτικού Εξοπλισμού (αερόσακος) για τους Μοτοσικλετιστές ύψους €1,05 εκατ., στο σχέδιο επιχορηγήσης για παιδικά καθίσματα στα λεωφορεία και στην προώθηση άλλων δράσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων όπως η ρύθμιση της οδήγησης μοτοσυκλέτας με μαθητική άδεια, μόνο με συνοδεία εκπαιδευτή, ο υποχρεωτικός προστατευτικός εξοπλισμός για μοτοσικλετιστές που χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτες για επαγγελματικούς σκοπούς και ο εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για τις Σχολές και Εκπαιδευτές οδηγών.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι πράγματι υπάρχουν πολλά έργα που έχουν ξεκινήσει και έχουν σχεδιαστεί και για αυτό το γεγονός εξέφρασε ικανοποίηση.

Παράλληλα ανέφερε ότι έθεσε στον Υπουργό ερωτήματα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα και για το πώς μπορεί το έργο βιώσιμης κινητικότητας να επισπευσθεί σε όλες τις περιοχές. Είπε επίσης ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης λειτούργησε σωστά αλλά υπάρχουν τρωτά σημεία που πρέπει να επιλυθούν, όπως το θέμα με τη χρήση των λεωφορείολωρίδων.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, εξέφρασε ικανοποίηση για τα μεγάλα έργα που προωθούνται σε όλες τις επαρχίες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αυτοκινητοδρόμους.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την προώθηση του νέου κυπριακού μουσείου με προϋπολογισμό 144 εκατ. και υπογραφή τον Δεκέμβριου 2022.

Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για την αεροπορική συνδεσιμότητα με όλα τα βήματα που προώθησε το Υπουργείο Μεταφορών. Σημείωσε επίσης τη μεγάλη αύξηση που υπάρχει στον τομέα της κρουαζιέρας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι μέχρι τον Νοέμβριο το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων του Υπουργείου ήταν στο 45%, ενώ σημείωσε ότι αυτά που εξαγγέλθηκαν πέρυσι περιλαμβάνονται και στο φετινό προϋπολογισμό για να εξαγγελθούν ξανά.

Οι δαπάνες ανέφερε είναι επαναλαμβανόμενα κονδύλια που προκηρύσσονται εδώ και χρόνια, μένουν στα χαρτιά και μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο. Έκανε λόγο για αδυναμία της Κυβέρνησης να προκηρύξει σημαντικά έργα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό χάος και ζητήματα που αφορούν την οδική ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι παρουσιάστηκαν από το ΑΚΕΛ βελτιώσεις για τα σχέδια απόσυρσης οχημάτων και για ηλεκτρικά οχήματα.

Της Ελένης Χαραλάμπους