You are here

Έργα για μετακίνηση εγκαταστάσεων υγραερίου Λάρνακας

15/10/2018 11:32

Έργα των οποίων η υλοποίηση αποτελεί προϋπόθεση για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του υπουργείου εμπορίου για το 2019.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου εμπορίου περιλαμβάνει πιστώσεις € 5,3 εκ. για δαπάνες που σχετίζονται με την εκτέλεση διάφορων έργων υποδομής.

Ανάμεσα σε αυτά είναι έργα που αφορούν την ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού, τα οποία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του κονδυλίου, με προϋπολογισμό δαπάνης €5 εκ.

Το ποσό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υποδομών περιλαμβανομένου οδικού δικτύου, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεπικοινωνιών κλπ, για ένα μέρος του ρυθμιστικού σχεδίου της περιοχής Βασιλικού.

Όπως σημειώνεται στον προϋπολογισμό, βάσει υπουργικής απόφασης ημερομηνίας 7ης Μαρτίου 2018, συστάθηκε διυπουργική επιτροπή και καθοδηγητική επιτροπή για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό.

Προστίθεται ότι σε συνεδρία της υπουργικής επιτροπής συμφωνήθηκαν χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα, ως εξής: μεταβατική λύση για μετακίνηση υγρών καυσίμων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, μόνιμη λύση για μετακίνηση υγρών καυσίμων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 και λύση για τη μετακίνηση εγκαταστάσεων υγραερίου μέχρι το Δεκέμβριο του 2020.

«Για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να μετακινηθούν οι εταιρείες από τη Λάρνακα, το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στην κατασκευή των πιο πάνω έργων υποδομής», όπως αναφέρεται.

Την περασμένη Δευτέρα, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ενημέρωσε με δηλώσεις του ότι έχει παραχωρηθεί η έγκριση της επιτροπής προστασίας ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στις τρεις εταιρείες υγραερίου (Petrolina, Synergas και Intergas) για τη μετακίνησή τους σε κοινό τερματικό στο ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό.

Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο στη μετακίνηση του υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και πρόσθεσε ότι πέραν της έγκρισης της ΕΠΑ, θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου.

Πέραν των εν λόγω έργων στην περιοχή Βασιλικού, ο προϋπολογισμός του υπουργείου εμπορίου στο πλαίσιο της ίδρυσης ή και επέκτασης βιομηχανικών περιοχών, περιλαμβάνει κονδύλι €170 χιλ. για την βιομηχανική περιοχή Αθηένου και συγκεκριμένα, για μελέτη σε σχέση με την κεντρική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και την Α’ φάση κατασκευής συστήματος αγωγών.

Επίσης, περιλαμβάνεται κονδύλι για τη βιομηχανική περιοχή Πάφου (Μεσόγη) και συγκεκριμένα €120 χιλ. για την αντικατάσταση και αναβάθμιση του υδρευτικού δικτύου.

Ποσό €10 χιλ. προϋπολογίζεται για σκοπούς απρόβλεπτων δαπανών.

Υπό το άρθρο δημιουργίας βιομηχανικών ζωνών, περιλαμβάνονται δαπάνες €300 χιλ. για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων σε βιομηχανικές ή και βιοτεχνικές ζώνες.

Της Μαρίας Χαμπή