You are here

Έργα: Μπάζουν νερά οι διαδικασίες

03/02/2009 19:25
Οι διαδικασίες ανάθεσης έργων του δημοσίου τομέα σε αρχιτέκτονες δεν ενθαρρύνουν τον υγιή ανταγωνισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, στο περιθώριο της Επιτροπής Εμπορίου όπου παρέστη για τη συζήτηση του θέματος ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, ο κ. Κωνσταντίνου έκανε λόγο σε ύπαρξη καρτέλ στην ανάθεση έργων, καθώς – είπε - οι διαδικασίες δεν ενθαρρύνουν τον υγιή ανταγωνισμό αλλά τα ολιγοπώλια.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου, υποστήριξε ότι υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος και έργα δεν ολοκληρώνονται στο χρόνο που θα έπρεπε. «Οπως για παράδειγμα, επειδή γίνονται αναφορές, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ένα έργο το οποίο ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί σε κάποιο χρονικό διάστημα, ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια, με αποτέλεσμα μια υπηρεσία ποιοτικής αναβάθμισης που έπρεπε το κράτος να προσφέρει στον πολίτη είχε καθυστερήσει κατά τουλάχιστον 5 χρόνια».

Ανέφερε επίσης ότι πολλές πρόνοιες που περιλαμβάνονται στις προκηρύξεις διαγωνισμών είναι απαγορευτικές για τα περισσότερα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Κύπρο και ευνοούν λίγους, φέροντας ως παράδειγμα την πρόνοια πως τα τελευταία 3 χρόνια τα γραφεία που παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς πρέπει να έχουν εκπονήσει δύο κτίρια γραφείων, αξίας 10 ή και περισσοτέρων εκατομμυρίων ευρώ. Διερωτήθηκε δε πόσα, στην μικρή αγορά της Κύπρου, αρχιτεκτονικά γραφεία μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις πρόνοιες. Διερωτήθηκε δε γιατί ένας αρχιτέκτονας που έκανε ένα έργο πριν 5 χρόνια αποκλείεται από τη διαδικασία. «Μήπως παθαίνει αμνησία ένας αρχιτέκτονας που έκανε ένα έργο πριν από 5 χρόνια;».

Για το κτίριο του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν έπρεπε να προκηρυχθεί με διαδικασίες ΒΟΤ. «Το καθ ύλην αρμόδιο Υπουργείο έπρεπε να είναι υπόδειγμα διαδικασιών για το πως υλοποιείται το κτίριο του. Το κατ’ επείγον είναι άλλοθι για τον κακό προγραμματισμό εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνώντων», είπε.

Το Υπουργείο Γεωργίας, για το οποίο – πρόσθεσε – ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κλήθηκε και προέβη σε μελέτη, θα έπρεπε, όπως είπε, να προκηρυχτεί με τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Να γίνονται, κατέληξε, ο κ. Κωνσταντίνου έργα με τη μέθοδο του ΒΟΤ αλλά προσεγμένα και συγκεκριμένα.