You are here

€0,5 εκ. για υπερωρίες στην ΑΛΚ

12/01/2009 12:18
Στις €650 χιλ. ανέρχεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής μαζί με τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2009 ύψους €275 εκ.

Ο αντιπρόεδρος της Αρχής, Λάκης Χριστοδούλου, έσπευσε να εξηγήσει στα μέλη της Επιτροπής ότι οι πρόσθετες δαπάνες των €650 χιλ. για το 2008 που αφορούν αποκλειστικά και μόνο υπερωριακή απασχόληση δεν προκύπτουν λόγω κακού συντονισμού και εργασιών της Αρχής Λιμένων, αλλά λόγω του ότι ο μεγάλος αριθμός πελατών στα λιμάνια φθάνει μετά τις δέκα το βράδυ όπου και ξεκινούν οι υπερωρίες των υπαλλήλων.

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα έσοδα από τη λειτουργία του λιμανιού αυτές τις ώρες αποφέρουν στην Αρχή περίπου €10 εκ.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν από την Αρχή, η διακίνηση του γενικού φορτίου παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10% περίπου για τους έξι μήνες του 2008 σε σύγκριση με το έτος 2007 για το λιμάνι της Λεμεσού και αύξηση της τάξης του 22% περίπου για τους πρώτους έξι μήνες για το 2008 σε σύγκριση με το 2007 για το λιμάνι της Λάρνακας.

Γίνεται επίσης πρόβλεψη ότι μέχρι το τέλος του έτους το λιμάνι Λεμεσού θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 8% σε αντιδιαστολή με το λιμάνι της Λάρνακας για το οποίο γίνεται πρόβλεψη ότι θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 20% περίπου.

Γενικότερα αναφορικά με την πορεία της ναυτικής βιομηχανίας με δεδομένη τη παγκόσμια οικονομική κρίση, ο αντιπρόεδρος της Αρχής Λιμένων υποστήριξε ότι ακόμη δεν έχει επηρεαστεί στην Κύπρο, ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει κάμψη παραμένει ανοικτό. Εάν, είπε, επηρεαστούν οι εισαγωγές κυρίως από την Κίνα όπου η ανάπτυξη της παρουσίασε κατακόρυφη πτώση, τότε θα επηρεαστούν και οι εργασίες των λιμανιών μας.

Αναφερόμενος σε έσοδα της Αρχής, έκανε λόγο για το ποσό των €5 εκ. που εισπράττει η Αρχή από την ειρηνευτική δύναμη για το Λίβανο για τις υπηρεσίες που της παρέχει, ενώ όσον αφορά καινούργια αναπτυξιακά έργα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δημιουργία της νέας αίθουσας επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού για να εξυπηρετήσει τους υπηκόους των κρατών μελών που ανήκουν στη συνθήκη του Σιέγκεν.

Άλλο ένα σημαντικό έργο στον προϋπολογισμό του 2009 είναι η επέκταση των κιγκλιδωμάτων στο λιμάνι Λεμεσού καθώς και η αγορά νέων γερανών και ρυμουλκών.

Τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το 2009 ανέρχονται στα €76 εκ. ενώ τα έξοδα στα €78 εκ.

Της Μαρίας Σαββίδου