You are here

Έξι έργα παραλύουν τη Λευκωσία

15/07/2019 16:21

Έξι έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται επηρεάζουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής Λευκωσίας.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη προς τον πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο Δήμος Λευκωσίας σε μια προσπάθεια επίλυσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων του αστικού κέντρου της πρωτεύουσας, αναβίωσης της εμπορικότητας του αστικού κέντρου και βελτίωσης του περιβάλλοντος, προχώρησε σε μια σειρά έργων τα οποία επηρεάζουν κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής Λευκωσίας.

Τα έργα αυτά όπως αναφέρεται, με βάση την ενημέρωση του υπουργείου από το δήμο Λευκωσίας, εντάσσονται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) και επιδιώκουν να καταστήσουν το αστικό κέντρο της Λευκωσίας πρότυπο αστικό χώρο, φιλικό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, ανταγωνιστικό για επενδύσεις και εμπορική δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

Αλληλένδετα τα χρονοδιαγράμματα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται, έξι έργα οδοποιίας είναι σε εξέλιξη στο δήμο Λευκωσίας με τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσής τους να ποικίλουν καθώς, τα έργα φαίνεται να είναι αλληλοεξαρτώμενα, αφού η ολοκλήρωση ορισμένων αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη άλλων.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την αναβάθμιση της λεωφόρου Καλλιπόλεως και οδού Ευγενίας Θεοδότου. Όπως σημειώνεται το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του εν λόγω έργου, εκτείνεται από το Φεβρουάριο του 2018 μέχρι το Φεβρουάριο του 2020 με αρμόδια αρχή παρακολούθησης το τμήμα δημοσίων έργων. Προστίθεται ότι οι εργασίες του έργου εκτελούνται τμηματικά σε 5 φάσεις με τις 4 να αφορούν στην λεωφόρο Καλλιπόλεως και την 5η στην οδό Ευγενίας Θεοδότου.

Άλλο έργο σε εξέλιξη είναι η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου (Φάση Α - Μνασιάδου – Ντε Τύρας – Στασικράτους – Θ.Θεοδότου) που άρχισε το Σεπτέμβριο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2020.Αρμόδια αρχή παρακολούθησης είναι ο δήμος Λευκωσίας.

Για την Β φάση του έργου (Μακαρίου από τη συμβολή με Σπύρου Κυπριανού μέχρι την Ευαγόρου) έχει γίνει προκήρυξη προσφορών για συμβόλαιο διάρκειας 26 μηνών. Η ημερομηνία έναρξης των εργασιών προϋποθέτει όπως σημειώνεται, απόφαση της αναθεωρητικής αρχής, ολοκλήρωση των εργασιών της Α φάσης της Καλλιπόλεως και του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Ομήρου.

Σε ότι αφορά τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στην Ομήρου (συμβολή με πλατεία Ελευθερίας και πλατεία Σολωμού) το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη με χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.

Προσφορά έχει προκηρυχθεί και για την αναβάθμιση της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση (συμβολή από Σπύρου Λάμπρου μέχρι κυκλικό κόμβο προεδρικού) με συμβόλαιο διάρκειας 15 μηνών. Η έναρξη των εργασιών θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της Α φάσης του τριγώνου, της Καλλιπόλεως και του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Ομήρου.

Τέλος σε φάση μελέτης και σχεδιασμού βρίσκεται το έργο του περιμετρικού τόξου, σε σχέση με τμήμα της λεωφόρου Στασίνου (συμβολή πλατείας Ελευθερίας μέχρι την οδό Ευγενίας Θεοδότου).

Τα έργα, όπως σημειώνεται, στοχεύουν σε σταδιακή μείωση στην εκπομπή ρύπων συμβάλλοντας στη δημιουργία πιο υγιούς περιβάλλοντος σε συνεργασία με άλλους κυβερνητικούς φορείς, αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό, δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων με εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου για διευκόλυνση της προσβασιμότητας πεζών και ΑμεΑ, δενδροφύτευση και εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού ενισχύοντας τη σκίαση και αυξάνοντας τις ώρες επισκεψιμότητας/διακίνησης πεζών και υπογειοποίηση και βελτίωση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Αστάθμητοι παράγοντες στον προγραμματισμό

Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι η υλοποίηση των έργων εντός των προγραμματισμένων χρονικών πλαισίων και με τη λιγότερη δυνατή οχληρία για τους δημότες.

Ωστόσο, σημειώνεται, υπεισέρχονται και κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι δυνατόν να επιφέρουν τροποποιήσεις στον προγραμματισμό των έργων, όπως είναι οι ενστάσεις κατά τη διάρκεια αξιολόγησης και κατακύρωσης του Διαγωνισμού και παραπομπή Διαγωνισμού στην Αναθεωρητική Αρχή, τα αιτήματα από τους εργολάβους για αλλαγές και παρατάσεις χρόνου σε έργα υπό εξέλιξη, τα οποία εξετάζονται από την Υπηρεσία σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων του Γενικού Λογιστηρίου και η επιτακτική ανάγκη απορρόφησης κονδυλίων σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια, τα οποία καθορίζονται από τους χρηματοδότες και οικονομικούς φορείς.

Ο υπουργός δίνει εξηγήσεις και για το κλείσιμο τμήματος της οδού Αφροδίτης από τη συμβολή της με την οδό Στασάνδρου μέχρι τα όρια του τεμαχίου της υπό ανέγερση πολυώροφης οικοδομής, σημειώνοντας ότι έγινε μετά από αίτημα της κατασκευάστριας εταιρείας.

«Το εν λόγω αίτημα εξετάστηκε από το Δήμο και το Τμήμα Οδικής Ασφάλειας της Αστυνομίας και κρίθηκε αποδεκτό, κυρίως για σκοπούς ασφάλειας των διερχομένων. Το κλειστό τμήμα επηρεάζει μόνο την υπό ανέγερση οικοδομή, καθώς η πρόσβαση των κατοίκων της οδού Αφροδίτης γίνεται απρόσκοπτα από τη συμβολή της οδού Αφροδίτης με τη Λεωφόρο Στασίνου. Το εν λόγω τμήμα του δρόμου θα ανοίξει, εφόσον κριθεί ότι οι εναπομείνασες εργασίες δεν επηρεάζουν την ασφαλή διακίνηση πεζών και οχημάτων» αναφέρει.

Τέλος, τονίζεται ότι πάγια πολιτική του Δήμου Λευκωσίας είναι η συνεχής ενημέρωση και επαφή με τους επηρεαζόμενους δημότες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων, ούτως ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλή διοχέτευση της τροχαίας κίνησης και των πεζών, καθώς επίσης και η λήψη μέτρων για τη μείωση, όσο είναι εφικτό, της ταλαιπωρίας που υφίστανται κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Μ.Χ.