You are here

Φωνές επιχειρηματιών για «2+»

26/06/2009 16:10
Δεν πρόλαβε ακόμη να λειτουργήσει το πιλοτικό σύστημα «2+» που προτίθεται να αρχίσει να εφαρμόζει το υπ. Συγκοινωνιών στην είσοδο της Λευκωσίας, και άρχισε ήδη να προκαλεί αντιδράσεις.

Σε σημερινή ανακοίνωση το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) εκφράζει παράπονα για μη ενημέρωσή του σχετικά με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την κυκλοφορία στην είσοδο της Λευκωσίας, αναφέροντας παράλληλα ότι «αυτά δεν θα συμβάλουν στην αποτελεσματική αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης και κινδυνεύουν να αποτελέσουν ημίμετρα».

Το ΕΒΕΛ εκφράζει ανησυχίες ότι «τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν θα οδηγήσουν σε αποσυμφόρηση την είσοδο της Λευκωσίας, αφού θα πολλαπλασιαστεί», όπως αναφέρει, «η ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ θα δημιουργηθούν καθυστερήσεις για τους αριστερόστροφους προορισμούς στα φώτα τροχαίας».

Το Επιμελητήριο Λευκωσίας θεωρεί ότι ο σχεδιασμός που έγινε θα προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις και ίσως μείωση της ασφάλειας στα συγκεκριμένα οδικά σημεία και ότι το υπουργείο Συγκοινωνιών θα έπρεπε να ζητήσει τις απόψεις του πριν εξαγγείλει τα μέτρα, αφού το θέμα είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα των μελών του Επιμελητηρίου.

Η τροχαία κίνηση, συνεχίζει, δεν αφορά μόνο τη διακίνηση ιδιωτών, αλλά και οχήματα εφοδιασμού, εμπορικά οχήματα και οχήματα χρηματαποστολών, τα οποία φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη στους σχεδιασμούς.

Το ΕΒΕΛ χαρακτηρίζει «ατυχή το χρόνο πιλοτικής εφαρμογής των μέτρων, αφού λόγω θερινής περιόδους (είναι μειωμένη η κίνηση) δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη χρησιμότητα της νέας διευθέτησης».

Αναφέρει, επίσης, ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται μέτρα εν αγνοία όσων θα κληθούν να τα εφαρμόσουν (πολιτών της Λευκωσίας) και εκφράζει την ανάγκη λήψης ολοκληρωμένων μέτρων απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος της Λευκωσίας κι’ όχι αποσπασματικά και επιλεκτικά.

Στα μέτρα αυτά, προσθέτει το ΕΒΕΛ, πρέπει να περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων συγκοινωνιών, οι οποίες εξυπηρετούν πραγματικά τους πολίτες και μειώνουν δραστικά την ανάγκη χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων.

Καταλήγοντας, το Επιμελητήριο Λευκωσίας αναφέρει ότι θα παρακολουθεί στενά τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Συγκοινωνιών και όποτε κρίνει σκόπιμο θα παρεμβαίνει για την προώθηση και εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για το κυκλοφοριακό της Λευκωσίας.