You are here

Γ. Καρούσος: «Όχι» σε ακύρωση διαγωνισμών δημοσίων κτιρίων

18/09/2021 06:02

Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ακυρωθεί κανένας διαγωνισμός έργων, παρά τις αντιδράσεις του ΕΤΕΚ και αρχιτεκτόνων που διατυπώνονται σε πρόσφατη επιστολή τους. Αντίθετα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και άλλα έργα του δημοσίου να προωθηθούν με τη  διαδικασία, «Μελέτη Κατασκευή και Συντήρηση 12 ετών».

Ο κ. Καρούσος, δήλωσε στη StockWatch ότι η διαδικασία της Μελέτης-Κατασκευής και Συντήρησης 12 ετών που ακολουθήθηκε για την ανέγερση του κτιρίου του κτηματολογίου και του κέντρου ψυχικής υγείας,  που πυροδότησε τις αντιδράσεις του ΕΤΕΚ, του συνδέσμου αρχιτεκτόνων και των προέδρων των αρχιτεκτονικών σχολών, κρίθηκε ότι υπό τις περιστάσεις ήταν η καλύτερη επιλογή ως προς το δημόσιο συμφέρον κάτι για το οποίο συμφώνησε και η ελεγκτική υπηρεσία και το γενικό λογιστήριο.

Πρόσθεσε ότι «με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα προωθηθεί και η ανέγερση του επαρχιακού Δικαστηρίου και η ανέγερση των κτιρίων των υπουργείων Μεταφορών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης».

Ο κ. Καρούσος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και άλλα έργα να προωθηθούν με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Σημείωσε ότι «κλήθηκε το ΕΤΕΚ για να συζητήσουμε μελλοντικά έργα και να επιλέξουμε ποια έργα θα προχωρήσουν με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά και για να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε διαδικασίες, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη έναν απλό βασικό όρο, ότι η όποια διαδικασία δεν πρέπει να είναι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και των οικονομικών του κράτους» τόνισε.

Εξάλλου, σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, σημειώνεται πως η μέθοδος «Μελέτη / Κατασκευή / Συντήρηση» που εφαρμόζει το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει πολλά πλεονεκτήματα και προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό των καθυστερήσεων στη συμπλήρωση των έργων, καθώς και την αποφυγή υπερβάσεων στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μερικά από τα Έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ακολουθώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Προεδρικού, η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου και η Νέα Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου.

Καμία αρχιτεκτονική ποιότητα στη διαδικασία

Ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Κύπρου Χρίστος Χριστοδούλου σε δηλώσεις στη StockWatch, εξήγησε γιατί απεστάλη επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την παρέμβαση του για κατάργηση των δύο τελευταίων διαγωνισμών και επαναπροκήρυξη τους, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία της Μελέτης-Κατασκευής δεν προβλέπει καμία αρχιτεκτονική ποιότητα ενώ το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο.

Ο κ. Χριστοδούλου, είπε ότι «υπήρχε ο χρόνος για να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ταχείας διαδικασίας, μέσω της οποίας σε δύο μήνες θα μπορούσαν να ετοιμαστούν τα σχέδια για μια ολοκληρωμένη λύση».

Υποστήριξε ότι με τη μέθοδο της Μελέτης – Κατασκευής το έργο ανατίθεται στον χαμηλότερο προσφοροδότη χωρίς καμία αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής πρότασης.

«Η διαδικασία αυτή φανερώνει την αδυναμία του συστήματος να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής για την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την οικονομία», τόνισε.

«Το επιχείρημα της επιλογής αυτής της μεθόδου για δήθεν έγκαιρη και εντός προϋπολογισμού υλοποίηση έργων αυτής της κλίμακας και σημασίας δεν ευσταθεί διότι υπάρχουν πολλά έργα διεθνώς που αποδεικνύουν το αντίθετο», υπέδειξε.

Στην επιστολή των ειδικών, σημειώνεται ότι τα δημόσια έργα οφείλουν να λειτουργούν ως πρότυπο για τις διαδικασίες που εφαρμόζονται, να αποτελούν την κληρονομιά του αύριο και να προωθούν την αρχιτεκτονική ποιότητα με υποδειγματικές πολιτικές.

«Αντί τούτου, αυτή τη στιγμή, εξόχως σημαντικά δημόσια έργα που θα έπρεπε να αποτελούν σημείο τομής για εξειδικευμένη έρευνα και καινοτόμες λύσεις, όπως το νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, υλοποιούνται διεκπεραιωτικά με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή κατασκευής, αγνοώντας την αρχιτεκτονική ποιότητα, η οποία δεν αφορά μόνο την αισθητική, αλλά και τη λειτουργικότητα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τον αντίκτυπο στο δομημένο περιβάλλον και το κόστος ζωής του κτηρίου. Η τακτική αυτή, η οποία προωθείται από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και επικυρώνεται με πολιτικές αποφάσεις, αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα και έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες μη αναστρέψιμες συνέπειες», όπως αναφέρεται.

Το υπουργείο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι με τη μέθοδο Μελέτη/Κατασκευή/Συντήρηση δεν υπάρχει η αρχιτεκτονική μελέτη, υποδεικνύοντας ότι στη μέθοδο αυτή, ο αρχιτέκτονας, τον οποίο είχε δηλώσει ο εργολάβος στην προσφορά του και με τον οποίο θα συμβληθεί, θα ετοιμάσει πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, που να πληροί τις απαιτήσεις εργοδότη, τόσο ως προς το κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου όσο και ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές των υλικών, εξασφαλίζοντας έτσι τη λειτουργικότητα και την ποιότητα της κατασκευής.

Της Ηρώς Ευθυμίου