You are here

Το γάντι στους βουλευτές ρίχνει ο Αβέρωφ

09/09/2002 15:00
Το γάντι στους βουλευτές που αξιώνουν επιστροφή των αποθεματικών της Αρχής Τηλεπικοινωνιών στους συνδρομητές της, έριξε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, που μιλούσε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Μάλτας, κάλεσε τους εν λόγω βουλευτές να αποταθούν στα κόμματά τους και να καταθέσουν σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή. Εάν η Βουλή, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, ψηφίσει μια τέτοια πρόταση νόμου τότε η κυβέρνηση και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών θα συμμορφωθούν πλήρως και θα επιστρέψουν όλα τα αποθεματικά στον κυπριακό λαό.

Ωστόσο διατύπωσε σοβαρότατες επιφυλάξεις κατά πόσο τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ψηφίσουν μια τέτοια πρόταση νόμου η οποία θα στερήσει, όπως επεσήμανε, τα αποθεματικά της ΑΤΗΚ ενόψει κυρίως του επερχόμενου ανταγωνισμού. «Αισθάνομαι ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να περάσει μια τέτοια πρόταση νόμου. Διαπορώ γιατί οι βουλευτές αυτοί θέτουν ένα τέτοιο θέμα. Μήπως για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου;».

Στη συνέχεια ο κ. Αβέρωφ εξήγησε γιατί δεν θα ήταν ορθό, κατά την άποψή του, να διαμοιραστούν τα υπερκέρδη της ΑΤΗΚ στον κυπριακό λαό. Σημείωσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι προνομιούχοι, δηλαδή το κεφάλαιο, όπως είπε, θα πάρουν το μεγάλο κομμάτι της πίττας των εκατομμυρίων. «Αυτό δεν θα είναι άδικο, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι οι μεγάλοι επιχειρηματίες που φοροαπαλλάσσονται από τις δαπάνες στις τηλεπικοινωνίες και επιβαρύνουν τις τιμές των προϊόντων που πουλούν με το τηλεφωνικό κόστος; Θα είναι δίκαιη μια τέτοια μεταχείριση;», διερωτήθηκε ο υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα γίνουν σκέψεις ώστε το πρόστιμο των £20 εκατ. που επέβαλε η επιτροπή ανταγωνισμού στην ΑΤΗΚ, διατεθεί για κοινωνικές παροχές, ο υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι επί του θέματος θα ανοίξει διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις του λαού, καθώς επίσης και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι βέβαιο πως τα £20 εκατ. της ΑΤΗΚ θα παραχωρηθούν υπό μορφή κοινωνικών παροχών στον κυπριακό λαό σε θέματα κυρίως περιβάλλοντος, παιδείας και υγείας.