You are here

Χατζηκωστής: Συνταρακτικές εξελίξεις στις τράπεζες (1)

02/02/2008 12:50
Για τις συνταρακτικές εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας της Κύπρου και την ανατροπή των υφιστάμενων δομών και λειτουργιών των τραπεζών αναφέρθηκε διεξοδικά στην ομιλία του κατά το 40ο Παγκύπριο της ΕΤΥΚ ο πρόεδρος της οργάνωσης Λοΐζος Χατζηκωστής. Ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ, που επανεκλέγηκε στη θέση του πρόεδρου της οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα τραπεζικά ιδρύματα, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, της διαπλοκής συμφερόντων, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών.

Η επανεκλογή Χατζηκωστή έγινε απευθείας από το Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, χωρίς να υπάρχει άλλος ανθυποψήφιος. Ο Λοΐζος Χατζηκωστής, που βρίσκεται στο πηδάλιο της συντεχνίας τα τελευταία 26 χρόνια, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του 40ου συνεδρίου αποκάλυψε ότι η είναι η τελευταία φορά που διεκδικεί την προεδρία της οργάνωσης.

«Βλέπουμε γίγαντες του χώρου να βουλιάζουν και να χάνονται, ενώ νέες σημαντικές και πρωταγωνιστικές εμφανίσεις δημιουργούν το νέο σκηνικό μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές σε αναδυόμενες και καθιερωμένες αγορές» σημείωσε ο κ. Χατζηκωστής για να υπογραμμίσει: «Οι συνέπειες των λανθασμένων επιλογών των Αμερικανικών και άλλων τραπεζών, μας επηρέασαν αρνητικά παρόλο που οι Διοικήσεις των τραπεζών μας δεν είχαν παγιδευτεί άμεσα σ’ αυτό το παιχνίδι».

Παρ’ όλα αυτά ξαφνικά και αδικαιολόγητα είδαμε το ΧΑΚ να βουλιάζει απότομα συμπαρασύροντας μαζί του και τις μετοχές των Τραπεζών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις ίδιες τις Τράπεζές μας».

Ο κ. Χατζηκωστής έθεσε ως παράδειγμα το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στη Societe Generale, όπου χωρίς να το αντιληφθεί κανένας, όπως είπε, χάθηκαν περίπου €5 δις και υπέδειξε ενώπιον των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών που ήταν παρόντα στο συνέδριο ότι: «Πρέπει έγκαιρα να κτίζουμε τις δικλίδες ασφαλείας μας ούτως ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των μετόχων αλλά και των θέσεων εργασίας των συναδέλφων».

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Αναφερόμενος στα πρόσφατα δρώμενα του τραπεζικού τομέα είπε ότι στην Κύπρο κατά το 2007, είδαμε να εξαγοράζονται από νέους αγοραστές η Universal Bank, η Τράπεζα Αναπτύξεως, η Αραβική Τράπεζα, να επαναδραστηριοποιείται η Εμπορική ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της μητρικής Εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα είδαμε να αναδύονται πρωτοεμφανιζόμενες για την Κύπρο Τράπεζες, όπως η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σ’ όλες τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, οι νέοι αγοραστές των Τραπεζών αλλά και οι νεοεμφανιζόμενες στην Κύπρο τράπεζες έχουν φιλόδοξα σχέδια και οράματα που στηρίζονται στην άμεση και ουσιαστική ανάπτυξη τους σε νέα σύγχρονα επίπεδα.

Τόνισε ακόμη ότι «αυτό θα έχει σαν αναπόφευκτη συνέπεια την πίεση στις υφιστάμενες τράπεζες της Κύπρου, οι οποίες εκ των πραγμάτων αναμένεται να αντιδράσουν δυναμικά για να προασπίσουν τα συμφέροντα τους και τον κύκλο εργασιών τους, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε τις τράπεζες της Κύπρου ιδιαίτερα την Τράπεζα Κύπρου και την Marfin Λαϊκή να εγκαταλείπουν όχι μόνο τα παραδοσιακά σύνορα ενασχόλησης τους, διευρύνοντας τον κύκλο ενασχόλησης τους και σ’ άλλους τομείς, αλλά τις βλέπουμε με ικανοποίηση να διευρύνουν και τα γεωγραφικά σύνορα δραστηριοποίησης τους και εκτός συνόρων της Κύπρου και της Ελλάδας αποκτώντας παρουσία σε πολλές άλλες χώρες των Βαλκανίων αλλά και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ εξέφρασε την άποψη ότι αναμφίβολα αυτή η ανάπτυξη δημιουργεί νέα δεδομένα με αυξημένες προοπτικές οφέλη και κέρδη αλλά και ρίσκα τα οποία πρέπει οι διοικήσεις των Τραπεζών μας, να αξιολογούν υπεύθυνα και έγκαιρα.

Συμμετοχή στα ΔΣ τραπεζών

Όπως ήταν φυσικό ο πρόεδρος ΕΤΥΚ, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμμετοχή των ΔΣ των τραπεζών τονίζοντας την τεράστια επιτυχία της Οργάνωσής του να εξασφαλίσει από τις μεγάλες Τράπεζες της Κύπρου εκπροσώπηση της στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών. Και σημείωσε: «Ήταν μια επιτυχία της Οργάνωσής μας που επιτεύχθηκε μέσα από την κατανόηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών και μας ικανοποίησε αφάνταστα. Η ικανοποίηση μας είναι τεράστια, διότι αποτελεί και δικαίωση των αγώνων και των απόψεων μας ότι με την παρουσία μας στα Διοικητικά Συμβούλια δεν θα δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία και τη δράση τους αλλά απεναντίας θα λειτουργήσει θετικά και αποδοτικά για την ίδια την Τράπεζα».

Ο κ. Χατζηκωστής πρόσθεση ότι «με βάση τις επίσημες δηλώσεις των προέδρων των τραπεζών αλλά και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου διαπιστώνεται ότι η παρουσία εκπροσώπων της ΕΤΥΚ στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών λειτουργεί θετικά, με διαφάνεια και καταλυτική εις όφελος τόσο των ίδιων των μελών μας αλλά και των μετόχων της Τράπεζας».

Αποκάλυψε στη συνέχεια ότι η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας συλλαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών, σχεδόν από μόνη της προχώρησε στην απόφαση ότι θα παραχωρήσει κι’ αυτή μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας σε εκπρόσωπο της ΕΤΥΚ.

«Σκοτεινοί εργοδοτικοί κύκλοι»…

Για σκοτεινούς εργοδοτικούς κύκλους έκανε στη συνέχεια αναφορά ο κ. Χατζηκωστής οι οποίοι βρήκαν απήχηση και σε πολιτικά πρόσωπα που πάνω από τις αξίες και τις αρχές πρόταξαν τα προσωπικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις».

«Η ΕΤΥΚ με τη βοήθεια του συνόλου των μελών της, των Νομικών Συμβούλων της και μεγάλης μερίδας του λαού μας, που έγκαιρα διέγνωσε τον κίνδυνο, μπόρεσε να ορθώσει το ανάστημα της και με καθαρό λόγο και επιχειρήματα να απομακρύνει τον κίνδυνο και να οδηγήσει σε αποτυχία όλους εκείνους τους σκοτεινούς σχεδιασμούς που επιδίωκαν την καταπάτηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των συναδέλφων και τον ευνουχισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο μας με απώτερο στόχο τη λεηλασία των κεκτημένων δικαιωμάτων των συναδέλφων».

Εθνική Τράπεζα

Μεγάλο μέρος της ομιλίας Χατζηκωστή αναλώθηκε για την εργατική κρίση που είχε ξεσπάσει στην Εθνική Τράπεζα υποστηρίζοντας ότι οι εκβιασμοί υπαλλήλων στην Εθνική Τράπεζα είναι άνευ προηγούμενου και εκφράζουν αυταρχική νοοτροπία.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής που διόρισε το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι μέσα από τα πορίσματα και τις διαπιστώσεις της δικαιώθηκε η ΕΤΥΚ.

To πόρισμα εδώ και μήνες βρίσκεται στα χέρια του Υπουργικού Συμβουλίου και του αρμοδίου Υπουργείου αλλά δυστυχώς τόσο το αρμόδιο Υπουργείο όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχουν αξιοποιήσει τα ευρήματα του πορίσματος και ούτε έχουν τοποθετηθεί επίσημα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Εθνική Τράπεζα να διασύρει τις διαδικασίες και τους εργασιακούς θεσμούς αλλά και τους ίδιους τους θεματοφύλακες των θεσμών αυτών.

Αιτήματα

Σε ότι αφορά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι αυτά υποβλήθηκαν με βάσει τα σημερινά δεδομένα και την πορεία των Τραπεζών, την παραγωγικότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης τους. H ETYK ζητά ετήσιες αυξήσεις 5%, πέραν της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων. Οι προηγούμενες αυξήσεις ήταν ύψους 0,7%, ενώ πριν την τελευταία σύμβαση, οι ετήσιες γενικές αυξήσεις ήταν 2%.

«Μελετημένα, με ωριμότητα και σύνεση, τα αιτήματα μας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επίτευξη ειρηνικής και άμεσης λύσης στην ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ειρηνική ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο» είπε.

Λ.Χ. και Α.Χ.