You are here

Hermes: Ανησυχίες για την επόμενη ημέρα στα αεροδρόμια

22/07/2021 12:44

Τρομάζει η επόμενη ημέρα λόγω της άσχημης επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, δήλωσε στη StockWatch η ανώτερη διευθύντρια αεροπορικής ανάπτυξης, μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, κρούοντας το καμπανάκι για ακυρώσεις πτήσεων.

Η κ. Κουρούπη, τόνισε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα εξελιχθεί ο Αύγουστος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εάν συνεχίσουν αυτά τα δεδομένα  τότε σίγουρα, θα επηρεαστούν οι αεροπορικές εταιρείες και ενδεχομένως να υπάρξει σωρεία ακυρώσεων.

Σημείωσε ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα μπορούσαν να είναι πολύ καλοί μήνες εάν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου. «Καλύτεροι και από τον Ιούλιο του οποίου η επιβατική κίνηση αναμένεται πως θα κλείσει στο 50% του αντίστοιχου μήνα του 2019», όπως είπε. Η επιβατική κίνηση περιλαμβάνει τόσο τις αφίξεις, όσο και τις αναχωρήσεις.

Σε ότι αφορά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη σημείωσε πως αναμένεται η επιβατική κίνηση να ανέλθει στο 60% του 2019, εάν δεν υπάρξουν ακυρώσεις λόγω της άσχημης επιδημιολογικής κατάστασης της Κύπρου.

«Άρα», υπέδειξε, «οι προσπάθειες της πολιτείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αναχαίτιση και αναστροφή της κακής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, καθώς οι εταιρείες έχουν προγραμματίσει ήδη τις πτήσεις τους και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, είναι να τις διατηρήσουμε».

Επεσήμανε ότι «το κλειδί είναι οι Βρετανοί που έρχονται στην Κύπρο να είναι εμβολιασμένοι ούτως ώστε να υπάρξει μια σταθερή ροή βρετανών τουριστών».

Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, έξι αεροπορικές εταιρίες πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, σε 18 αεροδρόμια του Ην. Βασιλείου, δηλαδή Belfast, Birmingham, Bournemouth, Bristol, Cardiff, Doncaster, East Midlands, Edinburgh, Exeter, Glasgow, Leeds Bradford, Liverpool, Gatwick, Heathrow, Stansted, Luton και Manchester Newcastle.

Στο 65% του 2019 οι αφίξεις τον Ιούλιο

Τόνισε ότι παρ’ ότι η Κύπρος βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο του ECDC η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο θα κλείσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ ο μέσος όρος των αφίξεων αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 65%.

Σε ότι αφορά τις ακυρώσεις πτήσεων από το Ισραήλ επειδή η χώρα άλλαξε τον κανονισμό της και απαιτεί να τίθενται σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από την Κύπρο, η κ. Κουρούπη διευκρίνισε ότι «οι πτήσεις από το Ισραήλ ουδέποτε ήταν αυξημένες» και απέδωσε τις προσδοκίες για αυξημένη ροή τουριστών από το Ισραήλ, στο μομέντουμ που δημιουργήθηκε μετά από επαφές σε πολιτικό επίπεδο.

Επεσήμανε ότι από το σύνολο της επιβατικής κίνησης στα κυπριακά αεροδρόμια το ποσοστό από το Ισραήλ ανέρχεται μόλις στο 6%.

Η κ. Κουρούπη ανέφερε ότι «υπάρχει αρκετά καλή ροή τουριστών από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Δανία (παρόλο ότι έπεσε στην πορτοκαλί κατηγορία), την Αυστρία και τη Γερμανία».

Η ροή Ρώσων τουριστών παραμένει σταθερή και ανέρχεται στο 25% του συνόλου των πτήσεων, ενώ η Ελλάδα ανέβηκε στο 13%, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι κύπριοι άρχισαν να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα.

Πτήσεις από 30 χώρες και 100 προορισμούς

Σχετικά με την αύξηση των πτήσεων από τη Βρετανία, η κ. Κουρούπη είπε ότι «μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για κατάργηση της καραντίνας στους εμβολιασμένους επιβάτες που επιστρέφουν από χώρες της πορτοκαλί κατηγορίας, οι πτήσεις από 36 την εβδομάδα τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φτάσουν τις 83 τη βδομάδα».

Σημείωσε ότι γενικά, οι πτήσεις ανέρχονται στις 280 την εβδομάδα από 30 χώρες και 100 προορισμούς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να τηρούνται πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να αποφεύγονται οι μικροπαρεξηγήσεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου