You are here

Χωρίς δασμούς και ΦΠΑ τα εν πλω εμπορεύματα

31/12/2020 06:01

Χωρίς την καταβολή των δασμών και του Φ.Π.Α. - που θα επιβάλλεται στα εμπορεύματα μετά την Brexit εποχή από την 1/1/2021 -, θα εκτελωνιστούν τα εμπορεύματα που βρίσκονται ήδη στις αποθήκες ή είναι φορτωμένα στα πλοία καθοδόν προς τα κυπριακά λιμάνια, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του τμήματος Τελωνείου Χρίστος Χρίστου, υποδεικνύοντας ότι η διακίνηση εμπορευμάτων η οποία έχει ξεκινήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν την 1/1/2021 αντιμετωπίζεται ως ενδοενωσιακή διακίνηση.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Χρίστου, αναφέρεται σε όλες τις ενέργειες που έχει προβεί το Τμήμα Τελωνείου ώστε να είναι πανέτοιμο από αύριο να εφαρμόσει τους κανόνες που επιβάλλει η νέα συμφωνία Ευρώπης – Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια ημέρα πριν την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας της Ευρώπης με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Χρίστου παραθέτει τις αλλαγές που επέφερε το Τμήμα Τελωνείων ώστε να αντιμετωπίσει τον όγκο εργασίας που θα συσσωρευτεί λόγω της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, αλλά και τους αυστηρούς κανόνες που θα εφαρμόζονται πλέον για το ΗΒ το οποίο θα αντιμετωπίζεται σε όλες τις τελωνειακές διαδικασίες ως Τρίτη χώρα.

Εξηγεί, ακόμη πως οι έλεγχοι για σκοπούς ασφάλειας, υγείας και περιβάλλοντος θα αποτελούν πλέον ευθύνη των εθνικών αρχών. Σημειώνει ότι «οι έλεγχοι της συμμόρφωσης με τους κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν ελέγχους εγγράφων όσον αφορά τις άδειες εξαγωγής/εξαγωγής για ορισμένα εμπορεύματα, καθώς και φυσικούς ελέγχους στα εμπορεύματα, και προϋποθέτουν στενή συνεργασία και συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την ορθή εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών (Τμήμα Γεωργίας, Κτηνιατρείο, Υγειονομείο, Τμήμα Περιβάλλοντος, Φαρμακευτικές υπηρεσίες, κ.α. )».

Ακόμη, μεταξύ άλλων, διευκρινίζει ότι «από την 1/1/2021 τα εμπορεύματα καταγωγής ΗΒ θα θεωρούνται μη ενωσιακά. Συνεπώς θα μπορούν να υπαχθούν σε προσωρινή εναπόθεση ή σε ειδικά τελωνειακά καθεστώτα, όπως τελωνειακή αποταμίευση. Για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε προσωρινή εναπόθεση ή σε ειδικά τελωνειακά καθεστώτα, λόγω αναστολής της καταβολής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, απαιτείται η σύσταση εγγύησης η οποία θα καλύπτει ενδεχόμενες τελωνειακές οφειλές».

Εξαγωγές και εισαγωγές από τρίτη χώρα

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31/1/2020. ως εκ τούτου, δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Η μεταβατική περίοδος για την αποχώρηση του ΗΒ λήγει την 31/12/2020 τα μεσάνυκτα.Σύμφωνα με τη Συμφωνία Αποχώρησης, το ΗΒ είναι πλέον Τρίτη χώρα για την ΕΕ.

Όσον αφορά τις τελωνειακές διαδικασίες, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει από 1/1/2021 να εφαρμόσουν διαδικασίες όπως προβλέπονται στον τελωνειακό κώδικα της ΕΕ (UCC-Union Customs Code) για εξαγωγές και εισαγωγές από Τρίτη χώρα σε όλες τις συναλλαγές με το ΗΒ. Επιπλέον, θα πρέπει να εφαρμόσουν διαδικασίες προετοιμασίας στα σύνορα για τον έλεγχο υπηκόων του ΗΒ.

Στη Συμφωνία Αποχώρησης υπάρχουν ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν τη συνέχεια του εμπορίου ακόμη και στις περιπτώσεις που τα εμπορεύματα θα ευρίσκονται εν πλώ από ή προς το ΗΒ.

Της Ηρώς Ευθυμίου