You are here

Χρονιά της δυτικής Λεμεσού το 2019

22/02/2019 07:20

Σε χρονιά της δυτικής Λεμεσού εξελίσσεται το 2019 όπου μεγάλα και μικρά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν μεταμορφώνοντας έτσι τις άλλοτε υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης.

Βεβαίως πολλά έργα βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στην ευρύτερη Λεμεσό, έργα που αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω την πόλη σε όλες τις παραμέτρους.

«Το 2019 σηματοδοτεί τη συνέχιση των προγραμματισμένων έργων και την έναρξη της πορείας υλοποίησης μιας σειράς νέων έργων για τη Λεμεσό, στη βάση των πολιτικών αποφάσεων και προτεραιοτήτων που έθεσε το δημοτικό συμβούλιο», αναφέρει ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, 

Αλλάζει όψη η δυτική Λεμεσός

Η τρέχουσα δημιουργικότητα της Λεμεσού περιλαμβάνει την υλοποίηση μιας σειράς από έντεκα συνολικά έργα ύψους €22 εκ. που θα καλύψουν την ευρύτερη δυτική περιοχή του κέντρου της πόλης και που θα συγχρηματοδοτηθούν από το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «ανταγωνιστικότητα και αειφόρος ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «βιώσιμη αστική κινητικότητα».

«Έργα που έχουν στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της δυτικής περιοχής, την οικονομική και την κοινωνική ευημερία των κατοίκων και αναμένεται να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματος «Λεμεσός 2020» για μία πόλη φιλική και ελκυστική για κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες» επισημαίνει ο Νίκος Νικολαΐδης.

Ήδη οι περιοχές του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Ιωάννη, έχουν μετατραπεί σε εργοτάξιο, με πέντε έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη και ακόμη πέντε σε σημείο εκκίνησης. Ραχοκοκαλιά τον έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αστικών παρεμβάσεων «Λεμεσός 2020», για την αναζωογόνηση της περιοχής, είναι η ανάπλαση του κύριου οδικού άξονα που την διασχίζει, της Μισιαούλη και Καβάζογλου.

Στα συγχρηματοδοτούμενα έργα περιλαμβάνεται ο πράσινος περίπατος και η ανάπλαση όψεων της περιοχής του Αγίου Αντώνη, οι πλατείες Συντάγματος και Φιλελλήνων που ήδη βρίσκονται υπό εξέλιξη, η ανάπλαση των δημοτικών πολυκατοικιών του Αγίου Ιωάννη, η δημιουργία κέντρου ενασχόλησης ενηλίκων και η ανάπλαση των οδών Δημοκρατίας και Αλεξανδρείας προς Καρνάγιο που θα ξεκινήσουν φέτος.

Στη διάρκεια της φετινής χρόνιάς, σημαντικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις άλλοτε υποβαθμισμένες και εγκαταλελειμμένες εδώ και δεκαετίες, συνοικίες.

Πέραν των περιβαλλοντικών γειτονιών και του γηπέδου του Αετού στον Απόστολο Ανδρέα θα αρχίσουν τα αντιπλημμυρικά έργα συνολικού κόστους €28.4 εκ.

Η φετινή χρονιά θα είναι αυτή της ανέγερσης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου της Λεμεσού στο Κολόσσι και της κατασκευής του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων δυτικής Λεμεσού στα Πολεμίδια. Το 2019 αναμένεται να αρχίσει η καίριας σημασίας για τον κόσμο της υπαίθρου δρομολογούμενη, μέσα στο δεύτερό εξάμηνο του έτους, κατασκευή της πρώτης φάσης του νέου αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού – Σαΐττά.

Μέσα στον χρόνο προγραμματίζεται επίσης η επαναπροκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή του παρακαμπτηρίου Γερμασόγειας και της λεωφόρου Μακαρίου στον Ύψωνα. 

Έργα και στην Αγία Φύλα

Επιπλέον αρχίζουν επιτέλους οι εργασίες για την πρώτη φάση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, εξωραϊσμό προσόψεων των παρακείμενων διατηρητέων, εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτροφωτισμού και νέου αστικού εξοπλισμού, δημιουργία χρήσεων που θα προσελκύουν τους πολίτες, όπως πολύκεντρο νεολαίας και ηλικιωμένων, ιατρείο, υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων, μικρά εργαστήρια, χώρους αθλοπαιδιών, κινηματογράφο, παιδότοπους και χώρους στάθμευσης.

Κάποια έργα προχωρούν, κάποια άλλα ολοκληρώνονται

Μέχρι το τέλος του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα σε δύο σημαντικά σημεία αναφοράς της πόλης.  Πρόκειται για την α’ δημοτική αγορά που μετατρέπεται σε πολυχώρο ψυχαγωγίας και αναψυχής και το αθλητικό πάρκο του ΓΣΟ που περνά στα χέρια του δήμου Λεμεσού από τον ΚΟΑ και αναμένεται να υποβληθεί σε ριζικό λίφτινγκ, στεγάζοντας μεταξύ άλλων και το αθλητικό μουσείο Λεμεσού. Στο ιστορικό κέντρο θα ξεκινήσει επίσης, η αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου για την σχολή επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης, η ανέγερση νέου κτιρίου εργαστηρίων για το τμήμα καλών τεχνών του ΤΕΠΑΚ και η α’ φάση του παραρτήματος της δημοτικής νιβλιοθήκης στις αποθήκες ΓΕΒΟ.

Σε ότι αφορά τον εναέριο και την πρόθεση του δήμου για εκμετάλλευση του παραθαλάσσιου αυτού φιλέτου, κατά το τρέχον έτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για προτάσεις και προσφορές.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου