You are here

Η Αρχή Λιμένων τιμά με δράσεις την Παγκόσμια Μέρα Ναυτιλίας

28/09/2022 19:42

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) τιμά με δράσεις την Παγκόσμια Μέρα Ναυτιλίας, που εορτάζεται στις 29η Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΛΚ.

Όπως σημειώνεται, το φετινό θέμα είναι: «Νέες τεχνολογίες για μια πιο πράσινη ναυτιλία». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (International Maritime Organization) καλεί ενδιαφερόμενα μέρη να φωταγωγήσουν κτίρια στα χρώματα μπλε και πράσινο τονίζοντας ότι το νέο πράσινο, είναι το γαλάζιο.

Προστίθεται ότι, εμβληματικά κτίρια και λιμάνια, ανά το παγκόσμιο, θα φωταγωγηθούν στα χρώματα μπλε και πράσινο. Για τον σκοπό αυτό, η ΑΛΚ έχει φωταγωγήσει σε μπλε και πράσινο το Κτήριο Β (πρώην Fish Market) στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Μέρας Ναυτιλίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Δρ Αντώνης Στυλιανού θα συμμετέχει (διαδικτυακά) σε σχετικό υβριδικό φόρουμ, που αφορά στη μετάβαση σε μηδέν/χαμηλές εκπομπές ρύπων στη ναυτιλία και θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι, σκοπός του εν λόγω φόρουμ είναι να τονιστεί η σημασία για βιώσιμες ναυτιλιακές μεθόδους μεταφορών και πράσινης ναυτιλίας, η εξεύρεση και χρήση νέων τεχνολογιών για μια πιο πράσινη στο σύνολό της ναυτιλία, η χρήση συμπεριληπτικών καινοτόμων τεχνολογιών που να υποβοηθούν την πράσινη μετάβαση και τη γαλάζια οικονομία, όπως επίσης και την κυκλικότητα των ναυτιλιακών δράσεων και δραστηριοτήτων. Προστίθεται ότι, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καινοτομία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ναυτιλιακού τομέα. Επιπλέον, στόχος είναι η αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών (ΛΑΧ) και των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών (SIDS).

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της Αρχής, διά μέσου του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου δηλώνουν ότι πάντοτε θα είναι αρωγοί και θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις/συνέδρια με σκοπό την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών, την ανταλλαγή ιδεών αλλά και την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, από όλους τους αρμόδιους διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής τόσο για τη ναυτιλία, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.