You are here

Η ώρα της κρίσης για τα αεροδρόμια

17/11/2003 16:38
Ολοκληρώνεται αύριο από το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών (ΚΣΠ) η αξιολόγηση των οικονομικών φακέλων των τριών εταιρειών που διεκδικούν την κατασκευή και διαχείριση των νέων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μετά την τελική αυριανή αξιολόγηση, συζήτηση και επεξεργασία των οικονομικών όρων που διέπουν τις προσφορές, ο γενικός λογιστής της Δημοκρατίας Λάζαρος Λαζάρου θα παραπέμψει τις τελικές του αποφάσεις στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Κίκης Καζαμίας ενδέχεται να ανακοινώσει εντός των ημερών την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών η οποία θα αφορά την επιλογή της εταιρείας η οποία σύμφωνα με το ΚΣΠ πληροί τις απαιτήσεις του Συμβουλίου ώστε να αρχίσει διαπραγμάτευση για συνομολόγηση τελικής συμφωνίας.

Πληροφορικά αναφέρουμε ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας διευκρίνισε πριν από λίγες μέρες ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να κατακυρώσει την προσφορά στην εταιρεία εκείνη που θα επιλέξει το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών.

Να σημειωθεί ότι οι οικονομικοί φάκελοι των εταιρειών είχαν ανοιχθεί τον περασμένο Απρίλιο και ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών τέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Σημειώνεται επίσης ότι οι φάκελοι που αφορούν το τεχνικό μέρος της κατασκευής των αεροδρομίων είχαν αξιολογηθεί από τον Οκτώβριο του 2001 από του τεχνοκράτες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.

Το έργο τη κατασκευής των νέων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου θα είναι το μεγαλύτερο σε οικονομικό κόστος και έκταση που έγινε από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συνολικό κόστος της κατασκευής υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα £200 εκ.

Ως γνωστό, το έργο διεκδικούν τρεις κοινοπραξίες, οι «Cyprus Airways Group» με συμμετοχή του ομίλου εταιριών «Παρασκευαϊδης», η “Alterra Consortium”, στην οποία συμμετέχει ο όμιλος εταιρειών Λανίτη και η “Hermes Airports”, στην οποία μετέχει ο όμιλος Σιακόλα.