You are here

Κ. Γιωρκάτζης: Δεν τίθεται θέμα άναρχης ανάπτυξης στη Λευκωσία

17/12/2022 06:00

Την πεποίθηση ότι θα πετύχει το εγχείρημα της ανάπλασης και μονοδρόμησης της Λεωφόρου Μακαρίου, εκφράζει ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, υποδεικνύοντας ότι αρκετοί επενδυτές ενοικίασαν ή αγόρασαν σχεδόν όλα τα εμπορικά υποστατικά της περιοχής.

Παράλληλα, τονίζει ότι η λειτουργία του τραμ αποτελεί μια ουσιαστική λύση στα κυκλοφοριακά προβλήματα της πρωτεύουσας.

Σε συνέντευξή του, στη StockWatch, ο κ. Γιωρκάτζης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες μονοδρομήσεις στο αστικό κέντρο της πρωτεύουσας και ρίχνει το μπαλάκι στο τμήμα δημοσίων έργων και στον κλάδο βιώσιμης κινητικότητας.

Απορρίπτει ότι παρατηρείται άναρχη ανάπτυξη στην πρωτεύουσα, υποδεικνύοντας ότι είναι η μόνη πόλη που διαθέτει σχέδιο περιοχής του κέντρου της Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από το 2017.

Εξηγεί ότι με συγκεκριμένη πρόνοια προστατεύονται οι αμιγώς οικιστικές περιοχές και διαφοροποιούνται οι εμπορικές περιοχές ανάλογα με την ιδιομορφία τους.

Υπεραμύνεται των κεκτημένων της πρωτεύουσας και υποστηρίζει ότι τα κτήρια που στεγάζουν και συμβολίζουν τις τρεις διακριτές εξουσίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική, χωροθετούνται στην πρωτεύουσα.

Ταυτόχρονα, εξηγεί γιατί θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την παραμονή του κτηρίου της Βουλής, στη Λευκωσία.

Αναδεικνύει επίσης, το νέο σύγχρονο πρόσωπο της Λευκωσίας ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αλλά και την ιστορική της διάσταση, αν και σημειώνει ότι δεν θα μπορέσει να συγκριθεί με καμία άλλη ευρωπαϊκή πόλη, όσο παραμένει διαιρεμένη.

Καυτηριάζει την έλλειψη απ’ όλες τις πόλεις της Κύπρου, ενός αξιόπιστου συστήματος δημόσιων μεταφορών, αλλά και την απουσία ενιαίου αναπτυξιακού πολεοδομικoύ και κυκλοφοριακού σχεδιασμού στην ευρύτερη Λευκωσία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα τροχοδρομηθεί με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ενοποίηση των δήμων.

Στη συνέντευξή του, στη StockWatch, ο κ. Γιωρκάτζης, παραθέτει τα έργα που έχει υλοποιήσει ο δήμος κατά τη διάρκεια των σχεδόν δύο θητειών του στη δημαρχία και για τα οποία αισθάνεται περήφανος, διότι όπως λέει, φεύγοντας θα αφήσει την πόλη καλύτερη από ότι την είχε παραλάβει.

Στέλνει επίσης το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες ότι στις εκτελεστικές θέσεις πρέπει να εναλλάσσονται τα πρόσωπα, με νέα άτομα με όρεξη και φρέσκες ιδέες, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Λευκωσίας για τρίτη θητεία.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου