You are here

Καλοκαίρι της ταλαιπωρίας για τους οδηγούς Λεμεσού

23/07/2019 07:11

Σε ένα απέραντο εργοτάξιο έχει μετατραπεί καλοκαιριάτικα η Λεμεσός, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα στο οδικό δίκτυο με την ταλαιπωρία των οδηγών να αυξάνεται.

Δημόσια έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που με την ολοκλήρωση τους θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του πολίτη, κάνουν την ταλαιπωρία των οδηγών αφάνταστη.

Ο επαρχιακός μηχανικός του τμήματος δημοσίων έργων Λεμεσού Θράσος Αφάμης αναφέρει ότι «προσπαθούμε ώστε η ταλαιπωρία του πολίτη να είναι όσο πιο λίγη γίνεται και βεβαίως όπως οι κατασκευάστριες εταιρείες να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα».

Τα έργα σε εξέλιξη

Η κατασκευή του Κάθετου δρόμου Λεμεσού – Πάφου προς το λιμάνι Λεμεσού στην περιοχή Ζακακίου, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σε εξέλιξη δημόσια έργα. 

Το έργο που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το λιμάνι θα κοστίσει συνολικά €75 εκ. Σύμφωνα με τον κ. Αφάμη, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.  Με την ολοκλήρωσή του θα δώσει άλλη διάσταση, αφού το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά το οδικό δίκτυο και θα εξυπηρετεί σωστά τους χιλιάδες επαγγελματίες οδηγούς και τους πολίτες που επισκέπτονται το λιμάνι, το Mall και το καζίνο, αλλά και τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης περιοχής. 

Παράλληλα, εκτιμάται ότι με την κατασκευή του αναγκαίου συστήματος αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων θα δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα των πλημμυρών που αντιμετωπίζει η δυτική περιοχή της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες, στην περιοχή εκτελούνται πολλά έργα με τους δρόμους από την κοινότητα Ζακακίου προς το λιμάνι να είναι κλειστοί και τον δρόμο μεταξύ της εισόδου προς την αίθουσα επιβατών μέχρι τον κυκλικό κόμβο προς το λέιντυς μάιλ να είναι ανοικτός μόνο στη μια λωρίδα.

Μεγάλη ταλαιπωρία προκαλούν στους πολίτες, ντόπιους και ξένους, και οι εργασίες που γίνονται για σύνδεση του παραλιακού δρόμου με τη λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ.  Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη με τα δημόσια έργα να εκτελούν εργασίες στη διάρκεια του καλοκαιριού σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της πόλης, που σφύζει από ζωή ολόκληρο το 24ωρο, αφού πρόκειται για την περιοχή του παλιού λιμανιού, της πλατείας του κάστρου και της μαρίνας. 

Σε ό,τι αφορά τη Β’ φάση του οδικού δικτύου που συνδέει τη λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ με τον παραλιακό δρόμο, το υπουργείο εσωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την απαλλοτρίωση τεμαχίων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο που έχει σταματήσει λίγο πριν την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. 

Συνεχείς είναι οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες και για τις εργασίες που γίνονται για την ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου.  Το έργο, αξίας €3 εκ., προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στους χιλιάδες οδηγούς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο. Οι δε κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του αλλά και για «καταστροφικά σχέδια». 

Ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της περιοχής Ζαχαρίας Αθανασιάδης, οι οποίοι έχουν προβεί σε τρεις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το τελευταίο διάστημα, αναφέρει ότι «υπάρχει πρόβλημα με το εμβαδόν του δρόμου ο οποίος θα παραμείνει με δυο λωρίδες κυκλοφορίας από τρία μέτρα η κάθε μια, με δέκα στάσεις λεωφορείων χωρίς κόλπο αλλά μέσα στο δρόμο και είκοσι διαβάσεις πεζών».
 
Ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών είπε ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι στάθμευσης, χώροι φορτοεκφορτώσεων στα καταστήματα και τις βιομηχανίες ενώ τα σχέδια ανάπλασης της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου έχουν κι άλλες σοβαρές ελλείψεις».

Από την αρχή του χρόνου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την αναβάθμιση της Λεωφόρου Μακαρίου στον Ύψωνα, ενός έργου που συγχρηματοδοτείται από τον τοπικό δήμο, με μερίδιο €2 εκ. από κονδύλια της πολεοδομίας. Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, η επιδιόρθωση της γέφυρας της Μονής. Σύμφωνα με τον Θράσο Αφάμη, το έργο αξίας €1,3 εκ. αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες.  Για την επιδιόρθωση της γέφυρας, το τμήμα δημοσίων έργων θα πρέπει να κλείσει για κάποιες βδομάδες εναλλάξ τις λωρίδες του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Λευκωσίας και αντίστοιχα.

Τα πιο πάνω έργα δεν είναι τα μόνα στη Λεμεσό, αφού με νέα προκήρυξη προσφορών αναμένεται να προχωρήσει και ο παρακαμπτήριος δρόμος Γερμασόγειας, μετά τη λύση του συμβολαίου με τον εργολάβο που είχε αναλάβει αρχικά.

Έργα που αφορούν την ύπαιθρο της Λεμεσού βρίσκονται επίσης στην ατζέντα του τμήματος δημοσίων έργων. Εντός του έτους αναμένεται και η προκήρυξη για την Α’ φάση κατασκευής του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά. Προχωρά, επίσης, η προκήρυξη για τον παρακαμπτήριο δρόμο Πελενδρίου, όπως επίσης και το έργο ανακατασκευής του δρόμου Διερώνας – Αρακαπά, μήκους 5 χιλιομέτρων.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου