You are here

Καμία αλλαγή στα πρωτόκολλα για 100% πληρότητα στα λεωφορεία

21/10/2020 12:53

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πρωτόκολλο που αφορά τα δημόσια λεωφορεία, το οποίο προνοεί 100% πληρότητα με υποχρεωτική  χρήση μάσκας, όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Ο κ. Καρούσος ο οποίος παρέστη το πρωί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας για το θέμα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είχε ρωτηθεί για δήλωση του Υπουργού Παιδείας ότι γίνονται διευθετήσεις με το Υπουργείο Μεταφορών, για να εξασφαλιστεί, όπου είναι πρακτικά εφικτό, πρόσθετος αριθμός λεωφορείων με στόχο να αυξηθούν οι γραμμές διακίνησης, να μειωθεί αναλόγως η πυκνότητα των μαθητών στα λεωφορεία και να έχουμε καλύτερες συνθήκες υγειονομικής προστασίας. Είχε πει επίσης πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταβάλει το κόστος.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως το Υπουργείο ακολουθεί τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αν κρίνει  ότι σε κάποιες περιοχές θα πρέπει η πληρότητα αυτή να μειωθεί, τότε θα  ενημερώσει, ώστε το δικό του Υπουργείο να προχωρήσει στις ανάλογες  ενέργειες.

Ο κ. Καρούσος είπε ότι αν θα ισχύσει μια συγκεκριμένη πολιτική, θα αφορά όλα τα λεωφορεία και όχι μόνο τα μαθητικά.

Ο Υπουργός κάλεσε όλους, ειδικά τους γονείς, να βεβαιώνονται ότι τα  παιδιά τους με την επιβίβαση τους στο λεωφορείο δε θα αφαιρούν την  μάσκα τους. Σημείωσε ότι οι οδηγοί των λεωφορείων έχουν λάβει ξεκάθαρες οδηγίες ότι κανείς δεν επιβιβάζεται στο λεωφορείο χωρίς μάσκα και αν διαπιστώσουν  κατά τη διαδρομή ότι κάποιος την έχει αφαιρέσει, σταματούν αμέσως και ειδοποιούν είτε τους επιθεωρητές του Υπουργείου Μεταφορών, είτε την Αστυνομία.

Ελεύθερη η πρόσβαση στα μουσεία για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα

Ο κ. Καρούσος είπε ότι ενημερώθηκε η Επιτροπή Παιδείας για τις αλλαγές που προωθούνται στο θέμα διαχείρισης των μουσείων τα οποία υπάγονται κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Υπενθύμισε ότι εγκρίθηκε πρόταση από το Υπουργικό για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μέσω της οποίας η είσοδος στα 12 μουσεία θα είναι πλέον ελεύθερη, θα λειτουργούν και Σαββατοκύριακα και το ωράριο θα εκτείνεται ως αργά με στόχο να ζωντανέψουν και να αναβαθμιστούν.

Ανέφερε ότι με βάση στοιχεία, το 2019 καταγράφηκαν 82 χιλιάδες επισκέψεις στα μουσεία και οι 33 χιλιάδες αφορούν το Μουσείο της Λευκωσίας.

Ο Υπουργός είπε πως θα ενταχθεί και η τεχνολογία στα μουσεία με τη βοήθεια του Υφυπουργείου Τεχνολογίας.

Η νέα πολιτική για ελεύθερη είσοδο στα μουσεία τίθεται σε εφαρμογή σε λίγες μέρες με το Μουσείο Πάφου.