You are here

Καθορίστηκε η σήμανση για χώρους διακίνησης e-scooters

04/01/2023 20:50

Σε ισχύ τέθηκε από τις 30 Δεκεμβρίου η γνωστοποίηση του Εφόρου Μηχανοκινήτων Οχημάτων, για καθορισμό οριζόντιας και κάθετης σήμανσης για επιτρεπόμενους χώρους διακίνησης Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (e-scooters), σε πλατεία ή σε πεζόδρομο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ «η γνωστοποίηση, καθορίζει την οριζόντια και κάθετη σήμανση για επιτρεπόμενους χώρους διακίνησης συσκευών προσωπικής κινητικότητας (e-scooters), σε πλατεία ή σε πεζόδρομο και επιπρόσθετα, στη γνωστοποίηση, περιλαμβάνεται κάθετη σήμανση, που καθορίζει νόμιμους δημόσιους χώρους στάθμευσης συσκευών προσωπικής κινητικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον σχετικό Νόμο, η διακίνηση συσκευών προσωπικής κινητικότητας σε πλατεία ή πεζόδρομο, επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει η συγκεκριμένη σήμανση η οποία τοποθετείται μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας και αφού γίνει αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα προς όφελος των πεζών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η κάθετη και οριζόντια σήμανση που περιλαμβάνεται στη γνωστοποίηση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με βάση τις εξουσίες που παρέχονται στον Έφορο Μηχανοκινήτων Οχημάτων από τον Κανονισμό 71 των περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών του 1984 έως (Αρ.3) του 2022».

Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση ο Χώρος Διακίνησης e-scooters αφορά σε δρόμους στο οδόστρωμα κυκλοφορίας μηχανοκινήτων οχημάτων, που έχουν όριο ταχύτητας μέχρι 30 χιλιόμετρα ανά ώρα, σε ποδηλατόδρομο, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες & πεζούς). Σε πλατεία ή πεζόδρομο, η διακίνηση γίνεται μόνο μετά από απόφαση του οικείου δήμου ή κοινότητας.

Η ηλικία χρηστών καθορίζεται στα 14 έτη και άνω και σε περίπτωση που η συσκευή προσωπικής κινητικότητας, εκ κατασκευής επιτρέπει τη διακίνηση επιβάτη, αυτός θα πρέπει να είναι ηλικίας δώδεκα (12) ετών και άνω.

Τα μέσα ατομικής προστασίας χρήστη περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση κράνους και υποχρεωτική χρήση ενδυμασίας με κατάλληλα φωσφορίζοντα διακριτικά και ο ελάχιστος εξοπλισμός συσκευής περιλαμβάνει σύστημα φρένων, φανοί μπροστά & πίσω, καμπανάκι, ελαστικά.

Η μέγιστη ταχύτητα συσκευής ορίζεται στα 20 χιλιόμετρα ανά ώρα κι όταν οι χρήστες των συσκευών προσωπικής κινητικότητας διακινούνται σε πλατείες ή πεζόδρομους, θα πρέπει να μην ξεπερνούν την ταχύτητα  των 10 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Τέλος, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων «προτρέπει τους χρήστες συσκευών προσωπικής κινητικότητας να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς κατά τη διακίνηση τους σε πλατείες και πεζόδρομους».