You are here

Καθυστερεί λόγω αντιδράσεων μεγάλο έργο στο Στρόβολο

27/02/2020 06:52

Καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων αναμένεται να παρουσιαστεί στη λήψη τελικής απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο Στροβόλου, για έγκριση με όρους ή χωρίς, ή απόρριψη της πρότασης για δημιουργία νέου δρόμου πρωταρχικής σημασίας που θα ενώνει τις λεωφόρους Στροβόλου και Αρχαγγέλου και δύο νέων γεφυρών πάνω από τον ποταμό Πεδιαίο.

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε για το θέμα την περασμένη Τρίτη, χωρίς ωστόσο να ληφθεί η τελική απόφαση όπως αναμενόταν.

Το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε εισήγηση του δημάρχου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, σύμφωνα με την οποία πριν την τελική απόφαση θα επανεξεταστούν σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι εισηγήσεις, τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που τέθηκαν ενώπιον του δήμου καθώς και το περιθώριο βελτίωσης των σχεδίων.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο κ. Παπαχαραλάμπους, ενώπιον των τμημάτων πολεοδομίας και δημοσίων έργων, θα τεθεί ο όγκος των ερωτήσεων, εισηγήσεων και παρατηρήσεων που έχουν ληφθεί από τους δημότες ώστε να απαντηθούν διάφορα ζητήματα.

Παράλληλα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο τμημάτων με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών ομάδων για την παραχώρηση περαιτέρω εξηγήσεων σε σχέση με τις παρατηρήσεις, οι οποίες περνούν από διαδικασία κωδικοποίησης.

Μέσω της εν λόγω διαδικασίας, αναμένεται να εξεταστεί το περιθώριο κατάληξης σε συμφωνημένες αλλαγές και βελτιώσεις στα σχέδια, που να είναι εφικτές και όχι μεγάλης εμβέλειας, έτσι ώστε να αρθούν ορισμένες ανησυχίες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 10 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να λάβει τελική απόφαση για το έργο.

Εν τω μεταξύ, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζοντας τη θέση ότι η κατασκευή ακόμα μιας λεωφόρου τεσσάρων λωρίδων δεν θα επιλύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Στροβόλου ή και της Λευκωσίας.

Στην ανακοίνωση των Oικολόγων εκφράζεται προβληματισμός σε σχέση με τον νέο δρόμο με τη δημιουργία του οποίου, όπως σημειώνεται, θα αποσυμφορηθούν τοπικοί δρόμοι, με θετικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, αλλά θα επιβαρυνθούν άλλοι κάτοικοι με ρύπανση, ηχορύπανση και ταλαιπωρία.

Παράλληλα, εκφράζονται επιφυλάξεις για την έκταση των θετικών επιπτώσεων του έργου και προτείνεται να επικαιροποιηθεί η μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, αφού όπως σημειώνεται έχουν περάσει εννέα χρόνια από την περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου και να πραγματοποιηθεί δημοτικό δημοψήφισμα για το έργο δεδομένων των έντονων απόψεων μεταξύ των δημοτών.

Της Μαρίας Χαμπή