You are here

Κλείσιμο εργοστασίων ασφάλτου ζητούν 4 κοινότητες

16/11/2022 13:39

Την άμεση απομάκρυνση των δύο εργοστασίων ασφάλτου που λειτουργούν στην περιοχή τους, ζητούν οι κάτοικοι των γειτνιαζόντων κοινοτήτων  Μοναγρουλλίου, Μονής, Πύργου και Ασγάτας.

Σε επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία θα εξετάσει σήμερα με την διαδικασία του αυτεπαγγέλτου τη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου που βρίσκονται εντός της κοινότητας Βάσας και τα προβλήματα στις κοινότητες Μοναγρουλλιού, Ασγάτας, Μονής και Πύργου, απαιτούν το άμεσο κλείσιμο των δύο εργοστασίων και την απομάκρυνση τους από την περιοχή τους.

Προσθέτουν ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων, έχουν προχωρήσει σε αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη λειτουργία των δύο εργοστασίων ασφάλτου των εταιρειών ARACO ASPHALT και Αδελφοί Ιακώβου Λτδ που λειτουργούν στην περιοχή τους πριν από περίπου δύο εβδομάδες, καθώς η οχληρία που προκαλούν µε τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα καυσαερίων, μαζούτ, σκόνης και άλλων αποβλήτων προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους.

«Είμαστε αναγκασμένοι πολλές φορές να κρατάμε κλειστές πόρτες και παράθυρα των οικιών μας, λειτουργώντας συσκευές κλιματισμού για να προστατευτούμε από τις δηλητηριώδεις ουσίες, η εισπνοή των οποίων όπως όλοι γνωρίζουμε προκαλεί καρκίνο», υπογραμμίζουν στην ενημέρωση τους στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.

Γνωστοποιούν επίσης, ότι τα δύο εργοστάσια βρίσκονται σε Ζώνη ΖΙ, δηλαδή ζώνη προστασίας και πως από τους κτηματολογικούς χάρτες δεν φαίνεται να έχουν πρόσβαση από δημόσιο δρόμο.

Αναφέρουν περαιτέρω ότι δεν είναι σε γνώση τους, αν τα δύο εργοστάσια κατέχουν πολεοδομική και οικοδομική άδεια, η οποία αν δόθηκε είναι με παρέκκλιση κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, οπότε θα πρέπει να υπάρχει σχετική έγκριση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

«Πάνω από όλα είναι η υγεία των κατοίκων των κοινοτήτων μας και δεν την θυσιάζουμε για να κερδοσκοπούν κάποιοι βάζοντας εμάς στον τάφο», τονίζουν και αναφέρουν ότι θα αναμένουν σύντομα θετικές εξελίξεις στο αίτημα τους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με κάθε τρόπο μέχρι την επίτευξη του στόχου τους.

Ε.Χ.