You are here

Κολλά στις εγγυήσεις η Μαρίνα Λεμεσού (1)

27/04/2009 13:44
Εμπλοκή παρουσιάζεται στην προώθηση εκτέλεσης του έργου της μαρίνας Λεμεσού καθώς οι κυπριακές τράπεζες απαιτούν κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το τμήμα της λιμενικής ανάπτυξης της μαρίνας.

Ο δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου δήλωσε σήμερα ότι, «αν και εκ πρώτης απόψεως οι κυπριακές τράπεζες φέρονται έτοιμες να χρηματοδοτήσουν το έργο, ωστόσο, όπως σημείωσε, «υπάρχουν κάποια προβλήματα εγγυήσεων από μέρους των τραπεζών, για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και της πλευράς που εκπροσωπεί τις απαιτήσεις των τραπεζών με στόχο την επίλυση τους προβλήματος ώστε να ξεκινήσει το έργο».

Κληθείς να εξηγήσει αν το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι τράπεζες απαιτούν μεγαλύτερες εγγυήσεις λόγω της ύφεσης στις πωλήσεις των ακινήτων, απάντησε ότι «πιθανότατα να έχει σχέση με τη μείωση στις πωλήσεις των ακινήτων τα οποία δεν μπορούν υπό τις σημερινές συνθήκες να εγγυηθούν το όλο έργο, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να ζητούν κάποιες άλλες εγγυήσεις».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Λεμεσού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα λυθεί το πρόβλημα διότι, όπως είπε, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κυβερνητικής πλευράς να ξεκινήσει το έργο της μαρίνας Λεμεσού διότι πρόκειται για ένα ώριμο έργο το οποίο θα τονώσει την οικονομία του τόπου». Ο κ. Χρίστου μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

Οι τραπεζίτες αναφέρουν, από την πλευρά τους, ότι ζητούν μεγαλύτερη κυβερνητική εγγύηση για το έργο διότι η χερσαία ανάπτυξη δεν αποτελεί πλέον εγγύηση για τη χρηματοδότηση του έργου της μαρίνας.

Θα πρέπει, προσθέτουν, η κάθε πλευρά στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε να αναλάβει το μέρος της ευθύνης της, υπονοώντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της εγγύησης των μεγάλων projects.

Απρόθυμη φαίνεται ωστόσο η κυβέρνηση να καταβάλει κρατική εγγύηση όσον αφορά το έργο της μαρίνας Λεμεσού καθώς ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, αν και παραδέχθηκε ότι η ανάδοχος εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα στη χρηματοδότηση του έργου συνέπεια της οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αφορά την ίδια την εταιρεία και τις τράπεζες.

«Είναι γεγονός ότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στη χρηματοδότηση του έργου λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εμείς προσπαθούμε να είμαστε βοηθητικοί και υποστηρικτικοί με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί στις αρχές του περασμένου έτους», υπέδειξε ο κ. Πασχαλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση των τραπεζών οι οποίες ζητούν κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μεγάλα projects του μεγέθους της μαρίνας Λεμεσού, περιορίστηκε να πει ότι «το πρόβλημα που προέκυψε αφορά την κοινοπραξία που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου και τις τράπεζες, δεν είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση».

Επανέλαβε ότι η συμφωνία μεταξύ της ανάδοχης κοινοπραξίας και της κυβέρνησης υπογράφηκε από τον περασμένο χρόνο, επισημαίνοντας ότι «εάν και εφόσον ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο από την κυβέρνηση θα το εξετάσει με μεγάλη σοβαρότητα».

Της Ηρώς Ευθυμίου