You are here

Κόντρα Μαύρου με πολεοδομία για Πεδιαίο

10/03/2010 06:51
Ισχυρές δονήσεις προκαλεί στις σχέσεις του δήμου Λευκωσίας με το Τμήμα Πολεοδομίας η προσφοροδότηση του πεζόδρομου - ποδηλατοδρόμου του Πεδιαίου, με τη δήμαρχο Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, να ακυρώνει τη διαδικασία του Τμήματος και να αναθέτει στο ίδιο το δημαρχείο την προσφοροδότηση του έργου.

Σε δηλώσεις της στη StockWatch, η κα. Μαύρου εξήγησε ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις και εμπλοκές στην προώθηση του πεζόδρομου- ποδηλατοδρόμου μήκους 2 χιλιομέτρων την ανάγκασαν, όπως είπε, «να άρει την εμπιστοσύνη προς το Τμήμα Πολεοδομίας και να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τη διακοπή των διαδικασιών, τις οποίες ανέλαβαν οι υπηρεσίες του δήμου».

Η κα. Μαύρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα που έχει αναλάβει ο δήμος το έργο θα προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν καθώς αναμένεται πριν ή αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα να προκηρυχθούν οι νέες προσφορές από το δήμο αποφεύγοντας «τα λάθη της πολεοδομίας τα οποία κρατούσαν εγκλωβισμένο το έργο τα τελευταία 2 χρόνια».

Στο παρόν στάδιο οι μηχανικοί του δημαρχείου, ανέφερε, ξεσκονίζουν για τα καλά τις προσφορές τις οποίες έχουν πάρει μόλις χθες από την πολεοδομία «ώστε να αποφευχθούν παραλήψεις ή λάθη πριν την προκήρυξη των προσφορών και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα όλες οι προσφορές που είχαν υποβληθεί στο τμήμα πολεοδομίας να βγουν εκτός διαγωνισμού διότι δεν τηρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές».

«Το έργο είναι δικό μας και θα το τρέξουμε, σε αντίθεση με την πολεοδομία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Μαύρου, προσθέτοντας ότι τα κατασκευαστικά έργα θα διαρκέσουν ένα χρόνο μετά την κατακύρωση της προσφοράς.

Από μέρους της πολεοδομίας ο υπεύθυνος λειτουργός Ανδρέας Κυριακίδης, φανερά ενοχλημένος για την εν λόγω εξέλιξη ανέφερε ότι η πολεοδομία έκρινε ότι καμία από τις 7 προσφορές που είχαν υποβληθεί δεν τηρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η προκηρύξει νέων προσφορών.

Την υστάτη όμως παρενέβη η δήμαρχος η οποία ακύρωσε τις διαδικασίες και ζήτησε από το δήμο να αναλάβει τις διαδικασίες του διαγωνισμού.

Το έργο, το κόστος του οποίου ανέρχεται στο €1,6 εκ., θα περιλαμβάνει πεζόδρομο – ποδηλατοδρόμο μήκους που θα αποτελεί μέρος του κρίκου του υφιστάμενου πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου του δήμου Λακατάμιας και εν συνεχεία του δήμου Στροβόλου, εξήγησε στη StockWatch ο αναπληρωτής δημοτικός μηχανικός του δήμου, Γιαννάκης Λαζάρου.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι το όλο έργο θα συνεχίσει από τα όρια της Λευκωσίας στην περιοχή παρά το προεδρικό Μέγαρο από τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς παρά τον Πεδιαίο, θα διασχίσει τμήμα των Αγίων Ομολογητών και θα καταλήξει μέχρι το παλαιό νοσοκομείο με προοπτική σε μεταγενέστερο στάδιο να περάσει από τον προμαχώνα και να συνεχίσει μια κυκλική διαδρομή κατά μήκος της Λευκωσίας.

Κατά διαστήματα θα υπάρχουν ένθεν και ένθεν παγκάκια ενώ θα συνδέεται και με το πάρκο του προεδρικού, ώστε αν θέλει κάποιος να ξεκουράζεται εκεί. Στα σχέδια είναι να δημιουργηθεί ακόμη ένα πάρκο κοντά στη γέφυρα της λεωφόρου Γρίβα Διγενή.

Της Ηρώς Ευθυμίου