You are here

Κώστας Χαμπιαούρης: Σε τροχιά ανάπτυξης οι ορεινές κοινότητες

03/07/2022 06:00

Τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη για επέκταση της Εθνικής Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) και στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Πάφου, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής Τηλλυρίας, αναφέρει ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης.

Σημειώνεται ότι η στρατηγική εφαρμόζεται ήδη με πολύ θετικά αποτελέσματα στις 113 ορεινές κοινότητες της κεντρικής οροσειράς Τροόδους (επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού).

Συγκεκριμένα οι κοινότητες Τρόοδους έχουν αλλάξει όψη τα τελευταία χρόνια και άρχισαν να ξαναποκτούν ζωή, καθώς έγιναν πιο ελκυστικές τόσο στους υφιστάμενους πολίτες τους όσο και για στροφή νέων προς αυτές για διαμονή και επιχειρηματική δραστηριοποίηση τους.

Ως γνωστό η ύπαιθρος και ιδιαίτερα η ορεινή ύπαιθρος της Κύπρου, παρέμενε για δεκαετίες στο περιθώριο και η διαχρονική αυτή παραμέληση, οδήγησε στον οικονομικό μαρασμό και την πληθυσμιακή αποψίλωση των ορεινών κοινοτήτων.

Σε συνέντευξη στη StockWatch ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης αναλύει τη Στρατηγική, τις δεκάδες έργα, δράσεις και χορηγίες που προβλέπει για τη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Αναφέρεται στους τρεις άξονες της στρατηγικής που αφορούν τους τομείς της οικονομίας και παραγωγής, του πλαισίου ζωής και της φύση και του περιβάλλοντος, αλλά και στις 350 περίπου δράσεις που υλοποιούνται με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 525 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χαμπιαούρης μιλά για τα έργα και δράσεις που προωθούνται για την επιχειρηματικότητα στις ορεινές κοινότητες στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της γεωργοκτηνοτροφίας, για τα οδικά και άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για τη βελτίωση της διαβίωσης των κατοίκων των ορεινών, αλλά και για τα σχέδια χορηγιών που προσφέρονται.

Ενημερώνει ειδικά για το νομοσχέδιο, για τη λειτουργία των επισκέψιμων αγροκτημάτων, ότι βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση εντός του 2022.

 Επίσης για το τι προβλέπει η Στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας και τα σημαντικότερα κίνητρα για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στα ορεινά.

 Αναφέρεται ακόμα στα νέα σχέδια χορηγιών για τη διεξαγωγή νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, την κατασκευή και αναβάθμιση κατοικιών, το σχέδιο επιχορήγησης επισκέψιμων εργαστηρίων χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας σε ορεινές, ακριτικές και περιοχές της υπαίθρου και πολλά άλλα.

Της Ελένης Χαραλάμπους