You are here

Κόστος £17 εκατ. από την κυκλοφοριακή συμφόρηση

18/09/2003 16:18
Κόστος περίπου £17 εκατ. ετησίως, προκαλεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Λευκωσία. Στη δήλωση αυτή προέβη ο αρμόδιος υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων Κίκης Καζαμίας, επικαλούμενος σχετική μελέτη που διενεργήθηκε για τα προβλήματα που δημιουργεί το κυκλοφοριακό στην πρωτεύουσα.

Ο υπουργός πρόσθεσε, πως σύμφωνα με τη μελέτη αυτό το ποσό «μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια με την κατασκευή περιμετρικών δρόμων και διόρθωση των υφιστάμενων, αλλά και με την παράλληλα εγκατάσταση νέων μέσων δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, μοντέρνας τεχνολογίας, όπως είναι καινούργια λεωφορεία». Ο κ. Καζαμίας είπε ότι τους προβληματισμούς αυτούς θα τους θέσει και στην ΕΕ «σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε πρόσβαση σε κοινοτικά ταμεία με στόχο να καλυφθεί το 50% αυτής της δαπάνης από την ΕΕ».

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών, μέσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, είναι η δημιουργία Τραμ, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά τη δημιουργία Μετρό.

Αφορολόγητα τα «extra»;

Ερωτηθείς κατά πόσον το κράτος σκοπεύει να σταματήσει να φορολογεί μέτρα που αυξάνουν την παθητική ασφάλεια μέσα σε ένα αυτοκίνητο (αερόσακοι, κλπ.), ο κ. Καζαμίας είπε ότι αυτό το θέμα «λαμβάνεται πάρα πολύ σοβαρά υπόψη» στην πρόταση του Υπουργείου για το νέο τρόπο φορολόγησης των εισαγόμενων μηχανοκίνητων οχημάτων.

Σε ερώτηση εάν δεν υπάρχουν πλέον ακατάλληλα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές σε σχολεία, ο κ. Καζαμίας παραδέχθηκε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών καταδεικνύει στο θέμα «αδυναμία», λόγω μειωμένου αριθμού επιθεωρητών ελέγχου ποιότητας των αυτοκινήτων και κυρίως μηχανοκινήτων δημόσιας χρήσης.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να επιταχύνει στο μέγιστο τις διαδικασίες πλήρωσης των κενών θέσεων που υπάρχουν στο Τμήμα και πρόσθεσε ότι μέχρι την πλήρωση των θέσεων «δόθηκαν οδηγίες στο Τμήμα να προσλάβει 15 με 16 έκτακτους συνεργάτες που να κάνουν αυτή την εργασία».