You are here

Α. Κουτσούλης: Σε εξέλιξη 41 μεγάλα έργα €368 εκατ.

02/04/2022 06:00

Σε εξέλιξη βρίσκονται 41 μεγάλα έργα αξίας €368 εκατ. σύμφωνα με το διευθυντή του τμήματος των Δημοσίων Έργων Αντώνη Κουτσούλη, από τα οποία τα 21 αφορούν οδικά έργα.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Κουτσούλης διευκρινίζει ότι παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω και της πανδημίας, τα έργα του τμήματος προχωρούν.

Παρόλα αυτά, αναγνωρίζει ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί δεν βοηθά στην εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών η οποία σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές τάσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξημένο κόστος των δημόσιων έργων. Όπως τονίζει, για την ώρα δεν υπάρχουν σκέψεις για επαναπρογραμματισμό των έργων λόγω της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το τμήμα, μέσω των συμβάσεων του εφαρμόζει μηχανισμούς για να καλύψει τους κινδύνους των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας και για τον λόγο αυτό δεν έχει επηρεαστεί ο προγραμματισμός των έργων», σημειώνει. 

Διευκρινίζει επίσης ότι τα μακροχρόνια συμβόλαια έργων περιλαμβάνουν πρόνοιες μέσω των οποίων γίνεται επιμερισμός του ρίσκου ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, συνεπώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα εργαλεία των συμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις χωρίς να διαταραχθεί η υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων.

Ωστόσο, έριξε το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που τυχόν θα πρέπει να ληφθούν αξιολογώντας τη διάρκεια της κρίσης και το βαθμό επηρεασμού των δημόσιων οικονομικών.

Ο κ. Κουτσούλης, υπεραμύνεται των διαδικασιών του τμήματος, αποδίδοντας τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση και υλοποίηση μεγάλων έργων του δημοσίου στην εμπλοκή μεγάλου αριθμού υπηρεσιών προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις που αφορούν το σχεδιασμό και οριστικοποίηση της μελέτης και κατασκευής των έργων.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, υποδεικνύοντας ότι ενώ οι σχετικές προσφορές είχαν ζητηθεί από τις 23 Μαΐου 2019, είχε κατατεθεί ιεραρχική προσφυγή με αποτέλεσμα η υπογραφή των συμβολαίων να γίνει στις 13 Μαΐου 2021, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένονται να αρχίσουν το καλοκαίρι του 2022. 

Εξηγεί επίσης γιατί για το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων είναι πρωταρχικής αλλά και εθνικής σημασίας.

Ακολούθως παραθέτει μια σειρά λόγους στους οποίους οφείλεται η μείωση του ποσοστού υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών, αν και το 2021 το ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού ανήλθε στο 69,5% και ήταν το ψηλότερο των δύο τελευταίων χρόνων, σημειώνει.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Κουτσούλης, εκφράζει ακόμη την εκτίμηση ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων είναι σε θέση να επενδύσει στον επαγγελματισμό και την καλλιέργεια ικανοτήτων και δεξιοτήτων ώστε να είναι σε θέση να παραδίδει έργα και υπηρεσίες αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου