You are here

Κρίση(;) στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, Ρουμανίας

11/06/2002 18:02
Λόγω της στάση τους έναντι των ιδιωτικών αεροπορικών εταιριών

Στην αποκάλυψη ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας και Κύπρου- Ρουμανίας, απειλήθηκαν με διασάλευση λόγω της πολιτικής τους έναντι των ιδιωτικών κυπριακών αεροπορικών εταιριών, προέβη σήμερα ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου.
Μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτική επιτροπής Συγκοινωνιών, ο κ. Νεοφύτου τόνισε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση απείλησε και με αντίμετρα σε βάρος των εθνικών αερομεταφορέων της Ρωσίας και της Ρουμανίας. Τους εξηγήσαμε επανειλημμένα, πρόσθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι οι συμφωνίες έχουν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις και ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει σε ποια εταιρεία θα παραχωρεί το δικαίωμα πτήσεων σε κάθε προορισμό.

Ο υπουργός που κλήθηκε ενώπιον της επιτροπής, για να παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις και την πορεία προς την απελευθέρωση του τομέα των αερομεταφορών, ενόψει του γεγονότος ότι οι ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες έχουν δοθεί, εδώ και έναν περίπου χρόνο, άδειες για εκτέλεση αεροπορικών δρομολογίων σε συγκεκριμένους προορισμούς αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανέφερε ότι Ρουμανία, Ρωσία, Μολδαβία και χώρες της Βαλτικής προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στις εταιρίες «Helios» και «Aerotrans».
Όπως διευκρίνισε, ιδιαίτερα η Ρωσία και η Ρουμανία, αρνήθηκαν την παραχώρηση άδειας στην "Aerotrans" για έκδοση εισιτηρίων στην Κύπρο με προορισμό τα αεροδρόμια τους, ενώ οι δικές τους εταιρείες εξακολουθούν να εκδίδουν εισιτήρια και να μεταφέρουν επιβάτες από και προς την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η αρχική συμφωνία με την Κύπρο αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές και όχι άλλες ιδιωτικές εταιρείες

Τα περισσότερα προβλήματα έχουν τώρα ξεπερασθεί, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, ενώ αναμένεται εντός του Ιουνίου η πραγματοποίηση διμερών συναντήσεων με Ρώσους και Ρουμάνους αξιωματούχους για επίλυση όλων των διαφορών που έχουν προκύψει.
Ο υπουργός Συγκοινωνιών απέρριψε επίσης, με κατηγορηματικότητα τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της "Aerotrans" Γιώργος Προδρόμου κατά του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας για καθυστερήσεις και άρνηση έκδοσης άδειας για αεροσκάφος της εταιρείας, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πάρα πολλές παραχωρήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η απόκτηση αδειών από ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες και ιδίως από την "Aerotrans».
Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πάρα πολλές παραχωρήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η απόκτηση αδειών από ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες και ιδίως από την "Aerotrans", σημειώνοντας ότι πέρυσι η συγκεκριμένη εταιρία είχε διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό στο να αποκτήσει άδεια πτήσεων για συγκεκριμένους προορισμούς και ότι ενεγράφη ως αεροπορική εταιρεία όταν τότε το μόνο αεροπλάνο που διέθετε ήταν ένα αεροπλανάκι, εννέα θέσεων.

Τόσο ο υπουργός Συγκοινωνιών, όσο και εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας υποσχέθηκαν στους εκπροσώπους της " Aerotrans" και στους βουλευτές πως θα εξετάσουν ξανά όλα τα στοιχεία που θα τεθούν υπόψη τους για εγγραφή του συγκεκριμένου αεροσκάφους και έκδοση άδειας πτήσης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη