You are here

Κυκλοφοριακή ανάσα στη δυτική Λεμεσό

15/11/2019 07:04

Ως πρωταρχικής σημασίας για την επίλυση του κυκλοφοριακού στη δυτική Λεμεσό θεωρείται ο «κάθετος δρόμος», ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη συμπλήρωση των εργασιών στον παράλληλο δρόμο που συνδέει το νέο λιμάνι με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου. 

Η ολοκλήρωση του έργου όμως δεν έλυσε το πρόβλημα με τη διέλευση τρέιλερ εντός της κατοικημένης περιοχής στο Ζακάκι, προκαλώντας οργή στους κατοίκους. 

Κυκλοφοριακή ανάσα στη δυτική Λεμεσό

Ο κάθετος δρόμος συνολικού μήκους 7,2 χιλιομέτρων θεωρείται δρόμος πρωταρχικής σημασίας, τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με διαχωριστική νησίδα. Έχει κατασκευαστεί ως λεωφόρος με αστικά οδικά πρότυπα, αφού εκτός από συνδετήριος προς και από το λιμάνι Λεμεσού, εξυπηρετεί γενικά τους διακινούμενους στις δυτικές περιοχές της ευρύτερης αστικής περιοχής της Λεμεσού, νότια του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού - Πάφου.  Διαλαμβάνει επίσης την κατασκευή συστήματος αποχέτευσης όμβριων που θα διοχετεύει τα όμβρια της ευρύτερης περιοχής της βορειοδυτικής Λεμεσού, μέσω της κατασκευής λίμνης κατακράτησης και τετραγωνικού οχετού πίεσης κάτω από τον δρόμο (και άλλων συστημάτων τετραγωνικών και σωληνωτών αγωγών, προς τη θάλασσα και την Αλυκή.

Ο δε «παράλληλος δρόμος», ο οποίος αρχίζει από τον κυκλικό κόμβο στη συμβολή του με τη Λεωφόρο Ομονοίας, μέχρι τον νέο κυκλικό κόμβο που έχει κατασκευαστεί στο ανατολικό άκρο του νέου λιμανιού, δόθηκε στην κυκλοφορία πρόσφατα, συνδέει το νέο λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου.

Με την παράδοση του πιο πάνω τμήματος, η διακίνηση των οχημάτων από και προς τις νέες αίθουσες επιβατών γίνεται μέσω της νέας εισόδου/εξόδου που έχει κατασκευαστεί στον νέο κυκλικό κόμβο στα ανατολικά.

«Η ολοκλήρωση του έργου έχει δώσει στην περιοχή τεράστια ώθηση. Έχει επιλυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείτο με τη διέλευση φορτηγών και άλλων εμπορικών αυτοκινήτων.  Η δημιουργία πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, ο οδικός φωτισμός, έχει βελτιώσει την εικόνα της περιοχής και κυρίως έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να περπατούν και να ποδηλατούν με ασφάλεια», αναφέρει ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Σύντομα και τοπιοτέχνηση των κυκλοφοριακών κόμβων και νησίδων

Μετά από χρόνια συζητήσεων και διαφωνιών μεταξύ των δήμων Λεμεσού και Πολεμιδιών για το ποιος θα αναλάβει την τοπιοτέχνηση των κυκλικών κόμβων και των νησίδων του «κάθετου δρόμου», το θέμα φαίνεται ότι οδεύει προς επίλυση του.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου με την υπουργό μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, βρέθηκε η χρυσή τομή για την ευθύνη συντήρησης του πρασίνου και ήδη αναμένεται εντός των ημερών η προκήρυξη προφορών από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και η έναρξη υλοποίησης του έργου.

Η διευθέτηση προβλέπει το Υπουργείο Μεταφορών να αναλάβει το έργο της τοπιοτέχνησης και τα δύο πρώτα χρόνια της συντήρησης του πρασίνου και κατόπιν η ευθύνη θα περάσει στα χέρια των δύο τοπικών αρχών. Παράλληλα, θα δοθεί στους δύο δήμους χορηγία που θα καλύπτει το 100% των εξόδων της συντήρησης του πρασίνου καθώς και ένα επιπρόσθετο κονδύλι για τα διοικητικά έξοδα των δήμων, που περιλαμβάνουν και την επίβλεψη του εργολάβου που θα αναλάβει τη συντήρηση του πρασίνου.

Πρόβλημα τα τρέιλερ

Μελανό σημείο για τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί η συνεχιζόμενη χρήση των δρόμων εντός της κατοικημένης περιοχής Ζακακίου, από οδηγούς τρέιλερ. 

«Έγινε ο κάθετος δρόμος, ο οποίος πλέον έχει ολοκληρωθεί και κάποιοι συνεχίζουν να περνούν από τους στενούς δρόμους της περιοχής, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο κοινοτάρχης Ζακακίου Ανδρέας Δημητριάδης.  Όπως είπε, πρόσφατα απεκόπησαν καλώδια της ΑΗΚ και της Cyta από τρέιλερ που πέρασε δια μέσου της οδού Σερίφου.

«Στην περιοχή λειτουργεί δημοτικό σχολείο, είναι πυκνοκατοικημένες περιοχές, δεν γίνεται να περνούν τόσο μεγάλα αυτοκίνητα από τη στιγμή που έχει δοθεί στη κυκλοφορία ένας δρόμος τετραπλής κατεύθυνσης. Ο κόσμος είναι πολύ εκνευρισμένος με το γεγονός», επισημαίνει ο κοινοτάρχης.

«Καταγγέλλουμε και περιπολούμε συνεχώς», αναφέρει από πλευράς του ο Υπεύθυνος της Τροχαίας Λεμεσού, Μιχάλης Μιχαήλ.  Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί δεκάδες οδηγοί. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις καταγγελίες οδηγών που παρανομούν μέχρις ότου να έχουμε πλήρη συμμόρφωση», τονίζει ο κ. Μιχαήλ.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου