You are here

Λίφτινγκ πράσινης γραμμής €24,5 εκ.

27/01/2009 15:02
Το συνολικό ποσό των €24,5 εκ. θα διαθέσει η κυβέρνηση για το νέο τετραετές Πρόγραμμα Αναζωογόνησης περιοχών πράσινης γραμμής Λευκωσίας, στους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης παρουσίασε
τις δαπάνες για τα τρία επιμέρους Σχέδια για τα έτη 2009-2012. Αυτά είναι το Σχέδιο Επιχορήγησης Έργων Υποδομής, το Σχέδιο Χορηγίας για Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και το Σχέδιο Χορηγίας σε Καταστηματάρχες για εξωραϊσμό προσόψεων και ανακαίνιση εσωτερικών χώρων καταστημάτων.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια έθεσε ως πρωταρχικής σημασίας στόχο την ανανέωση, επέκταση και σημαντική ενίσχυση του Προγράμματος Αναζωογόνησης για μία νέα τετραετή περίοδο, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ζωτικότητα, η ελκυστικότητα και η ισορροπία των περιοχών που βρίσκονται κατά μήκος της νεκρής ζώνης και να μονιμοποιηθούν και σταθεροποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του.

«Στρατηγικός στόχος του Προγράμματος είναι η πραγματοποίηση καλά στοχευμένων, ουσιαστικών δημοσίων επενδύσεων στις περιοχές αυτές, με επιδίωξη την ενεργοποίηση του δυναμισμού και των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα, με ταυτόχρονη παροχή σε μικρομεσαίες κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις, ελκυστικών κινήτρων για ενθάρρυνση της ανάληψης έργων και επενδύσεων που θα συμπληρώσουν το αποτέλεσμα των δημοσίων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

Οι περιοχές εφαρμογής του Προγράμματος καλύπτουν την Περιτειχισμένη Πόλη, την περιοχή βόρεια του γυμνασίου Παλλουριώτισσας περιλαμβανομένου του πυρήνα του Καϊμακλίου και την περιοχή βόρεια της λεωφόρου Αγίου Ιλαρίωνος. Στο Δήμο Αγίου Δομετίου, η περιοχή καλύπτει τον ιστορικό πυρήνα και τις περιοχές βόρεια της λεωφόρου Αγίου Παύλου και δυτικά της λεωφόρου Δημοκρατίας.

Το ποσό των €19,5 εκ. θα διατεθεί για έργα υποδομής στις περιοχές των Δήμων Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Δήμου Λευκωσίας ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται το Νέο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας με συνολική χορηγία €10 εκ., η ολοκλήρωση του Κοινοτικού Αθλητικού Κέντρου Βορείου Πόλου με χορηγία €1,3 εκ., το Κέντρο Νεολαίας στη Χρυσαλινιώτισσα με χορηγία €600 χιλ., η ενίσχυση και αναβάθμιση του φωτισμού της Περιτειχισμένης Πόλης με χορηγία €400 χιλ., η αναδιαμόρφωση των λεωφόρων Συνεργασίας στο Καϊμακλί και Μάρκου Δράκου στην Πύλη Πάφου με συνολική χορηγία €1,5 εκ., η συντήρηση της Πύλης Πάφου με χορηγία €270 χιλ., η αναβάθμιση του περιβάλλοντος του δυτικού τμήματος της Περιτειχισμένης Πόλης με χορηγία €1,3 εκ. και η ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας στην Περιτειχισμένη Πόλη, με τη δρομολόγηση μικρών λεωφορείων, με χορηγία €1,2 εκ.

Στα έργα του Αγίου Δομετίου περιλαμβάνεται ο εξωραϊσμός των προσόψεων οικοδομών στον παλιό πυρήνα με χορηγία €1,3 εκ., η κάλυψη του στεγανοποιημένου τμήματος του ποταμού Κλήμου, βόρεια της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου με χορηγία €690 χιλ. και η ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου στη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου με χορηγία €1,3 εκ.

Εξάλλου, το ποσό των €5 εκ. θα διατεθεί για τα άλλα δύο σχέδια χορηγιών. Η συνολική κρατική χορηγία για το Σχέδιο Ενίσχυσης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας ανέρχεται σε €3 εκ. Στόχος του Σχεδίου είναι η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, καθώς και η ανακαίνιση και επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων με στόχο την κοινωνική, οικονομική και φυσική αναβάθμισή τους και την αποκατάσταση της ελκυστικότητά τους ως χώρων εργασίας, ψυχαγωγίας και επίσκεψης. Η χορηγία αφορά το 50% της επιλέξιμης δαπάνης με ανώτατο όριο τα €200 χιλ.

Η συνολική χορηγία σε καταστηματάρχες για Εξωραϊσμό Προσόψεων και Ανακαίνιση Εσωτερικών Χώρων Καταστημάτων ανέρχεται στα €2 εκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στην ενσωμάτωση του Στεγαστικού Σχεδίου για περιοχές της πράσινης γραμμής στο Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο του Κράτους, καθώς και σε άλλες πολεοδομικές πρόνοιες ενίσχυσης των περιοχών, που βρίσκονται κατά μήκος της πράσινης γραμμής.