You are here

Λιμάνι Λάρνακας: Vouros – Karapatakis Vs Ζήνων

06/08/2008 07:48
Προσφυγή κατά της απόφασης του Συμβουλίου Προσφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών για την ανάθεση του έργου ανάπτυξης του ενιαίου χώρου του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, στην κοινοπραξία Ζήνων, υπέβαλλαν οι δύο άλλοι προσφοροδότες τους οποίους δεν ικανοποίησε η απόφαση.

Συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου υπέβαλλε ένσταση ενώπιον της ανεξάρτητης Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών η εταιρεία DJ Karapatakis & Sons Consortium, ενώ χθες υπέβαλλε και ο άλλος προσφοροδότης που είναι η κοινοπραξία Vouros Investments.

H πρόθεση ανάθεσης του έργου στη Ζήνων ανακοινώθηκε στις 18 Ιουλίου 2008. Στη Ζήνων συμμετέχει η γαλλική εταιρεία η οποία είναι μέρος της κοινοπραξίας Hermes για τα αεροδρόμια Bouyques Batiment International (17,5%), η Iacovou Brothers (17,5%), η Amsterdam Logistics Group B.V. και Lievense Consulting Engineers (λιμάνι του Άμστερνταμ, 2%), η Louis Public Company Ltd (22%), η Costa Cruises (ιταλική θυγατρική εταιρεία της Αμερικανικής Carvinal Cruises, 10%), η Marinaman Ltd (8,5%), η Petrolina (Holdings) Public Ltd (17,5%) και η Εταιρεία Γενικών Κατασκευών (5%).

Η κοινοπραξία A. Vouros Investments Ltd αποτελείται από τις Singapore Cruise Center Pte Ltd, DP Architects Pte Ltd, Ioannou & Paraskevaides Ltd, J&P - AVAX S.A, Ioannou & Paraskevaides (Overseas) Limited, Ariadne Australia Limited και Cybarco Plc.

Η κοινοπραξία DJ Karapatakis & Sons Ltd αποτελείται από τις Camper & Nicholsons Marinas Limited, Wimberly Allison Tong & Goo Inc, ERA, Spanopoulos Group of Companies, Parsons International Limited, Odell International, LLC, G.A.P. Vassilopoulos Public Limited, SFS Group Public Company Limited, A. Panayides Contracting Public Limited, Sigan Management Ltd, Viset Malta Plc.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o γραμματέας της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών Σοφοκλής Ιουλιανού, «ο χρόνος εξέτασης των ενστάσεων δεν είναι προβλεπτός, αν και σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει εντός 30 ημερών να ληφθεί απόφαση διότι πρόκειται για μεγάλο και πολύπλοκο έργο».

Σύμφωνα με την ακολουθούμενη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι αφού τύχουν ενημέρωσης από το Συμβούλιο Προσφορών για το αποτέλεσμα της απόφασης εντός 5 ημερών γνωστοποιούν την πρόθεση τους στο αρμόδιο Υπουργείο για υποβολή ένστασης.

Ακολούθως, υποβάλλουν την ιεραρχική προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αφού καταβάλλουν και το ανάλογο τέλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως εξήγησε ο κ. Ιουλιανός, επειδή πρόκειται για μεγάλη προσφορά της τάξης των €700 εκ. περίπου το τέλος είναι το ανώτατο.

Δηλαδή €6.830 για την ιεραρχική προσφυγή συν €1.700 για το προσωρινό μέτρο της παγιοποίησης της διαδικασίας με τον επιτυχόντα προσφοροδότη μέχρι την εξέταση των ενστάσεων.

Οι προσφορές για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας είχαν υποβληθεί στις 31 Ιουνίου 2007. Στόχος του έργου, σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, είναι να καταστεί το λιμάνι της Λάρνακας το κυριότερο επιβατηγό λιμάνι της Κύπρου και να φιλοξενεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ενώ η μαρίνα να μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 1.000 σκάφη.