You are here

Λόγω... «φλυαρίας» των Κυπρίων τα υπερκέρδη της ΑΤΗΚ

11/09/2002 16:56
Υποστηρίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και το Δ.Σ.

Στο γεγονός ότι οι Κύπριοι καταναλωτές μιλούν μέχρι και 4 φορές περισσότερο σε σύγκριση με τους ευρωπαίους, σε συνδυασμό και με τα χαμηλά τέλη της ΑΤΗΚ, απέδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Στάθης Παπαδάκης τα υπερκέρδη της Αρχής.

Παράλληλα ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Αβέρωφ Νεοφύτου, κάλεσε τη Bουλή να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, κάλεσε αυτούς που καλύπτουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως είπε, που ενδιαφέρονται για τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας να αποκαλύψουν τα ονόματά τους. Οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Στάθης Παπαδάκης, μιλούσαν κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα του προστίμου που υπέβαλε η επιτροπή Ανταγωνισμού στην ΑΤΗΚ.

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχής, ο κύπριος καταναλωτής μιλά γύρω στα 332 λεπτά το μήνα στο κινητό του, ενώ ο μέσος όρος των τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι 80 λεπτά το μήνα για τους έλληνες καταναλωτές. Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο υπουργός Συγκοινωνιών τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κρατούμε τα σκήπτρα στην Ευρώπη στην πολυλογία».

Απορρίπτοντας παράλληλα επικρίσεις από μέλη του κοινοβουλίου περί παραπλανητικών στοιχείων που δόθηκαν στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι μόλις πρόσφατα η Βουλή ενέκρινε τα τέλη αλλά και τον προϋπολογισμό της ΑΤΗΚ στον οποίο γινόταν αναφορά ότι είχε κέρδος £61 εκατ. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης της εκτελεστικής εξουσίας - «που ίσως να είναι και το μεγαλύτερο» - αλλά κάλεσε τη Βουλή να αναλάβει και το δικό της μερίδιο ευθυνών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, απέρριψε τις κατηγορίες περί ευθυνών της Βουλής για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΤΗΚ, ενώ κάλεσε όσους προωθούν, «μεγαλοεπιχειρηματίες που ανήκουν στο οικονομικό κατεστημένο και που ενδιαφέρονται για τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας να αποκαλύψουν τα ονόματά τους».

Το μέλος της Επιτροπής βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, χαρακτήρισε υπερβολικό το πρόστιμο των £20 εκατ. που επέβαλε η επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού στην ΑΤΗΚ, κάνοντας λόγο για εξοντωτική ποινή.

Του Κυριάκου Κυριακίδη