You are here

Με άδειες τα έργα σε παραλία της Πέγειας

15/05/2019 17:24

Με άδειες που χορηγήθηκαν πριν από δεκαετίες καλύπτονται έργα σε παραλιακή περιοχή της Πέγειας μπροστά από το ξενοδοχείο Corallia Beach Hotel, σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, το οποίο διαψεύδει καταγγελίες για επέμβαση εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας.

Ο  υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δίνει σχετικές εξηγήσεις σε απαντητική επιστολή προς τον βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2017 απέστειλε ερώτηση αναφερόμενος σε παράνομες επεκτάσεις με μόνιμα ή/και πρόχειρα υλικά προς τη θάλασσα και εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, στη συγκεκριμένη περιοχή.         

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η ξενοδοχειακή μονάδα Coralia Beach Hotel έχει ανεγερθεί στο τεμάχιο με αρ. 27, Φ/Σχ. 44/32 στην περιοχή «Λαουρού» του Δήμου Πέγειας και στο όμορο του τεμάχιο με αρ. 31 του Φ/Σχ. 44/32 έχει ανεγερθεί το ξενοδοχείο Coral Beach Hotel.

«Κατά την ανέγερση του υπό αναφορά ξενοδοχείου μπροστά από το τεμάχιο με αρ. 31 διαμορφώθηκε λιμανάκι (παράλληλος κυματοθραύστης και αποβάθρα σκαφών). Το γεγονός αυτό με την πάροδο των χρόνων είχε ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του γειτονικού τεμαχίου με αρ. 27 καθώς και του κόλπου αλλά και άλλων τεμαχίων. Στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τις περιουσίες τους οι ιδιοκτήτες του τεμαχίου με αρ. 27 προχώρησαν στην τοποθέτηση βράχων και στην ανέγερση τοίχου από μπετόν» όπως σημειώνεται.

Ιδιώτης τοπογράφος δεν διαπίστωσε επέμβαση

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο Δήμος Πέγειας ανέθεσε σε ιδιώτη τοπογράφο την ετοιμασία αποτύπωσης του εν λόγω τοίχου η οποία κατέδειξε ότι καμία επέμβαση έγινε εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας.

Παράλληλα, ο υπουργός διαψεύδει την τοποθέτηση πετρών εντός της θάλασσας με στόχο την κατασκευή πλατφόρμας για τον ελλιμενισμό θαλάσσιων σκαφών, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σημειώνει ότι «ο δίαυλος σκαφών και τα θαλάσσια αθλήματα που προϋπήρχαν καταργήθηκαν και τα σκάφη απομακρύνθηκαν καθώς προς το παρόν φαίνεται να εξυπηρετούνται από το λιμανάκι που έχει δημιουργηθεί ως αναφέρεται πιο πάνω.

Αναφέρει μάλιστα ότι, το 1993 η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου είχε παραχωρήσει άδεια στην εταιρεία G.A Coralia Beach Hotel Apartments Ltd για διαμόρφωση της παραλίας και κατασκευή λιμενοβραχίονα στην περιοχή της παραλίας μπροστά από το τεμάχιο με αρ. 27, Φ/Σχ. 44/32 στην Πέγεια.

Επίσης, όπως αναφέρεται, το 2006 η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου είχε εγκρίνει αίτημα της εταιρείας για βελτιωτικά έργα στον παραλιακό χώρο μπροστά από το εστιατόριο της λόγω ζημιών που είχαν προκληθεί σε αυτό από θαλασσοταραχή. Τα έργα αφορούσαν το κλείσιμο κρατήρων/ανοιγμάτων του χώρου μπροστά από το εστιατόριο.

Επιπρόσθετα σημειώνεται, ότι κατά διαστήματα η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου χορηγεί συγκαταθέσεις στην εταιρεία για την τοποθέτηση άμμου «Λατούρα» με σκοπό τον εμπλουτισμό της παραλίας.

Χωρίς μελέτη και αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων τα έργα

Πάντως σε απάντηση του προηγούμενου υπουργού γεωργίας Νίκου Κουγιάλη στην ίδια ερώτηση το Φεβρουάριο του 2018, σημειώνεται ότι για τις εν λόγω κατασκευές μπροστά από το ξενοδοχείο «Coralia Beach Hotel», τόσο εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας όσο και εντός της θάλασσας, δεν έχει υποβληθεί στο τμήμα περιβάλλοντος, μέσω της αδειοδοτούσας αρχής, περιβαλλοντική μελέτη σύμφωνα με τους περί της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα νόμους του 2005 μέχρι 2014.

«Επομένως δεν έχει αξιολογηθεί η περιβαλλοντική τους επίπτωση» , προστίθεται.

Σημειώνεται επίσης, ότι η λήψη των απαραίτητων μέτρων για παράνομες επεμβάσεις και κατασκευές στην περιοχή μπροστά από το ξενοδοχείο «Coralia Beach Hotel», τόσο εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας όσο και εντός της θάλασσας, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, αποτελεί αρμοδιότητα του έπαρχου Πάφου και του δήμου Πέγειας.

Σε σχέση με το αργάκι, ο κ. Κουγιάλης, σημείωνε ότι το 2006 κατασκευάστηκε από τον δήμο Πέγειας τοίχος αντιστήριξης στη δυτική πλευρά της κοίτης, κάτι που όπως αναφέρει, κρίθηκε αναγκαίο από το τότε δημοτικό συμβούλιο για προστασία των παρακείμενων περιουσιών λόγω των συχνών πλημμυρικών προβλημάτων.

Μ.Χ.