You are here

Μεγάλο ενδιαφέρον για εγγραφή πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο

10/10/2019 14:08

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εγγραφή πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, ανέφερε σήμερα η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, κατά τη διάρκεια παρουσίας στη Λάρνακα του Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας.
 
Σε δηλώσεις της η κ. Πηλείδου εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσίαση του προγράμματος CMMI/MaRITeC-X, το οποίο έχει εξελιχθεί σε Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Ναυτικής Τεχνολογίας και σημείωσε πως «πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να βοηθήσει τη ναυτιλία να εξελιχθεί και να μεταβεί στο επόμενο στάδιο που είναι, όχι μόνο ενός ολοκληρωμένου ναυτιλιακού συμπλέγματος που υπάρχει και τώρα, αλλά ενός συμπλέγματος που να μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη δημιουργία τεχνολογιών που να είναι χρήσιμες τόσο για την Κύπρο όσο για σε διεθνές επίπεδο».
 
Πρόσθεσε ότι «η ναυτιλία έχει τεράστια ανάγκη από τεχνολογία, ειδικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που παρουσιάζονται και τους νέους κανονισμούς και την ανάγκη εφαρμογής τους σε πρώτο στάδιο το 2020 με τη μείωση του θείου στα καύσιμα και σε δεύτερο στάδιο με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα που θα αρχίσει το 2020 και θα μειωθεί περαιτέρω το 2050. Η τεχνολογία γι’ αυτή τη μείωση είναι ακόμα σε περιορισμένο στάδιο και επομένως υπάρχει τεράστια προοπτική για ανάπτυξη και εάν η Κύπρος καταφέρει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε διεθνές επίπεδο σ’ αυτό το τομέα θα μπορέσουμε να εδραιώσουμε τη θέση μας ως ένα παγκόσμιας εμβέλειας ναυτιλιακό κέντρο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Πηλείδου είπε ότι «η ναυτιλία της Κύπρου πάει πολύ καλά και μόλις χθες ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Ναυτιλιακή Κύπρος 2019, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία, αφού είχαμε χίλιους συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο πολλοί από τους οποίους ήταν πλοιοκτήτες και στελέχη μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών. Είχαμε πραγματικά πρωτόγνωρο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες και πολλοί από αυτούς μας προσέγγισαν είτε για τη δημιουργία παρουσίας τους στην Κύπρο, είτε για να μάθουν περισσότερα και να διερευνήσουν αυτή τη δυνατότητα».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα συνεχίσουμε με τα θετικά αποτελέσματα τα οποία είχαμε μέχρι σήμερα, γιατί υπάρχει μεγάλη προοπτική για την εξέλιξη του ναυτιλιακού συμπλέγματος σε κάτι μεγαλύτερο. Ευελπιστούμε ότι όλοι θα εργαστούμε όπως γίνεται άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφή πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, η Υφυπουργός απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως «συνεχώς γίνονται συζητήσεις δεδομένης και της αλλαγής της τιμολογιακής μας πολιτικής, αφού έχουν μηδενιστεί τα τέλη αρχικής εγγραφής πλοίου, κάτι που έχει βοηθήσει σ αυτό το κομμάτι. Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον και για δημιουργία παρουσίας εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διεθνή ναυτιλία και που προς το παρόν δεν έχουν παρουσία ή έχουν μικρή παρουσία στην Κύπρο».
 
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «το Κέντρο Αριστείας δεν αφορά μόνο τη Λάρνακα αλλά είναι ένα Κέντρο που θα αγκαλιάσει όλη την Κύπρο και ευελπιστούμε ότι θα είναι σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Ο στόχος μας ήταν να μην κάνουμε ακόμα ένα Κέντρο που να μην έχει σχέση με την πραγματική οικονομία, αλλά η έρευνα και η εκπαίδευση να σχετιστεί με την πραγματική οικονομία, με τη ναυτιλία αλλά και ό,τι έχει σχέση με την γαλάζια ανάπτυξη, είτε αυτό ονομάζεται ιχθυοκαλλιέργεια, είτε ονομάζεται εναλλακτικές πηγές ενέργειας».
 
Πρόσθεσε ότι «αυτό που ουσιαστικά επιδιώκουμε είναι να κάνουμε ένα Κέντρο που η έρευνα θα παντρευτεί με την πραγματική οικονομία ώστε να ενισχύσουμε την οικονομία της Λάρνακας, της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής. Πιστεύουμε και αυτό θα διαφανεί στο μέλλον είναι ότι η θάλασσα έχει τεράστιες προοπτικές για την οικονομία, είναι μια μελλοντική πηγή ανάπτυξης και με τη δημιουργία αυτού του Κέντρου θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας, τη γύρω περιοχή και ακριβώς να εκμεταλλευτούμε όλες αυτές τις ευκαιρίες».  
 
Εξάλλου ο Επικεφαλής Επιστήμονας (Chief Scientist) της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος είπε πως «το Κέντρο Αριστείας είναι κομβικής σημασίας, αφού ξεκινά από μηδενική βάση αλλά με όλα τα συστατικά στοιχεία που πρέπει να έχει για να είναι επιτυχημένο, δηλαδή συνέργειες και συνεργασίες με partners (συνεργάτες) από το εξωτερικό, όπως είναι το Πανεπιστήμιο του Southampton, συνέργειες που έχει με τους κοινωνικούς εταίρους, με τα Πανεπιστήμια μας, με το ΕΒΕ Λεμεσού και με εταιρείες τεχνολογίας αιχμής που εδράζονται στη Κύπρο».
 
Εξήγησε ακόμα ότι «η γαλάζια οικονομία είναι στρατηγικής σημασίας για την βιωσιμότητα μας, γιατί είμαστε νησί. Δεν είναι κάτι που πρέπει να το βλέπουμε με το φακό του κυπριακού εδάφους αλλά με τον περιφερειακό αν όχι και τον διεθνή ρόλο» είπε και σημείωσε ότι «το Κέντρο θα απασχολήσει περίπου 80 επιστήμονες σε επίπεδο διδακτορικό και μεταδιδακτορικό και άλλα 30 – 50 άτομα σε άλλες λειτουργίες».
 
Η  βασική διαφορά, συνέχισε είναι πως «αυτού του είδους τα Κέντρα Αριστείας, εδράζονται στο ότι παίρνουν τα ερωτήματα από την αγορά και καλούνται με το επιστημονικό υπόβαθρο που χρειάζεται, να δώσουν απαντήσεις και λύσεις σε ερωτήματα που προέρχονται από την ίδια την αγορά, είναι δηλαδή αυτό που ονομάζουμε καινοτομία και οικονομία».
 
Ο κ. Κόκκινος είπε επίσης ότι το Κέντρο Αριστείας «δεν στοχεύει μόνο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας αλλά είναι και κοινωνική καινοτομία, γιατί βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των πολιτών μέσα από τη γαλάζια ανάπτυξη, με καλύτερο αέρα και καλύτερη θάλασσα, δηλαδή καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες της Κύπρου».
 
Είπε επίσης ότι «η πολιτεία στηρίζει το συγκεκριμένο Κέντρο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 15 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ που δίνει η πολιτεία, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτού του Κέντρου και η λέξη κλειδί είναι η λέξη Αριστεία».  
 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Δημοτικός Μηχανικός Ανδρέας Καρατσάνης, συντονιστής του προγράμματος Maritec-X, στα πλαίσια του οποίου υλοποιείται το έργο, παρουσίασε το τελικό πλάνο για τη δημιουργία του μεγάλου ερευνητικού, τεχνολογικού και επιχειρηματικού Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

ΚΥΠΕ