You are here

Μικρότερο κτίριο για ΥΠΕΣ

15/03/2010 11:27
Μειώνεται το εμβαδόν του νέου κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών και κατ’ επέκταση του κόστους κατασκευής μετά από οδηγίες που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, ύστερα από την εκτίμηση του Τμήματος Δημοσίων Έργων που ανέβαζε το κόστος στα €194 εκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, στόχος του κ. Συλικιώτη είναι να περιορίσει το κόστος περίπου στα €60-€70 εκ. περιλαμβανομένης της απαλλοτρίωσης της γης επί της οποίας θα ανεγερθεί το κτίριο.

Από τα τρία τεμάχια που εντοπίστηκαν στο κέντρο της Λευκωσίας το πλέον κατάλληλο θεωρείται αυτό της εταιρείας «Παναγίδης», αλλά η εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να το πουλήσει. Αν η εταιρεία επιμένει μέχρι τέλους, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απαλλοτρίωση του τεμαχίου, του οποίου η αξία εκτιμήθηκε από το Κτηματολόγιο στα €20 εκ. Η εταιρεία εκτιμά την αξία του τεμαχίου, το οποίο βρίσκεται πίσω από το παλιό ΓΣΠ, στα €30 εκ. Η εταιρεία επιθυμεί να αξιοποιήσει η ίδια το τεμάχιο.

Αρχικά έγινε σκέψη να αγοραστεί το κτίριο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία η οποία δεν ήταν αρνητική, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκεύαζε η ίδια το κτίριο. Προκλήθηκαν αντιδράσεις για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, οπόταν προκηρύχθηκαν προσφορές και εντοπίστηκαν άλλα δύο τεμάχια (ο χώρος στάθμευσης Πίπη και ένα τεμάχιο πίσω από του Γαβριηλίδη, περιοχή Κόντε Δημόκριτος).

Το εμβαδόν και οι άλλοι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη προκρίνουν το ακίνητο Παναγίδη ως το πλέον κατάλληλο, οπόταν στην περίπτωση αυτή εργολάβοι ήγειραν θέμα ότι αν αναλάμβανε και την εκτέλεση η ιδιοκτήτρια εταιρεία αυτό θα αποτελούσε ευνοϊκή μεταχείριση, αφού στην περίπτωση αυτή θα αποκλείονταν όλοι οι υπόλοιποι εργολάβοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε και τη γνώμη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αποφασίστηκε όπως απαλλοτριωθεί το τεμάχιο Παναγίδη και προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός στον οποίο να συμμετέχουν όσοι εργολάβοι πληρούν τα κριτήρια, οπόταν διασφαλίζεται και ο υγιής ανταγωνισμός, ενώ παράλληλα αποκλείονται (σε μεγαλύτερο βαθμό) οι πιθανότητες προσυνεννόησης.

Όπως γράφει επίσης η εφημερίδα, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι θα κινηθούν σύντομα οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης του τεμαχίου και προκήρυξης ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Όσον αφορά τον όγκο του κτιρίου, εξέφρασε την άποψη ότι οι δώδεκα αίθουσες συνεδριάσεων που προγραμματίστηκε να κατασκευαστούν είναι πάρα πολλές οπόταν κάποιες από αυτές θα περιοριστούν. Παράλληλα, η αρχική πρόβλεψη για δημιουργία χώρων οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση αύξησης του προσωπικού κατά 30%, επίσης θεωρήθηκε υπερβολική.