You are here

Μπάχαλο με το νέο γήπεδο Λεμεσού

19/05/2022 17:47

Τη διαδικασία διαχείρισης του υπό ανέγερση γηπέδου Λεμεσού αλλά και το ενδεχόμενο να φέρει την ονομασία ιδιωτικής εταιρείας, συζήτησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, με τα μέλη της να καλούν τους αρμόδιους να ακολουθήσουν διαφανείς και χρηστές διαδικασίες.

Επιφυλάξεις εκφράστηκαν για το ενδεχόμενο ο ΚΟΑ, να προβεί σε απευθείας ανάθεση της διαχείρισης του γηπέδου σε εταιρεία, και συγκεκριμένα στην «ΑΑΑ», που ιδρύθηκε από τα τρία σωματεία της Λεμεσού, της ΑΕΛ, του ΑΡΗ και του Απόλλωνα,  τα οποία θα έχουν το γήπεδο ως έδρα τους, για να διαχειρίζεται το γήπεδο. Ακούστηκαν και αντιρρήσεις, μετά από σχετικά δημοσιεύματα, για το ενδεχόμενο το γήπεδο να φέρει το όνομα μιας υπεραγοράς ή της οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρίας.

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε στην Επιτροπή ότι δεν έχουν κάποια σχέση με φερόμενες συμφωνίες που αφορούν στην ονομασία του γηπέδου.

Ο γενικός Διευθυντής του Απόλλωνα, Γιώργος Παπαγιάννης, είπε κατά τη συνεδρία ότι όταν θα ολοκληρωθεί το γήπεδο, θα πρέπει οι τρεις ομάδες να είναι έτοιμες να το διαχειριστούν, για να αναλάβουν όλα τα έξοδα, ούτως ώστε όταν υπάρχουν ζημιές να μπορούν να τις επιδιορθώνουν και να μην ζητούν βοήθεια από τον ΚΟΑ, ή από αλλού.

Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, η «ΑΑΑ» ανακοίνωσε κάποιους διαγωνισμούς για να δουν το ενδιαφέρον της αγοράς, όσον αφορά την ονομασία, όπως γίνεται σε όλα τα μεγάλα γήπεδα του κόσμου, και μια εταιρεία ενδιαφέρθηκε και θα ήθελε να πάρει την ονομασία του γηπέδου, αλλά δεν έχει υπογραφεί κάτι σταθερό γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η συμφωνία μεταξύ των ομάδων και του ΚΟΑ για το θέμα της διαχείρισης.

Ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο ΚΟΑ έχει ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία κατά πόσον δικαιούται να αναθέσει απευθείας στα τρία σωματεία την διαχείριση του νέου γηπέδου της Λεμεσού αλλά και από την Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου.

Από την πλευρά της η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το ερώτημα που είχε τεθεί στο γραφείο της αφορούσε το θέμα της απευθείας ανάθεσης για να κερδηθεί χρόνος, για να υπήρχε επεξεργασμένη κάποια απάντηση.

Είπε ότι το γραφείο της έχει έτοιμη την απάντησή του, αλλά περιμένει και την απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι αν η Νομική Υπηρεσία συμφωνήσει, η θέση του γραφείου της είναι ότι εάν καταβάλλεται το αγοραίο ενοίκιο, που θα οριστεί από εμπειρογνώμονες, τότε ναι, θα μπορούσε, αλλά και νοουμένου ότι τηρούνται οι άλλες προϋποθέσεις των κρατικών ενισχύσεων.

Να ζητηθεί έγκριση από ΕΕ

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο μόνος που μπορεί να δώσει έγκριση για κρατική ενίσχυση είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι αν δεν δουν γραπτή έγκριση από την ΕΕ, η Υπηρεσία του θα ενημερώσει για το θέμα αυτό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, επεσήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι ο Αύγουστος, που αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο το γήπεδο, πλησιάζει και ακόμη δεν έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο διαχείρισης. Πρόσθεσε ακόμα ότι τη διαχείριση πρέπει να την αναλάβει η κατάλληλη εταιρεία με ανοικτές διαδικασίες και με εμπειρία στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι η διαχειρίστρια εταιρεία θα επιβάλλει το κατάλληλο ενοίκιο στις ομάδες και θα εξασφαλίζει και έσοδα από άλλες δραστηριότητες.

Αν το κράτος, είπε, θεωρεί ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση κάποιας ποδοσφαιρικής ομάδας, τότε θα πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, για να υπάρχει και ο αναγκαίος έλεγχος. «Διαφωνούμε με κάθε ενίσχυση που θα είναι έμμεση ώστε να επιτρέπει στην οποιαδήποτε ομάδα να αποφεύγει τον έλεγχο,» είπε.

Επανέλαβε ότι αν υλοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «τότε θα την ενημερώσουμε πλήρως εμείς».

Στα €35 εκ. το κόστος του γηπέδου

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ,  Χρύσης Παντελίδης, είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι η θέση τους είναι σαφής, και ότι «επιβάλλεται να υπάρξει μια σωστή συμφωνία διαχείρισης του νέου γηπέδου Λεμεσού.»

Είπε ότι εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το γήπεδο τον Σεπτέμβριο αλλά δεν είναι κανείς σε θέση να το δηλώσει με βεβαιότητα. Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος, είπε ότι το Προεδρικό ανακοίνωσε πριν οκτώ χρόνια ότι το νέο γήπεδο θα κόστιζε €15 εκ. ενώ σήμερα είναι στα €35 εκ. συν περίπου €10 εκ. για το οδικό δίκτυο.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι στο θέμα της διαχείρισης, θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι αρχές και οι σωστές διαδικασίες ούτως ώστε να συνάδουν απόλυτα με τις αρχές που επιβάλλει το κοινοτικό δίκαιο της ΕΕ.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι θα πρέπει, να διασφαλιστεί πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχει θέμα κρατικής ενίσχυσης και ότι η όλη διαδικασία δεν θα ακυρωθεί στην συνέχεια.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι τίθενται σοβαρότατα ερωτηματικά για το αν η ονομασία, που σήμερα με βάση τους νόμους του κράτους δίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα δοθεί από τις ομάδες και την εταιρεία που θα αναλάβει την εμπορική διαχείριση.

«Είναι σοβαρότατο θέμα», πρόσθεσε, που θα εξεταστεί σε επόμενες συνεδρίες γιατί τα μεν σωματεία αναμένουν από την ονομασία του γηπέδου και την εμπορική διαχείριση για να έχουν σοβαρά ποσά να βάλουν στα ταμεία τους, αλλά την ίδια ώρα, δεν μπορεί να αφήνεται η ονοματολογία δημόσιων κτηρίων του κράτους, σε οποιασδήποτε ιδιωτική εταιρεία.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων- Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι σκοπός της Επιτροπής, είναι να δει αν υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όχι μόνο για την ανέγερση αλλά και διαχείριση του γηπέδου.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, επεσήμανε σε δηλώσεις του, ότι το γήπεδο οικοδομείται σε κρατική γη και με δημόσιo χρήμα και προειδοποίησε ότι εάν ανατεθεί η διαχείριση  σε ιδιώτη χωρίς δημόσιες προσφορές τότε «εκκολάπτεται το επόμενο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Κύπρο».