You are here

Μπουμ καταγγελιών σε χειριστές ηλεκτρικών scooters

29/11/2022 20:59

Σε ογδόντα καταγγελίες προχώρησε σε μια εβδομάδα η Αστυνομία κατά τους παγκύπριους ελέγχους, που διενεργήθηκαν από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου του 2022, για την ορθή οδήγηση των συσκευών προσωπικής κινητικότητας (e-scooters), βάσει της νομοθεσίας που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ και διέπει τη χρήση τέτοιων συσκευών.

Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία αναφέρει πως ότι από τις 80 καταγγελίες 49 πρόσωπα καταγγέλθηκαν για οδήγηση σε μη επιτρεπόμενους χώρους διακίνησης, δύο πρόσωπα καταγγέλθηκαν για οδήγηση σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, 4 πρόσωπα καταγγέλθηκαν για οδήγηση εκτός της καθορισμένης λωρίδας διακίνησης, δύο πρόσωπα καταγγέλθηκαν αφού τα e-scooter τους δεν έφεραν φώτα πορείας και 23 πρόσωπα καταγγέλθηκαν, γιατί δεν έφεραν προστατευτικό κράνος.

Στόχος των ελέγχων, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν η συμμόρφωση των χειριστών ηλεκτρικών scooters, με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, αλλά και η ευαισθητοποίηση τους, σε θέματα οδικής ασφάλειας κατά τη χρήση των συσκευών αυτών.

Μεταξύ των κυριότερων προνοιών της Νομοθεσίας, που τέθηκαν σε ισχύ, περιλαμβάνονται η υποχρέωση των χειριστών να φέρουν πάντοτε προστατευτικό κράνος και κατά τη διάρκεια της νύχτας φωσφορούχα διακριτικά.

Επίσης, καθορίζεται ότι η διακίνηση τέτοιων συσκευών μπορεί να γίνεται μόνο σε δρόμο με ανώτατο όριο ταχύτητας 30ΧΑΩ, σε ποδηλατόδροµο, σε ποδηλατολωρίδα ή σε προέκταση ποδηλατοδρομου η οποία φέρει ειδικό σήμα.

Σε αυτοκινητόδρομους, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, σε πλατείες ή σε πεζόδρομους (με εξαίρεση αν καθορίζεται διαφορετικά από τον οικείο δήμο ή κοινότητα), η χρήση τους απαγορεύεται.

Σύμφωνα πάντα με τη Νομοθεσία, δικαίωμα χρήσης e-scooters έχουν μόνο άτομα ηλικίας άνω των 14 ετών.