You are here

Νέα τιμολογιακή πολιτική υφυπουργείου ναυτιλίας

13/09/2019 07:03

Διαφοροποίηση στην τιμολογιακή πολιτική του υφυπουργείου ναυτιλίας προνοούν κανονισμοί που κατατέθηκαν στη βουλή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, ενέκρινε το προσχέδιο των κανονισμών και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην κατάθεση τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών είναι:

α) Η κάλυψη των διαχειριστικών και λειτουργικών δαπανών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας (ΥΦΥΝ) ούτως ώστε η παροχή των σχετικών υπηρεσιών να μη καθίσταται οικονομικά επιζήμια για το κράτος. Πληροφοριακά η τελευταία αναθεώρηση των σχετικών τελών έγινε το 2007.

β) Η στρογγυλοποίηση των ποσών για διευκόλυνση τόσο του κοινού όσο και του λογιστηρίου του ΥΦΥΝ κατά την είσπραξη των τελών αυτών.  Με την μετατροπή των ποσών από κυπριακές λίρες σε ευρώ έχουν προκύψει ποσά με υποδιαιρέσεις του ευρώ (σεντ).

γ) Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού Νηολογίου και η προσέλκυση πλοίων για εγγραφή στο Νηολόγιο. 

Σχετική είναι η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 3/4/2019 (Αρ. Πρότασης 645/2019) με την οποία εξουσιοδοτείται το Υφυπουργείο Ναυτιλίας να προβεί στην επεξεργασία συναφούς νέας τιμολογιακής πολιτικής.

Πρόθεση του ΥΦΥΝ είναι όπως το υφιστάμενο Πρώτο Παράρτημα του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Τέλη και Φορολογικές Διατάξεις) Νόμων του 1992 μέχρι 2007, (το οποίο εξακολουθεί ακόμη να ισχύει μέχρι την κατάργηση και αντικατάσταση του), διασπαστεί σε 3 διαφορετικές ενότητες με τη μορφή 3 διαφορετικών Κανονισμών εκδιδόμενων δυνάμει του άρθρου 4(1) του νέου σχετικού Νόμου 44(Ι)/2010:

i.Οι περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Τέλη και Δικαιώματα Αναφορικά με Ποντοπόρα Εμπορικά Κυπριακά Πλοία) Κανονισμοί. Αφορούν όλα τα τέλη σχετικά με τα ποντοπόρα πλοία (πλοία τα οποία διενεργούν διεθνείς πλόες) και τα τέλη σχετικά με τις πράξεις Νηολογίου. Περιλαμβάνουν επίσης τα τέλη επιθεώρησης και έκδοσης διεθνών πιστοποιητικών, καταμέτρησης της χωρητικότητας των πλοίων και τέλη αναφορικά με την επάνδρωση των πλοίων και έκδοση πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας. 

ii.Οι περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Τέλη και Δικαιώματα Αναφορικά με ειδικές Κατηγορίες Κυπριακών Πλοίων/Σκαφών) Κανονισμοί. Θα αφορούν στα τέλη και δικαιώματα αναφορικά με ακτοπλοϊκά, μικρά επιβατικά και αλιευτικά σκάφη εγγεγραμμένα στο Κυπριακό Νηολόγιο. 

iii.Ο περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Τέλη και Δικαιώματα για Συναφείς Ναυτιλιακές Υπηρεσίες) Κανονισμοί. Θα περιλαμβάνουν διάφορα άλλα τέλη που δεν έχουν άμεση σχέση με το Νηολόγιο ή τα Κυπριακά πλοία. 

Ο λόγος που ακολουθήθηκε αυτή η προσέγγισης είναι η κατηγοριοποίηση των τελών ανάλογα με το αν η παρεχόμενη υπηρεσία αφορά Κυπριακά πλοία (ποντοπόρα ή μη) ή άλλες υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με πλοία.

Σε πρώτο στάδιο υποβάλλονται οι περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Τέλη και Δικαιώματα Αναφορικά με Ποντοπόρα Εμπορικά Κυπριακά Πλοία) Κανονισμοί του 2019 που αφορούν στα τέλη και δικαιώματα σχετικά με τα ποντοπόρα εμπορικά κυπριακά πλοία που υπόκεινται σε διεθνή ανταγωνισμό και τα οποία αποτελούν την κυριότερη κατηγορία τελών και την μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Υφυπουργείου.

Οι κυριότερες διαφοροποιήσεις από τα υφιστάμενα τέλη είναι οι ακόλουθες :

Κατάργηση των αρχικών τελών εγγραφής και έκδοσης των αρχικών πιστοποιητικών με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής σημαίας και την προσέλκυση νέων πλοίων στο Κυπριακό Νηολόγιο. 

Απλοποίηση/ομαδοποίηση υπηρεσιών για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ναυτιλίας. 

Κατάργηση τελών για εργασίες και υπηρεσίες οι οποίες δεν διενεργούνται και δεν προσφέρονται πλέον από το ΥΦΥΝ.

Με την έγκριση των προτεινόμενων Κανονισμών ενδεικτικά αναφέρεται ότι αναμένεται να προκύψουν θετικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής σημαίας και της προσέλκυση νέων πλοίων για εγγραφή και κατά συνέπεια της βελτίωσης της θέσης του Κυπριακού Νηολογίου στην παγκόσμια κατάταξη (σήμερα η Κύπρος κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Η βελτίωση της θέσης της Κυπριακής σημαίας στην παγκόσμια κατάταξη προσδίδει στην Κύπρο το κύρος μεγάλου ναυτιλιακού κέντρου με δυνατή φωνή και εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.

Γ.Χ.