You are here

Νέος κύκλος ωρίμανσης και υλοποίησης έργων αρχίζει στη Λάρνακα

27/07/2020 10:41

Νέος κύκλος ωρίμανσης και υλοποίησης έργων αρχίζει στη Λάρνακα, με ευρωπαϊκά κονδύλια, μεταξύ των οποίων η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου και των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.
 
 Πρόσθεσε πως «στις 8 Ιουλίου υπογράφηκε το συμβόλαιο για μερική ανάπλαση του τεμένους Ζουχουρί και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Σεπτεμβρίου με χρονοδιάγραμμα 18 μηνών και ολοκλήρωση τους Μάρτιο – Απρίλιο του 2022.  Το συγκεκριμένο έργο θα στοιχίσει περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ, με το κονδύλι να συμπληρώνει την άντληση περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ από την προγραμματική περίοδο 2014-2020».
 
Το έργο «Ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί», συνέχισε ο κ. Βύρας «είναι το έκτο και τελευταίο έργο ενός κύκλου που άρχισε με την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και συνεχίστηκε με τη νέα Δημοτική Αγορά, το Κοινοτικό Κέντρο, την αναπαλαίωση της Λέσχης και τα έργα σε δρόμους του κέντρου μαζί με υποδομές ΑμΕΑ».
 
 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «το έργο Ζουχουρί σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου, ωστόσο τέθηκαν ήδη οι βάσεις για ωρίμανση και υλοποίηση έργων που εμπίπτουν μέσα στην νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, τα οποία έχουν τροχοδρομηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ορισμένα μάλιστα από τα έργα θα αποτελέσουν άμεση συνέχεια ορισμένων που έχουν ολοκληρωθεί όπως είναι η οδός Ερμού στην οποία κατασκευάστηκαν υποδομές ΑμΕΑ». 
 
Οσον αφορά τα νέα έργα που θα γίνουν στην Λάρνακα μεταξύ αυτών είναι «η ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης του ιστορικού μνημείου της πόλης με αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του συγκροτήματος Ζουχουρί και της Λαϊκής Γειτονιάς. Μέσω των δύο συγκεκριμένων έργων θα γίνει ανάπλαση του δρόμου της Κλεάνθη Καλογερά και διαμόρφωση του για Α.Μ.Ε.Α., ενώ θα γίνει ανάπλαση της εσωτερικής αυλής του Ζουχουρί και αποκατάσταση των εσωτερικών όψεων».
 
Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε επίσης πως «μεταξύ των νέων έργων είναι το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, που θα δημιουργηθεί στο χώρο των πρώην κατοικιών του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή και η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου. Επίσης προγραμματίζεται να γίνει ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Λεωφόρου Αθηνών στην παραλία των Φοινικούδων με σχεδιασμό του μετώπου από τα όρια των κτιρίων μέχρι την θάλασσα. Το έργο θα περιλαμβάνει τον χώρο πυρόσβεσης, τον χώρο εστίασης, τα πεζοδρόμια και την παραλία».
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα γίνει «ανάπλαση των Πλατειών Αλκής και Ακρόπολης, έργο που αναμένεται να αναζωογονήσει τις συγκεκριμένες περιοχές που βρίσκονται εκτός της κεντρικής περιοχής της Λάρνακας, αλλά είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια κομβικά σημεία της πόλης. Επίσης θα γίνει ανάπλαση της περιοχής περιμετρικά της Χρυσοπολίτισσας με στόχο την ανάδειξη της εκκλησίας, ενώ θα συνδεθεί με το αρχαίο Κίτιο και το αρχαίο λιμάνι, ούτως ώστε να αναζωογονηθεί η συγκεκριμένη περιοχή».
 
Μεταξύ των έργων σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα είναι η «δημιουργία πάρκων και άλλων χώρων συνάθροισης και ψυχαγωγίας στους προσφυγικούς συνοικισμούς με την δημιουργία χώρων κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής συνάθροισης όπως γήπεδα, αμφιθέατρα και πάρκα. Ένα άλλο έργο είναι η σύνδεση της Αλυκής με το αλιευτικό καταφύγιο και θα περιλαμβάνει την διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και την κατασκευή αερο-πεζογέφυρας που θα συνδέει το χώρο παρά το πάρκο Πετράκη Κυπριανού με τον πεζόδρομο της Αλυκής».