You are here

Οι αντιφάσεις στους ποδηλατόδρομους της Κύπρου

22/10/2019 07:40

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο των πόλεων και την έλλειψη βασικών υποδομών, το ποδήλατο φαίνεται να μπαίνει δειλά – δειλά στην καθημερινή χρήση των κυπρίων πέραν από το χόμπι.

Ιδιωτική εταιρεία εκτιμά ότι το εγχείρημα της με τα έξυπνα ποδήλατα πέτυχε στη Λεμεσό έτσι το μετέφερε πρόσφατα και στη Λευκωσία.

Το σύστημα το οποίο τιτλοφορείται next bike λειτουργεί στη Λεμεσό από το 2012 και καθημερινά ενοικιάζονται πέραν των 350 ποδηλάτων, ανέφερε στη StockWatch ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του συστήματος Νεόφυτος Ιωάννου.

Όσον αφορά την πρωτεύουσα, είπε ότι τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ήδη ενοικιάζονται γύρω στα 100 ποδήλατα την ημέρα, κάποιοι εξ’ αυτών έχουν γίνει συνδρομητές και χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα ποδήλατα για την καθημερινή διακίνηση τους μέσα στην πόλη ή μετάβαση τους στη δουλειά.

Τα 150 έξυπνα ποδήλατα βρίσκονται σε 30 σημεία σε πέντε δήμους της Λευκωσίας και ξεκλειδώνουν ή κλειδώνουν μέσω της εφαρμογής (app) next bike την οποία μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν στα κινητά τους. Τα ποδήλατα έχουν και σύστημα εντοπισμού GPS. Όσον αφορά το κόστος, είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν διάφορες επιλογές.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που χρησιμοποιούν περιστασιακά τα έξυπνα ποδήλατα στους ποδηλατοδρόμου της πρωτεύουσας, όπως το γραμμικό πάρκο ποταμού Πεδιαίου το οποίο αρχίζει από το γεφύρι νότια του προεδρικού μεγάρου, διέρχεται μέσα από την κοίτη του Πεδιαίου, ενώνεται με το πάρκο απέναντι από την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου κοντά στο Γιώρκειο και καταλήγει στο χώρο του παλιού γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το σύστημα next bike, εξέφρασε όμως την απογοήτευση του για το ποδηλατικό και οδικό δίκτυο της πρωτεύσας.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για να γίνει ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο στη Λευκωσία επειδή είναι άναρχα κτισμένη», δήλωσε, προσθέτοντας εντούτοις ότι «βρίσκονται στα σκαριά αρκετά οδικά έργα τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των κατοίκων».

Ποδηλατοδρόμοι σε εθνικά πάρκα

Όσοι δεν είναι σε θέση να χαρούν το ποδήλατο στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, μπορούν να το κάνουν σε ορισμένα από τα εθνικά δασικά πάρκα που βρίσκονται εντός αστικών ορίων.

Οι γραφικοί ποδηλατοδρόμοι ανάμεσα στα πεύκα και το πανέμορφο τοπίο του κρατικού δάσους Τροόδους ενέταξαν την Κύπρο στον ευρωπαϊκό χάρτη με τις ποδηλατικές διαδρομές που διασχίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος EuroVelo της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών.

Οι έξι ποδηλατικές διαδρομές συνολικού μήκους 40,8 χιλ. μέσα στο κρατικό δάσος Τροόδους και στα εθνικά δασικά πάρκα, αποτελούν πόλο έλξης για επαγγελματίες ποδηλάτες και για όσους ασχολούνται με το άθλημα για χόμπι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch από το τμήμα δασών, η μεγαλύτερη σε μήκος διαδρομή είναι στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, μήκους 40,8 χιλ. Αποτελείται από 14,4 χιλ. άσφαλτο και 26,4 χιλ. από δασικούς δρόμους.

Στο εθνικό δασικό πάρκο Αθαλάσσας στην καρδιά της Λευκωσίας υπάρχει μια ποδηλατική διαδρομή μήκους 17 χιλ. ασφαλτοστρωμένη.

Στο εθνικό δασικό πάρκο Ακαδημίας, επίσης στην πρωτεύουσα, οι λάτρεις του αθλήματος απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον ποδηλατώντας σε μια διαδρομή μήκους 2 χιλ.

Στη Λεμεσό προσφέρεται ποδηλατοδρόμος μήκους 1,8 χιλ. ασφαλτοστρωμένος στο εθνικό δασικό Πολεμιδιών.

Εκτός όμως από τις ποδηλατικές διαδρομές που είναι καθορισμένες από το τμήμα δασών υπάρχει και μια άλλη πλειάδα ποδηλατικών διαδρομών σε πόλεις και κοινότητες, με ιδανικές συνθήκες οδήγησης στις οποίες μπορούν να απολαύσουν και να εξερευνήσουν οι ποδηλάτες τις φυσικές ομορφιές των αγροτικών περιοχών της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργείου τουρισμού ανάμεσα σε αυτές είναι η διαδρομή Λευκωσίας – Ασίνου, Λευκωσίας – Λάρνακας, Λευκωσίας – Τουριστική περιοχή Λάρνακας, Κυκλική ποδηλατική διαδρομή Λευκωσίας.

Ποδηλατική διαδρομή Κοφίνου – Λάρνακας, Λάρνακας - Μενεού, Ποδηλατική διαδρομή Μαζωτός – Κοφίνου και Λεμεσός Αρχαία Αμαθούντα. 

Οι πιο μεγάλες και εντυπωσιακές διαδρομές είναι, βέβαια, στα δάση της Κύπρου.

Ποδηλατοδρόμος στο δάσος Τροόδους

Ο περιμετρικός δακτύλιος του Τροόδους, ο οποίος χωρίζεται σε τρία τμήματα απευθύνεται σε έμπειρους ποδηλάτες, κυρίως σε ότι αφορά τις χωμάτινες διαδρομές και το βαθμό δυσκολίας για να τις διασχίσει ο ποδηλάτης.

Το πρώτο κομμάτι αφορά μήκους 16,2 χιλιομέτρων και ξεκινά από το «Ψηλό Δεντρό» στις Πλάτρες και συνεχίζει προς τον Καρβουνά.

Η δεύτερη, μήκους 22,7 χιλιομέτρων έχει ως αφετηρία τον Καρβουνά και συνεχίζει προς τον Πρόδρομο ενώ η τρίτη, έχει μήκος 18,2 χιλιομέτρων και ξεκινά από τον Πρόδρομο με κατάληξη τις Πλάτρες.

Ποδηλατικές διαδρομές στο Κάβο Γκρέκο

Απαράμιλλης ομορφιάς για τους λάτρεις του αθλήματος είναι και η ποδηλατική διαδρομή στο εθνικό δάσος του Κάβο Γκρέκο, ανάμεσα στα δημοφιλή θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά.

Ο ποδηλατόδρομος αποτελεί μια άλλη εναλλακτική επιλογή αθλητικού τουρισμού για τους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής, είναι μόνο 2 χιλ.

Ποδηλατοδρόμος με υψόμετρο

Η διαδρομή στο δάσος Βίκλες στο Λυθροδόντα μήκους 2,4 χιλ. σε ένα υψόμετρο που φτάνει μέχρι και τα 1423 μέτρα, προσφέρεται για μια μοναδική εμπειρία για ντόπιους και ξένους ποδηλάτες.

Της Ηρώς Ευθυμίου