You are here

Οι διμερείς σχέσεις στην ατζέντα Ρολάνδη - Πρέσβη ΗΠΑ

23/09/2002 16:49
Θέματα τεχνολογίας, εμπορίου και τουρισμού συζήτησαν ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, και ο αμερικανός πρέσβης Μάικλ Κλόσσον.

Όπως είπε, ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης τόνισε στον αμερικανό διπλωμάτη την προσπάθεια που καταβάλλεται για απευθείας αεροπορική σύνδεση Κύπρου - ΗΠΑ, έστω σε συνδυασμό με άλλη χώρα, όπως τον Λίβανο. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα ακόμα αλλά, όπως είπε, είναι μεγάλης σημασίας η υπερπήδησή τους και με κατευθείαν σύνδεση Νέα Υόρκη- Λάρνακα - Βηρυτός- Λάρνακα- Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στο θέμα της τεχνολογίας που συζήτησε με τον Αμερικανό πρέσβη, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ενδιαφέρει τις ΗΠΑ πάρα πολύ, προσθέτοντας ότι στις 21 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου θα υπογράψει συμφωνία τεχνολογίας με αμερικανικό πανεπιστήμιο, το Όλμπανυ. «Είναι τεχνολογική σύνδεση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο», είπε ο κ. Ρολάνδης, και «για πρώτη φορά θα έχουμε τεχνολογική στήριξη και επικοινωνία πάνω σε θέματα εκκολαπτηρίων και υψηλής τεχνολογίας».

Ο κ. Ρολάνδης είπε πως στην Κύπρο έχουμε ήδη το πρώτο εκκολαπτήριο σε λειτουργία ενώ προγραμματίζονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να ιδρυθούν άλλα τέσσερα εκκολαπτήρια.

Εν σχέση με τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι το μεγαλύτερος μέρος του εμπορίου μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, είναι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κύπρο, προσθέτοντας ότι το συνολικό ποσό αγγίζει τα $400 εκ. το χρόνο.