You are here

Οι εργολάβοι με τα μεγαλύτερα συμβόλαια

24/08/2021 10:30

Τις εργοληπτικές εταιρείες οι οποίες έχουν υπογράψει και εκτελούν συμβόλαια δεκάδων εκατομμυρίων με το κράτος, έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, στα πλαίσια των αρχών της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών.

Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου τα κατασκευαστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν το 2020 με συμβόλαια του κράτους με εργοληπτικές εταιρείες αφορούσαν κυρίως βελτιώσεις, επεκτάσεις και ανέγερση σχολικών κτιρίων, κατασκευή, συντήρηση και αναβάθμιση δρόμων, καθώς και κατασκευή και συντήρηση κυβερνητικών κτιρίων.

Σύμφωνα με τη μακροσκελή λίστα του Γενικού Λογιστηρίου για το έτος 2020, τα περισσότερα χρήματα από τον κρατικό κορβανά εισέπραξε η εταιρεία Cyfield Construction Ltd, στην οποία δόθηκε το ποσό των €22,4 εκατ. για κατασκευή, συντήρηση και βελτίωση δρόμων.

Ακολουθεί η εταιρεία Iacovou Construction Ltd, η οποία εισέπραξε από το κρατικό ταμείο €14,2 εκατ. για την κατασκευή, συντήρηση, αναβάθμιση δρόμων και κατασκευαστικά έργα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Α. Aristotelous Constructions Ltd, η οποία έλαβε από το κράτος €5,9 εκατ. για ανέγερση και βελτιώσεις σχολικών κτιρίων.

Ακολουθεί η εργοληπτική εταιρεία Ν. Γαβριήλ & Υιοί Λτδ, η οποία επίσης έλαβε πληρωμή από το κρατικό ταμείο ύψους €3,2 εκατ.  για βελτιώσεις, επεκτάσεις και ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Στην συνέχεια έρχεται η εταιρεία A Panayides Contracting Ltd που πήρε €2,4 εκατ. για τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση κυβερνητικών κτιρίων.

Στην έκτη θέση των εργοληπτικών εταιρειών που ανέλαβαν έργα του δημοσίου και έλαβαν τις υψηλότερες εισπράξεις από το κρατικό ταμείο έρχεται η Α. Α. Αποστολίδης Εργοληπτική Εταιρεία Λτδ, η οποία για τις βελτιώσεις, επεκτάσεις σχολικών κτιρίων και κατασκευή και βελτίωση έργων πήρε €2,2 εκατ.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Μάκης Σαββίδης & Υιοί (Εργολάβοι) Λεμεσός Λτδ, που εισέπραξε κατά το 2020 από το κρατικό ταμείο επίσης €2,2 εκατ., για τη βελτίωση δρόμων και κατασκευαστικά έργα.

Ακολουθεί επίσης η εταιρεία P. Demou & D. Pareklisitis Ltd η οποία εισέπραξε από το κρατικό ταμείο επίσης €2,2 εκατ., κατά το 2020 για τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση κυβερνητικών κτιρίων.

 Στην συνέχεια ακολουθούν οι Επιχειρήσεις Αδελφοί Στέλιου Κουννά Λτδ, που πήραν €2 εκατ. κατά το 2020 για τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση κυβερνητικών κτιρίων.

Επίσης η εταιρεία A.N. Ioannou Construction Ltd πήρε από το κρατικό ταμείο €1,9 εκατ. κατά το 2020 για βελτιώσεις κυβερνητικών κτιρίων.

Ακολουθούν οι εταιρείες Theoni Xanthi of XZA Architects LC και Jadjikyriakos & Chapo-General Construct. Co. Ltd οι οποίες έλαβαν από το κράτος €1,4 εκατ., για ανέγερση και επιδιόρθωση κτιρίων κυβερνητικών γραφείων.

Στο €1,4 εκατ. ανέρχεται και το ποσό που πήρε η εργοληπτική εταιρεία Χριστόδουλος Πασχάλη Λτδ από το κρατικό ταμείο για τη συντήρηση κατοικιών, ενώ η εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταφορών Πανάγος Λτδ έλαβε το ίδιο ποσό για τη συντήρηση, βελτίωση, κατασκευή δρόμων και κατασκευαστικά έργα.

Οι Κυριακίδης Κυριάκος & Φεραίος Χάρης εισέπραξαν από το κράτος το ποσό του €1,1 εκατ. για ανέγερση κτιρίων κυβερνητικών γραφείων, ενώ τέλος οι εταιρείες Kedris Constructions Ltd και J. Mantis Con. Ltd – T.C. Troodos Con. Ltd J.V πήραν από €1 εκατ., για τις βελτιώσεις πρωταρχικών δρόμων πόλεων και τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση κυβερνητικών κτιρίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη λίστα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έλαβαν κατά το 2020 πέραν του €1 εκατ. από την κυβέρνηση.

Της Ελένης Χαραλάμπους