You are here

Οκτώ αναπτυξιακά έργα κόντρα στην κρίση

17/09/2020 06:26

Οκτώ αναπτυξιακά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων βρίσκονται υπό κατασκευή ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για μια σειρά άλλων μεγάλων έργων, ώστε να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου συμβάλλοντας έτσι στην αναχαίτιση της ανεργίας αλλά και στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε δέκα ημέρες από σήμερα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο εάν θα εισέλθει τελικά σε τροχιά υλοποίησης ο αυτοκινητόδρομος Πάφου Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος έμελλε να καταστεί ο δρόμος που συγκέντρωσε τις περισσότερες διαβεβαιώσεις για την ανάγκη υλοποίησης του, από τέσσερις προέδρους της Δημοκρατίας αλλά προσκρούει σε περιβαλλοντικά και οικονομικά θέματα.

Παρότι οι σχεδιασμοί ξεκίνησαν πριν από μία εικοσαετία το έργο ακόμη δεν έχει προχωρήσει διότι η δεύτερη στη σειρά προκήρυξη της πρώτης φάσης του έργου (η πρώτη το 2006) και η δεύτερη στις 23 Μαΐου του 2019 πιάστηκαν στα γρανάζια της αναθεωρητικής αρχής προσφορών και όπως δήλωσε στη StockWatch η λειτουργός της ΑΑΠ Μαίρη Κορομία, η 25η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί για ακρόαση.  Η επιτροπή σε 45 ημέρες θα πρέπει να εκδώσει την απόφαση της.

«Η απόφαση θα αφορά είτε την κατακύρωση της προσφοράς στην εταιρεία που έχει επιλεγεί, είτε την ακύρωση της απόφασης και προκήρυξη νέου διαγωνισμού», ανέφερε.

Η προσφυγή έγινε από την κοινοπραξία της ελληνικής ΑΒΑΞ Α.Ε. και Cybarco Contracting Ltd κατά της κατακύρωσης της προσφοράς για κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς στην ελληνική εταιρεία Intrakat.

Το προτεινόμενο έργο αφορά την μελέτη και κατασκευή (Design & Build) της πρώτης φάσης από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ., με το κόστος να υπολογίζεται σε €70 εκ. + ΦΠΑ.

Μπήκε ήδη εκσκαφέας στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Σαϊττά

Το δεύτερο μεγάλο οδικό έργο, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαϊττά, ξεμπέρδεψε από τις 11 Μάιου από την ΑΑΠ και ανέλαβε από χθες ο εκσκαφέας δουλειά όπως διευκρίνισε η ανώτερη τεχνικός επιθεωρητής των δημοσίων έργων Κωνσταντία Αργυρού.

Το κόστος της πρώτης φάσης του έργου υπολογίστηκε στα €26,1 εκ. συν ΦΠΑ και αφορά το κομμάτι του δρόμου Πολεμίδια – Παλώδια, περίπου 3,6 χλμ.  Ο αυτοκινητόδρομος θα είναι τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με κεντρική διαχωριστική νησίδα.  Θα διαλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δευτερεύων οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 7 χλμ. περίπου, ένα ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή Παλώδιας, τέσσερις κυκλικούς κόμβους, μία υπέργεια διάβαση, μία υπόγεια διάβαση και τοίχους αντιστήριξης.

Η κατασκευή του έργου κατακυρώθηκε στην εργοληπτική εταιρεία Cyfield Construction Ltd.

Τρέχει ο περιμετρικός Λευκωσίας

Παρά τη μικρή καθυστέρηση που προκλήθηκε λόγω της πανδημικής κρίσης η πρώτη φάση κατασκευής του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας προχωρεί κανονικά. Ο προϋπολογισμός της φάσης Α ανέρχεται στα €60.745.000 + ΦΠΑ. Το έργο εκτελεί η εταιρεία Cyfield Construction Ltd.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο μήκους 7,5 χλμ, για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Α1 (Λεμεσού – Λευκωσίας) παρά τον κόμβο της βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου με την λεωφόρο Τσερίου, παρά τη βιοτεχνική περιοχή Λακατάμιας. Περιλαμβάνει επίσης 10 χλμ. συνδετήριων δρόμων, δύο ανισόπεδους κόμβους παρά τη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου για σύνδεση με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο και την παρακείμενη περιοχή, έναν ανισόπεδο κόμβο παρά τη βιομηχανική περιοχή Τσερίου και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο και έναν ισόπεδο τερματικό κυκλικό κόμβο στη Λεωφόρο Στροβόλου/Τσερίου.

Το μενού περιλαμβάνει και ποδηλατοδρόμους και αναβάθμιση κτιρίων

Στη Λευκωσία εντός των ημερών αναμένεται να καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης του ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει τα πανεπιστήμια της Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης με κόστος €1.877.869 + ΦΠΑ. Το έργο ανέλαβε η εργοληπτική εταιρεία Κεδρής.

Η εργοληπτική εταιρεία Cyfield Construction Ltd, υπογράφει και το συμβόλαιο της μονοδρόμησης της λεωφόρου Μακαρίου, στην ανάπλαση της λεωφόρου Διγενή Ακρίτα, της οδού της Εθνικής Φρουράς και των ενδιάμεσων δρόμων με το κόστος κατασκευής να ανέρχεται στα €2.248.000 +ΦΠΑ.

Όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είπε ότι ξεκίνησε ήδη η αναβάθμιση του τμήματος δημοσίων έργων με κόστος που ανέρχεται στα €7.426.000 + ΦΠΑ ενώ υπό εξέλιξη βρίσκεται και η ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων κυβερνητικών κτιρίων στην Πάφο καθώς και το γραφείο του Επιτρόπου.

Ξεκινά και ο παρακαμπτήριος Γερμασόγειας

Τα κατασκευαστικά έργα του παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας και η πρώτη φάση μήκους 2 χλμ καθώς και βελτίωση υφιστάμενου δευτερεύοντος οδικού δικτύου μήκους 1.5 χλμ αναμένεται να ξεκινήσουν το Νοέμβριο.

Το συμβόλαιο ανέλαβε η κοινοπραξία «ΤΕΚΑΛ Α.Ε. – Μάκης Σαββίδης και Υιοί Λεμεσός Ltd» έναντι του ποσού των €5.995.000 + ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο δρόμος θα διαλαμβάνει δυο λωρίδες κυκλοφορίας καθώς επίσης τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας για δεξιόστροφες κινήσεις όπου απαιτείται, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, λωρίδες πρασίνου, ποδηλατόδρομο, διαβάσεις πεζών, στάσεις λεωφορείων, υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών, μοντέρνο οδικό φωτισμό, τοπιοτέχνηση των χώρων πρασίνου και ανάδειξη του παλαιού νερόμυλου.  Περιλαμβάνονται επίσης δύο ισόπεδοι κόμβοι, ο πρώτος στη συμβολή του παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας με τις οδούς Μύλου και Αγίας Παρασκευής και ο δεύτερος στη συμβολή με την οδό Πατρών. 

Επιπλέον περιλαμβάνονται σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και η κατασκευή δύο νέων γεφυριών με ορθογωνικούς οχετούς πάνω από τον ποταμό Άμαθο στις οδούς Αγίου Γεωργίου και Μύλου.

Μέχρι το τέλος του χρόνου ή αρχές του 2021 αναμένεται να ζητηθούν προσφορές για τη φάση Γ της αναβάθμισης του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας. Το εκτιμώμενο κόστος γι’ αυτή τη φάση του έργου ανέρχεται στα €15.000.000 + ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα, προχωρούμε με τη βελτίωση του Αλιευτικού Καταφυγίου στην Ορμήδεια με εκτιμώμενο κόστος στα €1.500.000 + ΦΠΑ.

Σχετικά με την επαρχία Αμμοχώστου, προχωρούμε με τις διαδικασίες για την κατασκευή του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας. Έχει εγκριθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος η περιβαλλοντική μελέτη και ο στόχος είναι να προκηρυχθούν οι προσφορές πριν το τέλος του χρόνου. Το αναμενόμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται στα €10.000.000 + ΦΠΑ.

Το ίδιο θα γίνει και με την αναβάθμιση της λεωφόρου Κάππαρη στο Παραλίμνι, όπου το αναμενόμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται στα €6.000.000 + ΦΠΑ.

Της Ηρώς Ευθυμίου